Moni varmasti yhdistää konsolit isolla televisiolla ja gamepadilla pelaamiseen, kun taas tietokoneella härvääminen mielletään näppäimistöllä, hiirellä ja pienehköllä näytöllä pelaamiseen. Viimeistään Steamissa pari vuotta sitten julkaistu Big Picture -toiminto ja mahdollisuus hyödyntää konsolien gamepadeja myös tietokoneilla (kirjoitin aiheesta aiemmin täällä) muistutti pelaajakansaa siitä, ettei edellämainittu mustavalkoinen ajattelutapa pidä välttämättä paikkaansa.
Hankin hetki sitten uuden television ja vaikka sen pääkäyttötarkoitus onkin televisiolähetysten seuraaminen ja yhteiskäyttö konsolien kanssa, halusin koittaa sitä nyt myös tietokoneen kanssa. Kokeilukohteena olivat juurikin mainitsemani Steamin Big Picture -tila sekä elokuvien ja TV-sarjojen katsominen Netflixin kautta. PC-Peleistä tehdään usein versio myös konsoleille ja Netflix -sovellus löytyy myös konsoleille, mutta halusin silti kokeilla löydänkö järjeviä perusteluja miksi peli- tai elokuvalähteenä kannattaisi pitää tietokonetta.
Aloittakaamme vaikkapa Big Picturesta, kun sitä kokeilin ensimmäisenä. Kytkin television, viritinvahvistimen sekä Playstation 3 -ohjaimen tietokoneeseen ja käynnistin MotionInJoy -ohjelman (jolla peliohjaimen saa käyttöön). Steamista sai ylänurkan kuvakkeesta Big Picture -toiminnon päälle ja vaihdettua vielä oikeaan näyttöönkin asetusvalikoiden kautta. Käynnistin Giana Sisters Twisted Dreamsin -pelin, joka aukesi iloisesti ja erittäin tarkoilla grafiikoilla koko suurelle ruudulle (vertailukohtana testatessani saman pelin PS3-versiota pari viikkoa sitten jo pienemmälläkin näytöllä peli näytti suttuiselta). Ongelmana oli kuitenkin nyt se, ettei gamepadin ohjaukset jostain syystä toimineet. Eikun siis peli kiinni, MotionInJoyn ohjelman etusivulla PS3 -moden tilalle XBox360 -mode ja uusi yritys - nyt toimi ohjainkin aivan oikein.
Tämän jälkeen testasin Netflixiä katsomalla hieman yhtä lempielokuvaani Unelmien Sielunmessua (Requiem for a Dream). Tämä tapahtui yksinkertaisesti avaamalla palvelun nettiselaimella, siirtämällä selaimen television näytölle ja elokuvan valittua klikkaamalla näppäintä, jolla kuva avautuu täydelle ruudulle. Katselu toimi ongelmitta ja laatu oli erinomainen ainakin DVD-tasoiseksi elokuvaksi. En harmikseni muistanut testata tällä kertaa teräväpiirtoelokuvilla, mutta koska ne on aiemmin toimineet hyvin niin tietokoneen kuin PS3:n Netlixistä, niin en usko että tälläkään yhdistelmällä tulisi ongelmia. Katsoit Netlixiä niin tietokoneelta kuin konsolin Netflix-sovelluksesta, palvelun teknisessä laadussa ei ole merkittäviä eroja. Ainoa havaitsemani ero tulee käyttöliittymästä, joka on ainakin omasta mielestäni 10 kertaa miellyttävämpi tietokoneen hiiren plus näppäimistön avulla, kuin konsolien gamepadilla taistellen ja tuskaillen. Tietokoneen Netflix hakkaa konsolien Netflixin siis 10-0.
Enemmän pohdintaa herättää siis aiemmin mainittu Big Picture - kannattaako samaa peliä pelata konsolin vai tietokoneen kautta? Sain puolessa minuutissa pähkäiltyä seuraavanlaisen listan perusteluista.
Konsolin kautta pelaamista puoltavat seuraavat seikat:
- konsoleiden yksinoikeuspelejä ei voi pelata tietokoneella
- konsolilla pelaamalla saa kerättyä trophyja
- konsoli tulee halvemmaksi, jos pelikokoelmasi jää pieneksi (esimerkkinä ostin oman PC:ni noin 900 eurolla pari vuotta sitten ja edelleen voi pelata uusia pelejä. Jos ostat noin 400 euron PS4:n, voit ostaa sille säästyneillä rahoilla noin 10 kpl 50 euroa maksavia pelejä. Tämän ylittävällä pelikokoelmalla konsoli tulee itse asiassa kalliimmaksi, kun ostat PC:hen verrattuna suhteessa kalliimpia pelejä)
Lista ei ole siis mielestäni kovinkaan pitkä. Sen sijaan tietokoneen kautta kannattaa pelata mielestäni seuraavilla perusteluilla:
- isoon näyttöön kytkemällä ja gamepadia käyttämällä pelikokemus on aivan samanlainen kuin konsolipelaajilla, jotka kertovat pelaavansa sohvalta. Nykyään PC-pelienkään kanssa ei tarvi enää tapella saadakseeni niitä toimintakuntoon ja pelin käynnistyskin tapahtuu vain Steamista klikkaamalla.
- arvioisin että yli 90% peleistä tehdään myös useammalle alustalle eli alle 10% ovat yksinoikeuspelejä (tässä ei ole huomioitu Nintendon tarjontaa).
- PC-pelit ovat teknisesti kehittyneemmät erityisesti grafiikaltaan
- PC-peleissä voi käyttää modeja (vrt esim. Skyrim ja sen laajennettavuus)
- PC-pelit saa paljon halvemmalla. Viikon kuluttua julkaisusta alunperin 50 euron PC-pelin voi saada alle 25 eurolla, konsoliversiot maksavat monta kuukautta julkaisun jälkeen yli 50 euroa.
Tarkoitukseni ei ole aloittaa tällä minkäänlaista konsolisotaa, haluan vain muistuttaa PC:n mahdollisuuksista. Kokeiluni erityisesti Big Picturen suhteen oli erittäin positiivinen kokemus ja tulen varmasti pelaamaan monia pelejä jatkossa tuota kautta, jos peli vain hyödyntää Steamia ja gamepad-pelaamista.
(Päivitetty 7.11. kello 6:00)
VastaaPoistaIte ihan omsta kokemuksesta klikkasin puolivahingossa koneella stemiin ton "big picturen" auki ja olin ihan paniikissa ku en tienny miten siitä pääsee pois.. Emilia taas vaudissa.
Ja mitä tulee konsolien/pc'n hintatasoon, toi on ihan totta, että pc'llä on halvemmat pelit, vaikkakin tiettyjä pelejä ei sitten voi kaikilla alustoilla pelata. Ja no niin, enpä tähän oikee muuta osaa sanoa :D
Itsekin tuli laitettua Big Picture aikoinaan päälle vahingossa enkä saanut sitä muuten pois kuin sammuttamalla koko Steamin.. eikä tuo rajoittunut edes yhteen kertaan :D Ja kun nytkin piti etsiä vielä "poistumispaikkaa" hetken aikaa, niin ehkä sen voisi laittaa selkeämpään paikaan :-P Itsellä on erityisesti Nintendon yksinoikeuspelit hyvä syy omistaa PC:n lisäksi myös konsoli, mutta pakko myöntää että ihastuin myös täysin mm. Unchartedeihin joten PS3:stakaan en voisi enää luopua... :)
PoistaItse en vaan saa sitä samaa tunnetta PC pelaamisessa jos siirrän kuvan telkkariin. Olen kai siihen kasvanut että se on näppiksen edessä näyttö sitten. Myöskin sellaiset pelit mitkä pitää padilla pelata, ostaisin mieluummin sitten konsolille. Niissä on se jokin oma juttunsa kuitenkin.
VastaaPoistaOnhan se tosi että PC vie graafisesti (ellei ole vanha kone) verrattuna vaikka PS4. Jotkut multiplattari pelit tosin kärsivät PCllä huonosta porttauksesta, jolloin ei oikeastaan edes kannata harkita pelaavansa kyseistä peliä PCllä.
Itselläni pelit jakautuvat laitteen mukaan. Konsoleilla tasohyppelyt, 3rd person, tappelu pelit, JRPG ja RPG pelit. PC:llä FPS, RPG (Witcher ja Dragon Age tyyppiset missä kuvakulma on enemmänkin ylhäältäpäin, Witcheriä taasen opin pelaamaan PCllä ja xboxia en ole omistanut niin jäänyt se konsoliversio välistä) sekä RTS pelit.
Nii ja itsekkin kun syyllistyn siihen että joko ostan julkaisuun pelin niin PC:llä kuin konsolilla niin ei hinta ero ole järin suuri. Mutta on totta että esim. steamin alennuksistaa saa ihan muutamalla eurolla pelejä. Harvemmin konsolilla saa mistään alle 2€ pelejä :D
PoistaTottumiskysymyksistähän noissa on lähinnä kyse. Minulla ei ole ollut koskaan aiemmin suurempaa televisiota niin olen pelannut lähes kaikki pelit tietokoneen näytön kokoiselta näytöltä ja tietokonepöydän ääressä (lue: en sieltä sohvalta). Nyt kuitenkin ajattelin totuttautua myös tuohon ns. sohvapelaamiseen ja ainakin muutamia gamepadilla pelattavia pelejä koitettuani kokemukset on melko positiiviset. Yksi mitä pitää ainakin vielä koittaa on näppäimistö+hiiri -pelit niin että käyttää kuitenkin tuota isoa ruutua :D
PoistaTuo on tosiaan jännä juttu että alle 10 euron konsolipeli on jo halpa ja alle 5 euron (hyvä) peli harvinaisuus. Muistaakseni jotkut lupaili vuosia sitten että digitaalisiin jakelukanaviin siirryttäessä pelien hinnat putoaisivat fyysisten levyjen kustannusten pudotessa pois, mutta enemmän tainnu olla ne fyysiset versiot halvempia... :-P
Itse en ole konsoleita koskaan omistanut, mutta tuossa aiemmin syksyn aikana tuli ostettua Logitech F310 gamepad tietokoneelle ja sen käyttäminen on ollut yllättävän helppoa, etenkin pohjasta löytyvän Xinput & Dinput kytkimen ansiosta. Lisäksi Dinput -säädöt on kätevästi saanut hoidettua Logitech Profiler -ohjelman ansiosta mikäli jokin peli ei ole Xinputia tukenut.
VastaaPoistaTosin pelaaminen gamepadilla on vaatinut välillä harjoittelua kun vuosien varrella sitä on tottunut hiireen ja näppäimistöön ehkä liiankin kanssa. Myös Steamin Big Picturea on toisinaan tullut kokeiltua, mutta tv:n ruudulla testasin sitä ennen kuin gamepadia omistin.
Itse olen niitä henkilöitä, jotka syyllistyvät Steamin eri tarjousten hyödyntämiseen. Kun siellä tarjotaan Daily Dealeja, viikottaisia tarjouksia, viikonloppu-aleja, Halloween-, kesä-, talvi-aleja ja ties mitä muita niin yleensä sitä tulee odotettua kunnes pelejä saa noin 50-90% alella. Toisinaan siitä tulee hiukan syyllinenkin olo kun maksaa tosi vähän hyvästä pelistä, mutta toisaalta pitäisikö siltikään sitä potea huonoa omaatuntoa laillisesta ostoksesta..
Onko kenelläkään muulla muuten ollut omia kokemuksia tuosta Logitechin F310 ohjaimesta?
Tuo F310:si vaikuttaakin olevan käytännössä samanlainen kuin minun Rumblepad 2 -ohjaimeni (http://mikkoakinkiinnostaa.blogspot.fi/2012/02/miksi-pelata-nappaimistolla.html), joskin juuri tuolla Xinput -tuella. Olen pitänyt ohjaintani yhtenä parhaimmista gamepadeista joilla olen pelannut, joten jos tuo sattuu kosahtamaan niin voisin hyvinkin harkita tuollaisen F310:n ostamista, kiitos vinkistä :)
PoistaMinulla tuo mieltymys gamepadilla/näppiksellä pelaaminen riippuu ihan pelityypistä. Gamepadilla onnistuu ainakin tasoloikat ja Batman Arkham -tyyliset toimintapelit, näppäimistön valtakuntaa ollessa puolestaan mm. FPS-ja seikkailupelit.
Tietysti jos haluat maksaa peleistä enemmän, niin voit tietysti ostaa näitä Humble Bundleja jos tiedät niissä olevan hyviä pelejä. Näissä voit valita itse maksamasi hinnan ja yleensä myös määrätä että siitä laitetaan vaikka kaikki rahat pelien tekijöille :)
Voin kyllä tosiaankin ainakin omasta puolestani suositella sitä F310 -ohjainta. Sain sen noin kolmellakympillä, mikä ei tuntunut pahalta ensimmäiseksi peliohjaimekseni. Tuo ohjain on tuntunut toimineen hyvin ja Dinputin säätäminen Logitech Profilerilla tuntui ainakin enimmäkseen yksinkertaiselta ja selkeältä. Välikommenttina voin mainita että kyllä se pienen säätämisen jälkeen ohjaa vaikkapa VLC media playeriakin Dinputilla mikäli niin haluat.
PoistaMuistaakseni Logitech tarjoaa myös langatontakin gamepadia, tosin kalliimmalla hinnalla kuin tuota johdollista mallia.