Seuraavaksi Disneyn leffamaratonissa on yrityksen 36. vuonna 1998 valmistunut kokoillan elokuva Mulan. Elokuvan nimi oli entuudestaan tuttu ja tiesin sen sijoittuvan Kiinaan, mutta siinäpä oikeastaan kaikki tietoni elokuvasta olikin. Pieni Googletus kuitenkin paljasti, että elokuva pohjautuu Kiinalaiseen Hua Mulanin tarinaan. Ilman sen suurempia ennakko-odotuksia lähdin katselemaan ja millainen leffa sieltä sitten paljastui, sen saatte selville kohta.
Elokuva sijoittuu muinaiseen Kiinaan, jossa kansa on saanut elää Kiinan Muurin ansiosta turvallista elämäänsä pidemmän aikaa. Tuolloin Kiinalaisille tärkeintä oli perheen kunnia, jota miehet toivat taistelemalla ja naiset synnyttämällä lisää poikia. Eräänä päivänä Hunnit pääsevät kuitenkin Muurin yli ja valtakuntaan julistetaan hätätila. Kaikkien perheiden tulee lähettää yksi poikansa sotimaan, mutta koska Mulan -nimisen neitokaisen perheessä ei ole poikia, joutuu perheen isä joutuu lähtemään rintamalle. Isä on kuitenkin vanha ja huonossa kunnossa, joten Mulan tietää isänsä kuolevan sodassa välittömästi. Mulan ei kestä ajatusta isänsä menettämisestä ja naamioituukin itse mieheksi ja ilmoittautuu isänsä tilalle sotavoimiin. Kotiväki on luonnollisesti huolissaan tyttärensä turvallisuudesta ja rukoilevat perheen esi-isiä auttamaan tyttöään. Kaikki ei mene aivan kuten on suunniteltu ja Mulanin apuun lähteekin pienempikokoinen lohikäärmeen rääpäle Mushu.
Elokuvien extrat kiinnostavat minua aina, vaikka aivan kaikkia ei aina kerkeisikään katsomaan. Mulanin mukana näitä lisukkeita oli mielestäni juuri sopiva määrä ja sisältökin oli kiitettävän vaihtelevaa. Disneyn leffat sisältävät usein lauluosuuksia ja niin on tilanne myös Mulanin kanssa. Mukaan on laitettu useampi elokuvassa esitetty laulu sanoitusten kera, joten innokkaimmat pääsevät laulamaan karaokea lempibiisiensä parissa. Poistetuissa kohtauksissa näytetään useita erilaisia vaihtoehtoja miten elokuvan tarina olisi saattanut edetä. Esimerkiksi jo elokuvan alkuminuuteista oltiin tehty kolme täysin erilaista versiota valmiiksi miten elokuva olisi saattanut alkaa ja nämä kaikki pääsee nyt näkemään. Aiemmista kirjoituksistani olette saattaneet huomata, että innostun kovasti jos elokuvan mukana on kommenttiraitoja. Disneyn viimeaikaisissa elokuvissa tuolla alueella on ollut hiljaiseloa, mutta Mulanissa kommenttiraita löytyy, jiihaa! Raidalla äänessä ovat elokuvan tuottaja Pam Coats sekä kaksi ohjaajaa Barry Cook sekä Tony Bancroft.
Minulla ei ollut elokuvaa kohtaan kummempia odotuksia. Elokuvan tarina eteni sutjakkaasti, hahmot olivat mielenkiintoisia ja useassa vaiheessa jopa hauskojakin. Muutamissa kohtauksissa joissa ruudulla näkyy valtavat määrät hahmoja ja nämä ovat selvästi tietokoneella tehtyjä, fiilikseni oli että vau! Katsoin elokuvan englantilaisilla äänillä ja siinä versiossa Eddie Murphy veti Mushuna yhtä loistavan ja samankaltaisen roolisuorituksen kuin mitä hän oli Shrekeissä aasina. Sinällään en keksi Mulanasta oikein mitää pahaa sanottavaa eli kyseessä oli erittäin positiivinen yllätys ja suosittelen kyseisen elokuvan katsomista muillekin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti