sunnuntai 12. maaliskuuta 2017

Katsottu: Disney Classics 10 - Melody Time

Viime viikkoina olen katsellut Disneyn alkutaipaleen animaatioelokuvia ja nämä ovat edenneet hitaasti, mutta varmasti yhden leffan viikkovauhdilla. Useampi viimeksi katsomistani elokuvista on tehty sotien aikana ja tämä on heijastunut myös elokuvien sisältöön, valitettavasti negatiivisessa mielessä. Kun miehet olivat sotimassa tantereella tai hoitamassa muita velvoitteitaan, oli Disneyn elokuvatuotannolla melko niukat resurssit. Käytännössä kaikki tuon ajan Disney-elokuvat olivat enemmänkin kokoelmia lyhyempiä animaatioita, joihin oli sitten ympätty paljon musiikkia. Itse en tälläisestä lähestymistavasta ole oikein tykännyt ja olenkin odottanut jo kovasti että nämä kokoelmaelokuvat loppuvat ja oikeat elokuvat alkavat.

Melody Time (tai Suomalaisittain Säveltuokio) koostuu tällä kertaa seitsemästä lyheemmästä tarinasta ja kestää yhteensä noin tunnin ja 10 minuuttia. Tarinoissa kerrotaan mm. pariskunnasta joka joutuu pulaan talvisella järven jäällä, kahden Amerikkalaisen (sekä todellisen että kuvitteellisen) henkilön tarinat sekä runon jonka on omistettu puille. Paljon hauskempi oli kuitenkin vauhdikas surrealistinen animaatio, jossa mehiläinen karkaa häntä jahtaavia musiikki-instrumenttejä. Toinen ihan sympaattinen osuus on kun pieni hinauslaiva Toot työskentelee satamassa ja haluaa tulla samanlaiseksi isoja laivoja hinaavaksi hinuriksi kuin isänsä. Valitettavasti Toot on turhankin hätäinen kaikessa mihin rupeaa ja aiheuttaakin hötkyilyllään isomman luokan sekasotkun satamaan. Ja mitäpä olisi tuon ajan Disney-elokuva ilman animaatiota jossa Aku Ankka ja Jose Carioca esittelisi Etelä-Amerikkalaista musiikkia, tällä kertaa vuorossa on Samba.

Kuten kirjoituksen alussa mainitsin, niin itseäni alkaa jo tympimään nämä samaa kaavaa toistavat Disneyn "elokuvat" 1940-luvulta. Onneksi tällä kertaa mukana oli parikin edes medium-tason pätkää, joten nämä jaksoi vielä katsoa, mutta ei yhtään sen enempää. Kaikkein paras uutinen on kuitenkin se, että tämä oli käsitykseni mukaan viimeinen tätä formaattia noudattava Disney-elokuva ja seuraavaksi on luvassa jo perinteistä leffaa jota ei ole pilkottu pienempiin osiin. Viikon päästä palataan sitten sen pariin :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti