tiistai 15. toukokuuta 2012

Pelattu: Battlefield 3 - moninpeli

Olen viime aikoina ollut aikamoisessa koukussa peliin nimeltä Battlefield 3 ja kirjoitinkin aiemmin sen yksinpelistä pienen esittelyn. Pelin suola on kuitenkin moninpeli ja päätin tehdä siitä nyt erillisen kirjoituksen. Minua on harmittanut mielikuva peleistä, jonka on annettu esimerkeiksi uutisissa, TV-sarjoissa tai elokuvissa. Jos siellä ei ajeta rallia, niin sitten siellä räiskitään aivottomasti kaikkea mahdollista liikkuvaa. Kyllä Battlefieldissäkin räiskitään paljon, mutta se onkin vain yksi osa peliä ja haluan tässä kertoa, mistä Battlefield 3:ssa oikeasti on kyse.

Pelissä on useita pelimuotoja, mutta yleisin lienee lipunryöstö ja kerron tässä siitä pelimuodosta. Kaikki pelaajat jaetaan kahteen joukkueeseen (Yhdysvallat ja Venäjä), joista omaa joukkuetta merkataan pelissä sinisellä ja vihollisen joukkuetta punaisella värillä. Pelialueella on yleensä noin kolmesta viiteen tärkeää aluetta, jotka joukkueiden tulee vallata. Valtaus tapahtuu menemällä alueelle ja nostamalla siellä olevaan lipputankoon oman joukkueen lippu. Hyvin usein alueen aiemmat haltijat eivät katso tätä valtaamista hyvällä ja tästä seuraakin se, että näillä alueilla käydään kokoajan taisteluita alueen hallinnasta. Alueen omistajuudessa on sellainenkin etu, että kuollessaan pelaajat voivat aloittaa suoraan vallatulta alueelta, joten puolustajilla on helpompi tuoda uutta väkeä paikalle hyökkääjien joutuessa tulemaan pitkienkin matkojen päästä.

Molemmilla joukkueilla on kentän alussa tietty määrä pisteitä eli tikettejä. Pelin tavoitteena on saada vastustajan tiketit loppumaan ja siihen on parikin eri keinoa. Pelaajan kuollessa tämän joukkueen tiketit vähenevät yhdellä. Tämän lisäksi jos enemmistö tai jopa kaikki vallatuista alueista on yhden joukkueen hallussa, toisen joukkueen tiketit vähenevät aivan itsestään. Niinpä onkin erinomainen ajatus valloittaa ja pitää hallussa nämä alueet jos mielii voittaa.

Battlefield 3:n kentät ovat sarjan aiempien osien tapaan valtavan kokoiset. Onneksi alueita ei tarvitse juosta kartan laidasta toiseen jokaisen kuoleman jälkeen vaan apuna on iso liuta ajoneuvoja nopeuttamaan siirtymisiä. Pelistä löytyy niin jeeppejä, tankkeja, moottoriveneitä, helikoptereita kuin hävittäjälentokoneitakin. Ajoneuvot eivät ole myöskään pelkästään siirtymistä varten vaan ratkaiseva tekijä itse taistelussa. Kuljettajan lisäksi ajoneuvoihin mahtuu yleensä vähintäänkin ampuja ja joskus tavaratilaan vielä muutama matkustajakin. Ajoneuvot ovatkin ehkä hauskin ja paras seikka, jolla Battlefield-pelit on erottuneet muista taistelupeleistä. Mikäpä sen hauskempaa, kun ängetä isolla porukalla yhteen ajoneuvoon ja lähteä taistelemaan niin, että jokaisella on oma tehtävänsä. Yksi ajaa, toinen ampuu ja loput vaikka kurkkii ikkunoista koittaen bongata pusikoissa piileskeleviä vihollisia.

Kaikki pelaajat osaavat taistella normaalisti, mutta jokaisella on kuitenkin erikoistaitojakin. Pelaaja voi valita erikoistumisen neljästä vaihtoehdosta joita ovat assault, engineer, support ja recon:
 • Assaultiksi erikoistuneella on erinomaiset aseet jalkaväkeä vastaan ja hän voi parantaa haavoittuneita oman joukkueen jäseniä. 
 • Engineer eli insinööri on keskittynyt puolestaan vihollisen ajoneuvojen tuhoamiseen singollaan sekä omien vahingoittuneiden ajoneuvojen korjaamiseen.
 • Support jakaa muille joukkueen jäsenille lisää ammuksia ja tekee ansoja esimerkiksi C4-räjähteillä.
 • Recon toimii tarkka-ampujana kauempaa ja ilmoittaa joukkuetovereilleen vihollisten sijainneista.

Mikään edellä mainituista hahmoluokista ei ole yksinään erityisen ylivoimainen vaan menestyäkseen joukkue tarvitsee pelaajia jokaisesta eri hahmoluokasta. Pelissä ei pitkään selviä Rambomaisesti yksin seikkaillen vaan parhaiten menestyvät sellaiset joukkueet, jotka osaavat parhaiten pelata yhteen. Kaiken lisäksi pelikokemus on muutenkin paljon hauskempi, kun taistelut hoidetaan ryhmänä.

Pelin eräs porkkana on se, että läheskään kaikkia aseita, varusteita ja ajoneuvoja ei ole edes käytettävissä heti aluksi vaan pelissä kerätään pisteitä. Pisteitä saadaan tapoista, lippualueiden valtaamisesta, toisten pelaajien parantamisesta, ajoneuvojen korjaamisesta ja jopa toisten pelaajien auttamisessa edellä mainituissa suorituksissa. Pisteiden kerryttyä käyttöön avautuu uusia varusteita, joiden avulla taistelu on taas helpompaa ja hauskempaa. Aseisiin saa esimerkiksi kiikaritähtäimiä ja äänenvaimentimia, ajoneuvoihin mm. ilmantorjuntaohjuksia. Tekeminen ei siis lopu aivan heti kesken, jos haluaa kerätä kaikki varusteet käyttöönsä.

Battlefield 3 ei ole pelityyliltään ensimmäinen peli. Pelisarjaa on tehty jo kymmenen vuoden ajan, jolloin ilmestyi toiseen maailmansotaan sijoittuva Battlefield 1942. Jo siinä oli suuri osa pelin keskeisistä ominaisuuksista eli joukkuepohjaiset lipunryöstöt, runsas määrä ajoneuvoja ja etenkin loistava tunnelma. Käytännössä tähän uusimpaan osaan ei ole tullut sen jälkeen edes mitään suuria uudistuksia vaan peliä on hiottu entisestään paremmaksi. Tietokoneiden tehojen kasvamisen myötä erityisesti pelimaailman realistisuus on lisääntynyt ja pelatessa tulee todellakin olo, niinkuin olisi itse siellä mukana.

Näin lopuksi vielä vajaan kymmenen minuutin video Battlefield 3:sta, mistä näkee pelin tapahtumia paremmin käytännössä. Videon kannattaa avata suuremmaksi tuosta oikean alanurkan "Youtube" -linkistä, niin ei tarvi suurenuslasilla katsella.


2 kommenttia:

 1. Ooh, tuo Battlefield 1942 moninpeli on kyllä jotain niin parasta :D Vaikkakin helikopterilla lentäminen tuotti mulle aina kauheita vaikeuksia. Pitää tuo kolmonenkin jossain vaiheessa hankkia kun nyt tuli kauhea hinku pelata sitä~

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tuo 1942 on tosiaan huippu, sitä voisi ihan hyvin pelata edelleenkin. ainakaan laitteistovaatimukset eivät ole hirmuset, sain kikkailtua sen miniläppäriinikin :D lentolaitteet tosiaan vaatii hieman treenausta... jo itse ilmassa pysyminen saati sitten kun viholliset ampuvat kohti :D mut hanki ihmeessä tuo kolmonen, ite tykkäsin tuosta ainakin vähintää yhtä paljon kuin 1942:sta ja se on jo aika paljon :)

   Poista