lauantai 15. lokakuuta 2016

Katsottu: Mission Impossible kaudet 1988-1989

Shannon, Max ja Jim
Kaikilla on ainakin toivottavasti tiedossa, ettei Mission Impossible alkanut Tom Cruisen elokuvasta vuonna 1996. Alunperin kyse oli TV-sarjasta vuosina 1966-1973, joka uudelleenherätettiin vaihtuneella näyttelijäkaartilla vielä 1988-1989. Itse katselin lapsena tuota jälkimmäistä versiointia ja sarjasta on jäänyt monet hyvät ja nostalgiset muistot. Nyt aikuisiällä aloin metsästämään tuota sarjaa nettikaupoista, mutta hyvin laihoin tuloksin. Aivan alkuperäistä sarjaa (1966-1973) kyllä löytyi jopa Suomesta, mutta tätä uudempaa ei oltu julkaistu DVD-muodossa ilmeisesti edes jenkkilän puolella. Nyt viime aikoina tilanne kuitenkin on muuttunut ja satuin huomaamaan erään kotimaisen verkkokaupan sivulla, että heillä on nyt nuo uudemmatkin tuotantokaudet myynnissä. Kyseessä oli tosin "vain" import -versiot, mutta riitti kyllä minulle paremman puutteessa.

Sarja kertoo Jim Phelpsin (Peter Graves) johtamasta agenttiryhmästä Impossible Mission Force (IMF) järjestössä. Järjestö suorittaa huippusalaisia tehtäviä Yhdysvaltojen hallitukselle ja jokaisen jakson alussa Jim saa tälläisen tehtävän videolevykkeeltä. Tehtävien arkaluonteisuutta painotetaan jokaisessa tehtävänannossa muistuttamalla, että olette tehtävässä sitten omillanne ja jos jäätte tehtävän aikana kiinni, niin minkäänlaisia apuja ei ole tulossa hallituksen suunnalta.

Grant
Jimin ei tarvitse suorittaa tehtäviään onneksi kuitenkaan yksin, vaan hänellä on apuna pieni joukko oman erikoisalansa asiantuntijoita. Nicholas Black (Thaao Penghlis) saa valmistamiensa maskien ja loistavien ääninäyttelijän taitojensa avulla tehtyä itsestään käytännössä kenen tahansa näköiseksi ja kuuloiseksi. Max Harte (Antony Hamilton) edustaa puolestaan ryhmän muskeliosuutta, mutta omaa toki taitoja myös muilta alueilta eli on ryhmän jokapaikan höylä. Grant Collier (Phil Morris) on edellisessä vuosien 66-74 TV-sarjassa esiintyneen Barney Collierin (Greg Morris) poika ja hauskana yksityiskohtana näyttelijät ovat isä ja poika myös sarjan ulkopuolellakin. Aivan kuten isänsäsä aikoinaan, myös Grant on ryhmänsä tekniikkavelho ja on aina mukana, kun jaksossa asennellaan valvontakameroita, hologrammiprojektoreita tai muuta edistyksellisempää laitteistoa. Viimeisinä mutta ei tietenkään vähäisimpänä ovat ryhmän naispuoliset jäsenet Casey Randall (Terry Markwell) sekä Shannon Reed (Jane Badler). Näiden naisten erikoisosaamiset liittyvät näyttelemiseen ja miesten hurmaamiseen, mutta tämä taito on kuitenkin tärkeä Mission Impossiblen miesvaltaisessa maailmassa. Casey ja Shannon eivät ole ryhmässä kuitenkaan samaan aikaan, vaan Casey poistuu sarjasta jo ensimmäisen tuotantokauden aikana ja Shannon tulee hänen tilalle.

Nicholas valmistautumassa Pomo Piilossa -ohjelmaan
Jaksojen ja tehtävien sisältö ja taso vaihtelee laidasta laitaan. Joissakin jaksoissa ryhmä käy vain hakemassa todistusaineistoa aiemmin tehdyistä rikoksista, toisissa jaksoissa taas käydään aina ulkoavaruudessa asti. Jaksosta riippumatta jotkut asiat pysyvät kuitenkin samoina mm. se, että lapsiystävällisenä TV-sarjana pahikset tainnutetaan eikä tapeta (siitäkin huolimatta, että pahikset kyllä tappavat hyviksiä). Jaksot päättyvät aina siihen, että paikalliset poliisit kurvaavat paikalle pidättämään pahimmatkin rikolliset IMF-ryhmän poistuessa paikalta ja pahimpana kiemurtelun aiheena kuitenkin aivan lopussa Jimin heittämät "vitsit", jotka vetävät huonoudessaan vertoja jopa CSI: Miamin Horation läpille.

Jotkut ovat ihmetelleet Caseyn poistumista sarjasta kesken kauden ja internetin syövereistä löytyi sille ihan ymmärrettävä syy. Alunperin sarja oli suunniteltu 12 jaksoa pitkäksi ja näyttelijöiden sopimukset olivat allekirjoitettu vain noille jaksoille. Kun sarjan ensimmäistä kautta päätettiinkin jatkaa lisäjaksoilla, Terry Markwell ei ollut tyytyväinen siitä miten vähän näkyvyyttä hän sai kauden aloitusjaksoissa ja ei uusinut enää sopimusta, toisin kuin muut pääroolien esittäjät. Näyttelijöistä puheenollen oma lempihahmoni oli ehdottomasti Max. Hän oli todella monipuoinen hahmo eli toiminnallisuutensa lisäksi hän on monesti myös asentelemassa Grantin laitteita ja ennenkaikkea hän on mielestäni ryhmän hauskin ja veijarimaisin hahmo. Suurin harmitukseni tulee siitä, että Maxia näytellyt Antony Hamilton poistui tästä maailmasta muutamia vuosia sarjan päättymisen jälkeen, joten häntä ei kerennyt näkemään muissa TV-sarjoissa tai elokuvissa.

Miltä itse Mission Impossible -sarja sitten vaikutti näin parinkymmenen vuoden jälkeen? Myönnetään, että kuten hieman epäilinkin etukäteen, niin sarja oli hieman lapsellisempi kuin mitä muistelin. Tämä on kuitenkin mielestäni ihan OK asia,  sillä onhan MacGyveritkin ihan hyviä vieläkin :-D Ensimmäinen tuotantokausi on ainakin ihan jees, pahin notkahdus ja uusien ideoiden loppuminen tapahtuu toisen tuotantokauden puolessavälissä. Vaikkakin minulla Mission Impossiblen katsomisessa on paljon nostalgiaa, niin suosittelen muitakin silti katsomaan ainakin ensimmäisen kauden, jos mahdollisuus vain tulee.


 
Mission Impossiblen alkumusiikki toisen tuotantokauden alussa. 

2 kommenttia:

  1. Hyvä löytö. Kovasti haluaisin myös itse lisätä sekä tämän että vanhan sarjan kokoelmiini.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thanks. Discshop oli putiikki, josta ostin tuon. Itselläkin on pieni kiinnostus sitä vanhempaa sarjaa kohtaan (onhan siellä mukana myös mm. Martin Landau), joskin hieman varauksellinen. Ehkä ne boxit voisi jossain välissä laittaa tilaukseen, eipä ne näytä olevan kuin n. 10 euroa per kausi.

      Poista