maanantai 26. kesäkuuta 2017

Katsottu: Disney Classics 25 - The Black Cauldron

Black Cauldron eli Hiidenpata on Disneyn 25. animaatioelokuva, joka julkaistiin vuonna 1985. Elokuva pohjautuu Lloyd Alexanderin Prydainin kronikka -nimisiin kirjoihin, joissa seurataan Taran-nimisen nuorenmiehen seikkailuja. Hiidenpata on paitsi Disneyn ensimmäinen elokuva jossa käytetään piirretyn animaation lisäksi tietokonegrafiikkaa, myös ensimmäinen heidän elokuva, joka sai PG-ikäluokituksen eli ei suositusten mukaan sovi yksin katsottavaksi aivan pienimmille lapsille. Lisäksi Hiidenpadan budjetti oli tuolloin ennätysmäinen 44 miljoonalla dollarillaan ja onnistui kuitenkin floppaamaan pahasti lippukassoilla. Itse olen kyllä monesti kuullut Hiidenpadasta, mutta en koskaan nähnyt elokuvaa. Elokuva vaikutti näkemieni kuvien perusteella hyvin paljon samalta kuin aiempi elokuva Miekka Kivessä (josta pidin hyvinkin paljon), minkä vuoksi odotinkin katsomista kovastikin.

Hiidenpata kertoo soturiksi haaveilevasta Taranista, joka asuu velho Dallbenin kanssa paimentaen sikoja. Eräänä päivänä Dallben paljastaa heidän lemmikkipossulla Hennikillä olevan yliluonnollisia ennustajan kykyjä. Velho pelkää että possun kykyjen avulla valtakunnan paha sotaherra Hornansarvi löytäisi kauan aikaa kadoksissa olleen Hiidenpadan ja tämän voimien avulla vallottaisi koko valtakunnan. Tämän estääkseen Dallben käskee Tarinia viemään ennustajapossun turvaan, mutta possu pääsee matkan aikana karkuun ja tästä alkaa seikkailu estääkseen Hennikin ja sen myötä Hiidenpadan joutumasta pahan Hornansarven käsiin.

Elokuva kestää Disneyn elokuvalle tyypillisesti noin 75 minuuttia, mikä on ihan hyvä kesto. Hiidenpatassa on Disney-leffaksi kuitenkin yllättävänkin synkkä tunnelma sekä hieman creepyt hahmot ja mielestäni on ihan ymmärrettävää, että tämän ikäsuositusta muutettiin hieman muihin firman leffoihin verrattuna. Jostain syystä elokuvan hahmot eivät osanneet herättää omaa mielenkiintoani, vaan tuntuivat jokseenkin tylsiltä. Kokonaisuudessaan Hiidenpata oli ihan OK leffa, mutta ei tarjonnut kuitenkaan mitään järisyttävän uutta verrattuna aiempaan Disneyn tuotantoon. Varsinaisen leffan lisäksi DVD-version mukana tuli noin kymmenen minuutin edestä lopullisesta elokuvasta poisjätettyjä kohtauksia, lyhytanimaatio Aku Ankan sekä tämän veljenpoikien Halloweenistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti