perjantai 1. tammikuuta 2016

Pelattu: Until Dawn

No niin, nyt on ensimmäinen Pleikkari 4 -peli vetäisty läpi. Ostin siis jouluksi itselleni kyseisen konsolin ja tämän mukaan kaksi yksinoikeuspeliä, joista toinen oli Until Dawn. Minulla oli jonkinlainen mielikuva pelistä ja olin nähnyt joitakin minuutteja etukäteen pelivideota, mutta jotenkin olin vielä hieman varautunut peliä kohtaan. Onneksi tämä jäi vain ennakkoluuloksi, sillä peliin tartuttua maltoin pelata tämän hyvin mielin (joskin jännityskakat housussa) loppuun saakka.

Pelin alussa ryhmä kaveruksia ja muutama sisarus on viettämässä yhteistä laatuaikaa syrjäisellä vuoristomökillä pakkasten ulvoessa ikkunoissa. Osa porukasta päättää tehdä eräälle muka hauskan kepposen ja tämä katoaakin lopulta siskonsa kanssa yön pimeyteen ilman, että heistä kuullaan enää sen koommin. Tasan vuosi myöhemmin jäljellä oleva porukka palaa takaisin samaan mökkiin viettämään aikaa ja selvittelemään tuntojaan vuoden takaisista tapahtumista. Nuoriso ei ole kuitenkaan syrjäseudulla yksin, vaan pian rauhallinen mökkeily muuttuukin kamppailuksi elämästä ja kuolemasta.

Pelissä liikutaan joko yksin tai kahdestaan toisen hahmon kanssa ja pelattava hahmo vaihtuu tarinan edetessä. Varsinaiset kontrollit ovat todella yksinkertaiset eli vasemmalla tatilla liikutaan ja oikealla suunnataan taskulamppua ympäristön tutkimista varten. Käpälöitävät kohteet hohtavat kirkkaana ympäristöstä, kunhan hahmo on näitä riittävän lähellä tai osoittaa näitä valolla. Maassa olevia tavaroita voi nostella R2 -näppäimellä ja samaan aikaan oikealla tatilla tapahtuu näiden kääntelyt tai muut interaktiot. Toiminnallisemmissa tilanteissa käytössä on tutut Quick Time Eventit ja näitä pelin aikana tulee ja paljon.

Pelin aikana tutkitaan useita eri mysteereitä ja näistä kerätään johtolankoja, jotka tallentuvat valikoihin myöhemminkin tutkittavaksi. Kaikki nurkat tuli nuohottua ihan sen vuoksi, että saisi kerättyä mahdollisimman paljon pieniä toteemipatsaita. Näillä patsailla pääsee näkemään parin sekunnin videoita mahdollisista tapahtumista ja hyvällä tuurilla tällä välttää pelihahmojen kuolemia. Muut vinkit valottavat pääasiassa pelin tarinaa ja taustoja.

Until Dawn kuuluu näihin peleihin, joissa valinnoilla on ainakin jossain määrin vaikutusta myöhemmässä vaiheessa peliä. Jos esimerkiksi puutut kahden hahmon väliseen riitaan, he kyllä muistavat jatkossa kenen puolelle menit. Peli pitää tarkkaa kirjaa hahmojen välisistä suhteista sekä siitä, millä valinnalla oli mitäkin seurauksia. Itselläni pelissä selvisi hengissä vain kaksi hahmoa, mutta ehdottomasti pelaan joskus vielä uudestaan tavoitteena parempi tulos.

Pelin edetessä pelin Extras -valikkoon aukeaa samanlaisia extra-videoita, mitä leffojen ja TV-sarjojen levyillä on usein mukana. Näissä lyhyissä videoissa kerrotaan mm. pelihahmojen näyttelijöistä, taustoista, soundtrackin tekemisestä, siitä miten hahmot saatiin tehtyä realistisiksi jne. Etenkin hahmojen näyttelijöiden esittelyvideot olivat mielenkiintoisia, koska peli on tunnettu siitä, että hahmot on tehty ääninäyttelijöidensä näköisiksi. Suurin osa näyttelijöistä olivat itselleni tuntemattomia, mutta kyllähän mm. Heroesista tuttu Hayden Panettiere ja Peter Stormare mm. Prison Breakista näyttivät hahmoiltaan.

Yhteenvetona voisin sanoa, että peli yllätti minut positiivisesti, vaikken mikään kauhupelien tai -leffojen suurkuluttaja olekkaan. Ilmeisesti pelissä ei voi tulla varsinaisesti Game Overia, mikä sopi mielestäni tälläiseen peliin koska nyt pystyi vaan istumaan alas ja "nauttimaan" showsta. Jos mietit että hankkiako Playstation 4:lle uunituoreen NHL:n vai Until Dawnin, niin kyllä vaa'an kuppi tämän puolelle kallistuu.

9 kommenttia:

 1. Voi vitsit! Harmi että tämä peli on vain PS4:selle, kun sitä ei iteltäni löydy. Mietin jo aiemmin että katsoisin tästä pelistä jonkun hyvän youtubettajan pelaamisen jotta näkisin millainen peli oli. :P Kuulostaa ainakin jännittävältä mitä olen tästä kuullut ja lukenut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parhaimman jännityksen toki saa, jos itse pelaa kun tuossa ne säikäytystilanteet puhumattakaan kohtalokkaat Quick Time Eventitkin saattavat tulla millä sekunnilla hyvänsä :D Toki tuo youtubesta katsominen olisi yksi vaihtoehto. Harrastaakohan ihmiset nykyään enää sitä, että lainaavat toisillensa muutamiksi päiviksi konsoliaan? :D Eli ajattelin että jos jollain kaverilla olisi kyseinen laite+peli :)

   Poista
  2. Nii pitäis vaan sitte kysellä josko joltain löytyis pleikkari. :D Kaikilla taitaa boxi pelkästään olla jotka itse tunnen. Ja toki ainahan se on parempi itse pelata, pääsee ihan erilailla tunnelmaan! :)

   Poista
 2. Mä oon kattonut tän pelin playthroughin pewdiepieltä aikoinaan kun hän sitä julkaisi, ja tosiaan valinnoilla on vaikutusta. niinkuin sanoit, että ei varsinaista "game overia" voi tulla mutta ainakin pewdiepien syy jonkinlaiseen uudelleen pelaamiseen oli se, että tavoite oli saada mahdollisimman monta henkilöä elossa loppuun asti. :D

  että niin pointtini oli se, että omalla tavallaan "game over" on sitä suurempi mitä enemmän ihmisiä kuolee matkan varrella. :-) ja edelliselle Miwwille sen verran että tosiaan youtubessa pewdiepiellä on ainakin tosi hyvä videokokoelma kykeisen pelin läpipelaamisesta + yksi video vielä siitä kun hän jälkeenpäin yrittää pelata kohtauksia uudelleen niin, että enemmän ihmisiä säilyisi hengissä. :-)

  hyvät uudet vuodet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uteliaana ihmisenä pelin läpäistyä googlettelin hieman ja sain varmistuksen tuolle game over -jutulle. Tämä johtuu eräästä pelissä olevasta mekaniikasta, mutta en halua sitä sitä tässä sanoa koska sen tietäminen etukäteen pilaisi pelinautinnon. Kaikesta huolimatta pelillä on tosiaan uudelleenpeluuarvoa - juuri mahdollisimman monen hahmon säilyttäminen hengissä ja minullakin jäi vielä osa ns. johtolangoista löytymättä eli ne pitää käydä tottakai hakemassa siellä vielä :)

   Kiitos, hyvää uutta vuotta sinullekin jutzq :)

   Poista
 3. Ooh, onnittelut perheen lisäyksestä! PS4 on luotettava kumppani! <3

  Meilläkin selvisi ekalla pelikerralla vaan kaks tyyppiä hengissä! XD Vedettin peli samalta istumalta uudestaan läpi tarkotuksena murhata kaikki ja vielä pitäisi vetää kolmannen kerran läpi niin, että kaikki säilyy hengissä. Ite nautin kyllä tosta pelistä ihan älyttömästi ja se tarina oli tosi yllättävä! Trailerit oli antanu ymmärtää ihan muuta. :D

  Hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos molemmista onnitteluista, perheenlisäyksestä ja uudesta vuodesta (joita toivottelen sinnekin)! :) Tosiaan itsekin tykkäsin kovasti enkä pahastu ollenkaan, jos samantyylisiä pelejä (toki toisilla tarinoilla ja hahmoilla) tulee jatkossakin. :)

   Poista
 4. Alotin itsekkin Untin Dawnin pelaamisen vasta viime lauantaina ja pikkusen jäi sellanen fiilis, että selvinneeköhän kukaan mun valintojen takia :D Ihan hyvään tahtiin, niitä päitä tuossa kyllä putoilee. Vielä en ole kuitenkaan tuota läpi pelannut. Osaatko sanoa monta tuntia sulla suunnilleen meni tuohon ekaan läpipelaamiseen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ok tsemppiä siis peluuseen :) Valitettavasti aikaa en muista kauanko siinä meni tarkemmin. Olen usein sellainen jokaiset nurkat nuohoava pelaaja ja pelasin sitä vielä lyhyemmissä erissä useana päivänä, joten vaikea sanoa. Erinomaisen sivuston How long to beatin (http://howlongtobeat.com/game.php?id=21924) mukaan päätarina + extras vie noin 9-13 tuntia pelityylistä riippuen.

   Poista