sunnuntai 13. elokuuta 2017

Katsottu: Disney Classics 32 - Lion King

Leijonakuningas on Disneyn vuonna 1994 julkaisema animaatioelokuva. Vaikka yritys olikin tehnyt jo hulpeat 31 animaatioelokuvaa tätä ennen, niin Leijonakuningas oli ensimmäinen, jossa oli käytössä alkuperäinen tarina. Kaikki aiemmat teokset olivat pohjautuneet jo olemassaoleviin satuihin tai tarinoihin. Muistaakseni Leijonakuninkaasta oli tuohon aikaan suuri hype ja sen johdosta meillekin ostettiin elokuva alkuperäisenä versiona (tuohon aikaan melkein kaikki elokuvat tuli nauhoitettua TV:stä VHS-nauhoille). Olen edelleenkin hieman katkera siitä, että tuo ainoa alkuperäinen elokuvamme lainattiin sitten jollekin kehvelille tutulle, joka ei sitten muistanut palauttaa sitä takaisin. Onneksi nyt 20 vuotta myöhemmin sain tämän elokuvan uudestaan ja pääsin katsomaan, että oliko se vielä niin hyvä kuin muistelen.

Leijonakuningas kertoo Afrikan savanneilla elävästä Simba -leijonasta ja tämän ystävistä. Simba syntyy kuninkaalliseen perheeseen, koska hänen isä Mufasa on eläinten kuningas. Tämän johdosta Simban kohtalona on jo pienestä pitäen valmistautua olemaan vielä joku päivä kaikkien eläinten johtaja. Kaikkia tämä ei kuitenkaan miellytä, sillä ilman pientä leijonaa perimisjärjestyksessä olisi Mufasan veli Scar. Scar haluaa valtaistuimen keinoja kaihtamatta ja kehittää juonen jolla päästä eroon niin veljestään, kuin kilpailijastaan Simbasta.

Elokuva on upeasti tehty isolla rahalla ja aika ei ole nakertanut ollenkaan elokuvan hienoutta. Leffa näyttää nätiltä, tarina on hyvä ja ääninäyttelijöiden joukkoon on saatu upeita tyyppejä, kuten James Earl Jones sekä Jeremy Irons. Musiikkipuolelle on puolestaan saatu mukaan sekä Elton John että Hans Zimmer ja myönnetään että vaikken elokuvien musiikeista usein niin välitäkään, niin tässä leffassa on erinomaiset musiikit. Elokuvan mukana tulevat ovat melko vähäiset, käytännössä mukana on vain noin 20 minuuttia kestävä dokumentti elokuvan tekemisestä. Olisivat nyt voineet edes sen kommenttiraidan laittaa. Muutoin en kyllä keksi itse elokuvasta pahemmin mitään huonoa sanottavaa ja Leijonakuningas onkin näkemistäni Disney-elokuvista minun all-time-favorite!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti