Tällä kertaa Disneyn piirrettyjen leffojen katsomisessa paukkuu kympit, sillä vuorossa on studion jo kolmaskymmenes animaatioelokuva Kaunotar ja Hirviö vuodelta 1991. Elokuva pohjautuu Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuven samannimiseen satuun 1700-luvulta ja tarinasta on tehty lukuisia eri versioita kirjoihin ja valkokankaalle ennen Disneytäkin. Vaikka tämä Disneyn versiointi onkin todella tunnettu elokuva, niin häpäillen tunnustan, että itseltäni tämä oli vielä jäänyt näkemättä. Eipä siis auttanut kuin ruveta katsomaan leffaa ja sivistämään itseä...
Kaunottaren ja hirviön tarina alkaa eräänä kylmänä talviyönä, kun rikkaan prinssin linnan ovelle saapuu kerjäläiseksi naamioitunut velhotar. Linnan omistava prinssi on todella pinnallinen, eikä päästä rumaa naista sisälle ja tästäkös suuttuneena velhotar langettaa prinssin sekä tämän palvelijoiden päälle kirouksen. Prinssi itse muuttuu hurjaksi pedoksi ja palvelijat puolestaan erilaisiksi kodin esineiksi. Ainoa keino tämän kirouksen kumoamiselle on se, jos prinssi oppii määräaikaan mennessä rakastamaan ja saa samalla osakseen vastarakkautta. Jos hän puolestaan ei opi näkemään ihmisiä pintaa syvemmälle, on hänet tuomittu elämään lopun elämänsä ajan hirviönä.
Kymmenisen vuotta myöhemmin läheisessä kylässä elää kirjoja ja isäänsä rakastava neitokainen Belle. Tyttö saa kyllä kosintayrityksiä kylän machoimmalta jätkältä Gastonilta, mutta Belleä tämä mies ei kuitenkaan sytytä. Bellen isä lähtee eräänä päivänä vierailemaan markkinoille, mutta onnistuu eksymään matkan varrella ja hakeutuu syrjäiseen linnaan etsimään yösijaa. Linnaa asuttaa kuitenkin hirvittävä peto, joka ei pahemmin välitä vieraanvaraisuudesta ja telkeää miehen selliinsä. Belle saa melko nopeasti vihiä isänsä olinpaikasta ja lähtee tämän perään. Linnan hirviö ei halua vapauttaa vankiaan, mutta suostuu vaihtoon, kun Belle ehdottaa tulevansa vangiksi isän tilalle. Aluksi Belle on täysin murtunut vankina olemiseen vaikkakin saa liikuskella melko vapaasti linnassa, mutta pikkuhiljaa tytön ja pedon välit lämpenevät...
Elokuvan mukana tulevien extrojen määrä oli poikkeuksellisen vähäinen. Toinen näistä extroista oli aiemmistakin Disney-elokuvista tuttu Sing-along track. Tälle raidalle on ilmeisesti koottuna kaikki elokuvan aikana olevat lauluosuudet ja katsoja pääsee halutessaan laulelemaan näitä mukana. Ja noita lauluosuuksiahan tässä elokuvassa riittää ja paljon. Toisena ja omasta mielestäni mielenkiintoisempana extrana oli elokuvan kommenttiraita, näitä ei olekaan ollut katsomissani Disneyn leffoissa vähään aikaan. Tällä kommenttiraidalla puhuvat elokuvan ohjaajat Kirk Wise sekä Gary Trousdale, tuottaja Don Hahn ja säveltäjää Alan Menken. Valitettavasti en nyt kerennyt katsomaan/kuuntelemaan tuota kommenttiraitaa, mutta ehkä joskus toiste tekee vielä erillisen kommenttiraitakierroksen kaikista niistä Disneyn leffoista, joissa tuollainen sattuu olemaan.
Kaunotar ja Hirviö oli poikkeuksellisen pitkäkestoinen Disney-piirretty puolentoista tunnin kestollaan. Onneksi elokuvan laatu pysyi koko tuon ajan korkealla ja elokuva viihdyttävänä. Kaunottaren ja hirviön tarina ei ilmeisesti sisältänyt alunperin edes varsinaista pahista, joten saadakseen enemmän draamaa Disney joutui itse lisäämään mukaan metsästäjä Gastonin hahmon eli miehen joka haluaa paitsi Bellen vaimokseen, myös Hirviön pään takkansa yläpuolelle. Kokonaisuudessaan tämä elokuva oli kuitenkin erinomaista viihdettä ja suosittelen katsomista kaikille hyvien piirrettyjen ystäville.