Oletko halunnut tallentaa videoita mutta et ole tiennyt miten sen voi tehdä? Halusit sitten pelata peliä tai esitellä meikkilaukkusi sisältöä videolla niin ajattelin kertoa ainakin jotain aiheesta. Tämä opas ei ole kaikenkattava tai mene edes kovinkaan tarkkoihin yksityiskohtiin mutta kerron ainakin erään tavan mistä voit lähteä liikkeelle. Tämä ohjeistus koskee
Open Broadcaster Software -nimistä ohjelmaa, jonka olen viime kuukausien aikana todennut olevan erinomainen valinta.
Mikä OBS on, mitä se maksaa ja mistä sen saa?
OBS on oikeasti "Striimaukseen"/suoratoistoon tarkoitettu ohjelma eli kuvaa voi lähettää "suorana lähetyksenä" nettisivulle (esim. twitch.tv:hen). Ohjelmalla onnistuu kuitenkin myös se ettei kuvaa lähetetäkään minnekkään vaan se tallennetaan omalle tietokoneelle videotiedostona ja sen jälkeen videon voi lähettää vaikka Youtubeen. Keskityn tässä ohjeistuksessa juuri tähän jälkimmäiseen käyttötapaan.
OBS:n ensimmäinen merkittävä etu on se että se on ilmainen. Tässä tarkoitan että se on ihan oikeastikin ilmainen, eikä vaan sillä tavalla että sen saisi jostain laittomalta sivulta ilmaiseksi. Ohjelma on vielä kehitysvaiheessa mutta toimii jo vähintään yhtä hyvin kuin maksulliset vastaavat ohjelmat, yhtenä tunnetuimmista nimistä XSplit. Toinen joskin pelkästään tallennuskäyttöön oleva ohjelma on Fraps, joka on ollut itsellänikin käytössä (esimerkiksi 95% Giana Sistersin videoistani on tallennettu Frapsilla, Alice: Madness Returnsin videot puolestaan OBS:llä). Laadukkuudestaan huolimatta Frapsin yksi ongelma (joskaan ei ainoa) on se että se on kaupallinen ohjelma ja jos et halua harrastaa laittomuuksia niin Fraps maksaa 30 euroa. OBS on siis hyvä ja halpa tapa myös koittaa että kiinnostaako videoiden tekeminen ylipäätään.
OBS:n toinen etu on sen tuottamien videotiedostojen pieni koko. OBS pakkaa videotiedostot todella pieniksi. Kiintolevytilaa nykytietokoneissa on kyllä yltäkyllin mutta kokoeron merkityksen huomaa viimeistään siinä vaiheessa kun alkaa siirtämään videoita Youtubeen. Frapsilla nauhoitetut videot ovat kyllä erinomaisen laadukkaita mutta se näkyy myös siirtoajoissa. Frapsilla nauhoitettujen 15 minuutin videoiden siirtoaika oli keskimäärin päälle 6 tuntia omalla nettiyhteydelläni (jonka upload-nopeus on yksi megatavu) kun taas yhtä pitkän mutta hieman huonolaatuisemman OBS-videon siirtää noin vartissa. Tietenkään aivan ybernopeiden nettiyhteyksien omistajien ei tarvitse murehtia tästä seikasta.
OBS:n kolmas etu (esimerkiksi Frapsiin verrattuna, Xsplitistä tämä ominaisuus löytyy) on erilaiset näkymät ja kuvanlähteet. Sinun ei tarvitse kuvata pelkästään pelikuvaa tai omaa naamaasi vaan voit kuvata yhdessä nurkassa pelikuvaa, toisessa omaa naamaasi webkameran kautta ja kolmannessa nurkassa voi pyöriä vaikka joku hassunhauska gif-animaatio.
Sitten varsinaiseen asiaan, että mistä OBS:n saa. Ohjelma löytyy projektin omalta nettisivulta osoitteesta
http://obsproject.com ja sieltä voi imuroidaan asennusohjelman. Asennuksen jälkeen ohjelman voi käynnistää ja sen pitäisi näyttää jokseenkin tältä:
Jos tekstit ovat toisella kielellä, niin sen voi vaihtaa suomeksi ylävalikosta. Käytännössä valitulla kielellä ei ole merkitystä mutta puhun tässä ohjeessa suomenkielisillä termeillä. Avautuva ruutu jakautuu muutamiin osiin jotka ovat seuraavat. Keskellä ruutua on iso harmaa alue videokuvaa varten, alempana vasemmalla on "Skenet", keskellä "Lähteet" ja oikealla erinäisiä painikkeita.
Skenet
Skenet ovat eri tilanteisiin tarkoitettuja asetuksia. Yhteen skeneen olet saattanut laittaa asetukset että ruudulla näkyy vain pelivideota, toiseen skeneen että ruudulla näkyy vain naamasi webkamerasta ja kolmanteen vaikka että pelikuva täyttää 90% kuvasta mutta webkamerakuvasi näkyy jossain nurkassa pienempänä kuten Let's Play -videoissa monesti on tapana. Jos haluat kesken kuvauksen vaihtaa näkymää niin sinun ei tarvitse alkaa säätämään joka kerta erikseen asetuksia vaan klikkaat vain skenen nimeä jonka asetukset olet laittanut jo etukäteen. Jos et halua alkaa kikkailemaan niin yhdelläkin skenellä jo pärjää.
Lähteet
Jokaiseen skeneen tallennetaan omat kuvanlähteet. Lähteet tarkoittavat että mistä kuva tulee. Pelikuva on yksi kuvanlähde, webkamerakuva on toinen. Lähteen ei ole edes pakko kuvata varsinaisesti mitään kohdetta vaan yhdeksi lähteeksi voit valita tietokoneeltasi jonkun kuvatiedoston ja laittaa sen koristamaan muuten tyhjäksi jäävää nurkkaa. Tarkemmin listattuna kuvalähteet ovat seuraavat:
- Ruudunkaappaus (voi kuvata Windowsin työpöytää, osaa siitä tai jotain ohjelmaa)
- Kuva (voi laittaa tiedostossa olevan kuvan)
- Liukukuva (voi tehdä listan kuvista jotka vaihtuvat säännöllisin väliajoin)
- Teksti (voi kirjoittaa tekstiä mukaan kuvaan)
- Videokaappauslaite (jos haluat kuvan esimerkiksi webkamerasta tai sinulla on konsolipelien tallennuskäyttöön kaappauskortti)
- Pelin kaappaus (kun tietokoneella pyörivä peli on käynnistetty niin täältä voi valita että kuva otetaan kyseisestä pelistä)
Lähteet lisätään klikkaamalla lähdeluetteloa hiiren oikealla painikkeella ja valitsemalla listasta "Lisää" ja sen jälkeen haluttu kuvanlähde. Ensin lähteelle voi antaa haluamansa nimen ja seuraavalla sivulla voi antaa lähteeseen liittyviä asetuksia kuten webkameran asetuksia, kuvan rajauksia jne. Asetukset hyväksytään OK-painikkeella jonka jälkeen palataan takaisin pääsivulle. Jos haluat jälkikäteen muuttaa laitteen asetuksia niin oikea hiiren klikkaus lähteen kohdalle ja "ominaisuudet" -vaihtoehdon naksautus riittää. Kannattaa muistaa myös se että lähteillä on tietty järjestys. Lähdeluettelossa alimpana olevat lähteet ovat "taaimmaisena" kun taas ylimpänä olevat ovat "etummaisena". Jos tätä ei huomioi niin pienempikokoiset lähteet saattavat hukkua näkyvistä jos suurikokoisen kuvan laitetaan sen "eteen". Lähteiden järjestystä voi muuttaa valikon "Siirrä ylös/alas" -toiminnoilla.
Painikkeet
Oikeassa reunassa ovat painikkeet. Tärkein on "Aloita lähetys" jolla varsinainen tallennus aloitetaan ja lopetetaan. Sana lähetys on hieman harhaanjohtava, sillä jos asetuksista on valittu että video tallennetaan tiedostoon niin silloin kuvaa ei lähetetä minnekkään muualle. Jos taas haluat katsella kuvaa asetusten säätämistä varten, niin edellämainitun painikkeen alla on sitä varten "Aloita esikatselu" -painike. "Asetukset" -painikkeesta pääset muuttamaan lähetykseen, tallennukseen ja esim. kuvanlaatuun liittyviä asetuksia. Jos ei aleta tarkemmin säätämään kaikkia asetuksia niin mielestäni alottelijan kannalta tärkeimmät ovat: