maanantai 27. helmikuuta 2017

Katsottu: Disney Classics 08 - Make Mine Music

Disneyn Make Mine Music tai suomalaisittain Iskelmäparaati on Disneyn animaatioelokuva vuodelta 1946. Wikipedia osaa valottaa elokuvan taustoja sen verran, että noihin aikoihin suuri osa Disneynkin työntekijöistä oli värvätty armeijan tehtäviin ja studion lattioille oli jäänyt iso kasa animaatioiden jämäpaloja. Jotta yrityksen rattaat jatkaisivat pyörimistä myös hiljaisempana aikana, noista materiaaleista sitten päätettiin koostaa uusi elokuva. Itselläni ei ollut pahemmin minkäänlaista ennakkotietoa tästä Iskelmäparaatista, mutta elokuvan nimestä ja Disneyn muista tuon ajan elokuvista pystyi ainakin arvailemaan, että millaista settiä olisi luvassa.

Ennakkoarvaukset pitivät aikalailla paikkansa, sillä tälläkin kertaa elokuva sisäää useita lyhyempiä animaatiopätkiä, joita sitten säestetään sinfoniaorkesterin musiikilla. Monet osuuksista olivat melko meh, mutta keskimäärin kuitenkin mielenkiintoisempia kuin aiemmissa Disneyn vastaavissa elokuvissa. Ensimmäinen pätkä esimerkiksi kertoo kahdesta väkivaltaisesta redneck-suvusta Martinseista ja Coyseista, joiden välinen vihanpito ylettää jopa haudan toiselle puolelle. Jotain kyseisen pätkän sisällöstä tai ajan hengestä kertoo se, että kyseinen osuus elokuvasta poistettiin Iskelmäparaatin Yhdysvaltalaisesta versiosta. Seitsemäs animaatio Pekka ja susi on puolestaan Disneyn versiointi klassisesta venäläisestä samannimisestä tarinasta. Viimeisin ja ehkä hauskin osuus kertoo valaasta, joka osaa osaa laulaa oopperamaisella taidolla. Oopperan johtaja ei usko tarinoita laulavasta valaasta vaan uskoo tämän nielaisseen oopperalaulajan ja lähtee tämän pelastusretkelle. Valas puolestaan kuulee oopperan johtajan olevan tulossa merelle ja uskoo tämän olevan tulossa etsimään uusia oopperakykyjä ja tästäkös seuraa hauskoja tilanteita.

Elokuvan kesto on tunti ja vartti, mikä on ihan sopiva aika kymmenelle animaatiolle. Kuten aiemmin jo totesin, niin viihdyin tämän parissa ehkä jopa hieman paremmin kuin aiempien elokuvien, jotka olivat myös koostettu useista eri osuuksista. Syystä en ole täysin varma, mutta se on saattanut johtua siitä ettei tällä kerralla tuputettu väkisin live-näyttelijöitä mukaan ja animaatioissa oli jo oikeastikin yritystä sisällyttää mukaan jonkinlaista tarinaa. Tällä kertaa elokuvan extroissa ei ollut kommenttiraitoja tai muuta sälää, mutta oli mukana silti vielä kolme kappaletta noin kahdeksan minuutin pituisia muita animaatioitoa, joista kahdessa mukana Mikki Hiiri. Kokonaisuutena Iskelmäparaati ei ollut vieläkään mikään tajunnan räjäyttäjä, mutta parempi silti kuin muut viimeisimmät Disney-leffat tuohon aikaan.

keskiviikko 22. helmikuuta 2017

Tarjous: Humble Civilization Bundle


Sid Meierin Civilizationit kuuluvat auttamattomasti videopelihistorian klassikoihin. Ei ole siis mikään ihme, että pelisarja on esiintynyt jo useammankin kerran myös Humble Bundlen pelitarjouksissa. Pelisarja laajenee kuitenkin tasaiseen tahtiin ja nyt on aika julkaista taas uusi, päivitetty versio Civilization-bundlesta. Vanhaan tuttuun Humble Bundle -tapaan maksat pelipaketista sen verran kuin haluat ja saat pelejä maksetun määrän mukaisesti. Tällä kertaa hintarappuset ovat seuraavanlaiset:

Maksamalla yhden dollarin (0.95 euroa) saat pelit:
  • Sid Meier's Civilization 3 Complete
  • Sid Meier's Civilization 4  The Complete Edition

Maksamalla vähintään keskiarvon verran maksetuista summista eli tällä hetkellä noin 7.90 dollaria/7.50 euroa saat edellisten lisäksi:
  • Sid Meier's Civilization 5
  • Sid Meier's Civilization 5: Brave New World
  • Sid Meier's Civilization 5: Gods & Kings
  • Sid Meier's Civilization 5 DLC (iso määrä kartta- ja skenaariopaketteja)
  • 20% alennuskoodi Sid Meier's Civilization 6:een
  • 25% alennuskoodi Sid Meier's Civilization 6 Digital Deluseen


Maksamalla 15.00 dollaria/14.30 euroa saat edellisten lisäksi:
  • Sid Meier's Civilization: Beyond Earth
  • Sid Meier's Civilization: Beyond Earth - Exoplanets Map Pack
  • Sid Meier's Civilization: Beyond Earth - Rising Tide


Pelit toimivat ainakin Civilization 5:stä eteenpäin niin Windowsin, Macin kuin Linuxinkin Steamissa. Jos strategiapelit vähääkään kiinnostavat ja erityisesti jos Civilizationeja ei vielä löydy omasta pelikirjastosta, niin tuon 15 euron paketin sisältö on niin valtava hintaansa nähden että vaikea keksiä (teko)syytä miksei kyseistä pakettia ostaisi ;-)

sunnuntai 19. helmikuuta 2017

Katsottu: Disney Classics 07 - The Three Caballeros

Viime viikolla kirjoitin Disneyn elokuvasta Saludos Amigos, jolla Yhdysvallat koittivat lähentää toisen maailmansodan aikana välejään Etelä-Amerikan maihin. Kaksi vuotta myöhemmin sama välien lähentäminen sai jatkoa Three Caballeros -nimisen elokuvan muodossa, Tässäkin elokuvassa yhdistetään Disneyn animaatiota oikeiden ihmisten näyttelyyn ja lopputuloksena on vähän päälle tunnin kestävä viihteellinen dokumentti, jossa kerrotaan muulle maailmalle Etelä-Amerikan kulttuurista.

Elokuvassa Aku Ankka saa syntymäpäivänsä kunniaksi lahjoja Etelä-Amerikan ystäviltä. Näitä lahjoja tutkiessa hän tempautuu mukaan erilaisiin seikkailuihin mukanaan Brasilialainen papukaija Jose Carioca ja Meksikolainen kukko Panchito Pistoles. Tarinat kertovat mm. Etelämantereella asuvasta pingviinistä joka haaveilee muuttavansa lämpimiin maihin sekä siitä, kun Aku Ankka ystävineen tutustuu Etelä-Amerikan laulu- ja tanssikulttuuriin. Ehkä hämmentävin osuus elokuvassa kuitenkin oli se, kun Aku päätyy Acapulcon aurinkorannalle jahtaamaan uimapukuihin sonnustautuneita naisia...

Tarinaltaan Three Caballeros ei ole kummoinen, mutta antaa osviittaa millaisista elokuvista Disneyn vuosikymmeniä kestänyt menestystarina on lähtenyt liikkeelle. Aku Ankka on tuittupäisyydestään huolimatta ollut aina hauska hahmo ja olin iloinen hänen mukanaolosta tässä elokuvassa. Lisäksi isona plussana DVD-levyn extroissa oli mukana klassinen lyhytanimaatio, jossa Aku on veljenpoikiensa kanssa nuoruudenlähteellä. Toisessa pätkässä puolestaan Mikki Hiiri ja Pluto ovat lomamatkalla Etelä-Amerikassa ja Pluto joutuu napit vastakkain  toisen koiran kanssa. Kokonaisuudessaan Three Caballeros oli ihan OK tapaus ainakin jos on kiinnostunut näkemään hieman erilaista Disney-piirrettyä.

sunnuntai 12. helmikuuta 2017

Katsottu: Disney Classics 06 - Saludos Amigos

Viime aikoina olen kirjoitellut Disneyn alkuaikojen elokuvista, kuten Lumikista, Pinokkiosta ja nyt viimeisimpänä Bambista. Kaikki Disneyn elokuvat eivät ole saaneet kuitenkaan aivan yhtä suurta tunnettavuutta ja muutamien seuraavien viikkojen aikana onkin aika katsastaa kourallinen Disneyn vähemmän tunnettuja leffoja. Ensimmäinen näistä mysteerileffoista on Saludos Amigos vuodelta 1942, joka on pyörinyt Suomessa ilmeisesti nimellä Oppitunti.

Aina elokuvat ei ole pelkästään viihdettä, vaan niillä saattaa olla esim. poliittisempikin tarkoitusperänsä. 1940-luvun alussa länsimaailma oli palamassa ja Ýhdysvaltojen hallitus oli huolissaan siitä, että Etelä-Amerikan valtiot olivat ehkä turhankin hyvissä väleissä Natsi-Saksan kanssa. Ennaltaehkäistäkseen tulevia konflikteja ja koska Mikki Hiiri ja moni muu Disneyn hahmo olivat suosittuja kyseisissä maissa, Yhdysvaltojen hallitus pyysi Disneyn väkeä tekemään elokuvan kyseisissä maissa ja parantamaan samalla valtioiden välejä.

Saludos Amigos on dokumenttielokuva, johon on yhdistetty Disneymäistä animaatiota. Disneyn taiteilijaväki kävi elokuvan tekemisen aikana tutustumassa latinalaisen Amerikan kulttuuriin ja sen eri piirteisiin ja tekee näistä sitten animaatioita omaan tunnettuun tapaansa. Näissä pätkissä esiintyvät itse legenda Aku Ankka, Pedro-lentokone, Hessu Hopo sekä Brasilialainen papukaija Jose Carioca, joka johdattaa Akun samban pariin.

Saludos Amigos poikkesi hyvin paljon perinteisestä animaatioelokuvasta ja 40 minuutin pituutensa puolesta sopisikin enemmän TV-dokumentiksi. Saludos Amigos muistuttaa osittain Disneyn aiempaa floppielokuvaa Fantasia, mutta on kuitenkin paljon viihdyttävämpi. Jos Etelä-Amerikan näkeminen 1940-luvulla kiinnostaa enemmänkin, on extrojen puolella Disneyn kuvaamaa materiaalia enemmänkin kuin mitä elokuvan aikana näytettiin. Kokonaisuudessaan Saludos Amigos oli ihan ok "leffa", vaikkei nyt mikään tajunnanräjäyttäjä ollutkaan. Plussaa Hessu Hopon mukanaolosta, koska hän on yksi omia lempihahmojani Disneyltä.

keskiviikko 8. helmikuuta 2017

Tarjous: PS Storen helmikuun alennusyynti

Ehkä olisi jo aika ottaa näihin juttuihin kuva Playstation 4:stä
kun eletään kuitenkin jo vuotta 2017 :D
Playstationin digitaalisten latauspelien verkkokaupassa Playstation Storessa on melkein aina meneillän ainakin jonkinlainen alennusmyyntikampanja. Tällä kertaa pelien joukossa näytti olevan useampikin kappale ihan hyviä tarjouksia, joten ajattelin ilmoittaa niistä pitkästä aikaa. Jos pelitarjouksen kohdalla on hinta mainittu myös sulkeissa, on kyseinen hinta Playstation Plus -palvelun jäsenille. Makuja on toki monenlaisia ja tässä siis vain muutama tarjouspeleistä, kannattaa siis käydä katsomassa kuitenkin koko katalogin lopussa olevan linkin kautta.

Playstation 4

  • Dishonored 2, 35.00 euroa
  • The Wither 3: Wild Hunt Game of the Year Edition, 30.00 euroa (25.00 euroa)
  • Uncharted 4: A Thief's End, 25.00 euroa
  • Far Cry Primal Apex Edition, 22.00 euroa
  • Bioshock: The Collection, 30.00 euroa (25.00 euroa)
  • Middle-Earth: Shadow of Mordor Game of the Year Edition, 20.00 euroa
  • Metro Redux, 13.00 euroa
  • Alien: Isolation The Collection, 12.00 euroa
  • Tomb Raider: Definitive Edition, 10.00 euroa
  • The Talos Principle, 13.00 euroa


sunnuntai 5. helmikuuta 2017

Katsottu: Disney Classics 05 - Bambi

Olen saattanut katsoa Disneyn Bambin joskus lapsena, mutta minkäänlaista tarkempaa muistikuvaa elokuvasta ei ole. Bambi on kuitenkin kuuluisa elokuva sillä tapaa, että siinä on monen mielestä yksi elokuvien surullisimmista kohtauksista ever. Odotukset olivatkin melko korkealla kun otin tämän historiallisen Felix Saltenin satuun perustuvan elokuvan katsontaan.

Elokuva alkaa siitä, kun metsän kuninkaalliselle peuraparille syntyy lapsi, poikapeura nimeltä Bambi. Peurapoika on aluksi aivan pihalla kaikesta maailman menosta ja jopa pystyssä pysyminen tuottaa ongelmia. Hän saa pian kuitenkin ystäviä ja apua metsän muilta eläimiltä, joista  tärkeimpänä Rumpali kaniini, Kukka haisunäätä sekä Pöllövaari. Elämä nuorella peuralla on hyvin huoletonta ja Bambin äiti joutuukin opastamaan tämän elämän realiteetteihin. Toinen näistä on että Bambista tulee vielä joku päivä metsän kuningas ja toisena se, että ihminen on metsän eläinten suurin vaara.

Bambi kuten monet tuon ajan Disneyleffat on noin tunnin pituinen, mikä on ihan hyvä pituus tälläiselle lasten elokuvalle. Odottelin kovastikin tätä elokuvan paljon puhuttua surullista kohtausta ja olinkin sen jälkeen hieman surullinen. Surullinen siis sen vuoksi, että olin hieman pettynyt koska tuo kohtaus oltiinkin toteutettu eri lailla mitä olin odottanut eli katsojille ei näytetty käytännössä mitään. Kehuja annan kuitenkin elokuvan animaatioista ja hahmoista, erityisesti Rumpali ja Kukka olivat todella sympaattiset hahmot kohtauksessa, jossa molemmat löytävät oman mielitiettynsä. Kokonaisuudessaan Bambi on elokuvana hyvä paketti erityisesti pienemmälle väelle.

torstai 2. helmikuuta 2017

Playstation Plussan helmikuun pelit

Playstation tarjoaa Playstation Plus -palvelun asiakkailleen kuukausittain vaihtuvia ilmaispelejä. Nyt kuukausi on taas vaihtumassa ja uusi lista näistä peleistä päivittyy 7.2, joten muistahan käydä poimimassa aiemman kuukauden pelit talteen. Tilalle vaihtuvat pelit ovat:


  • Little Big Planet 3 (PS4)
  • Not a Hero (PS4)
  • Starwhal (PS3, PS4)
  • Anna: Extended Edition (PS3)
  • Ninja Senki DS (PS Vita, PS4)
  • TorqueL (PS Vita, PS4)


Itseäni kiinnostaisi mainituista peleistä erityisesti Little Big Planet 3, mutta "valitettavasti" se löytyy pelikirjastostani jo entuudestaan. Olen ostanut aikoinaan PS3-version kyseisestä pelistä ja iloiseksi yllätykseksi olen jossain välissä saanut oikeuden ladata PS Storesta myös PS4-version. Muille suosittelen tuota Planettia kuitenkin täysin rinnoin. Muista tarjolla olevista peleistä ehkä tuo Anna herättää eniten uteliaisuutta. Mitä mieltä te muut olette näistä tämän kuukauden peleistä?

Lähde: