maanantai 21. elokuuta 2017

Katsottu: Disney Classics 33 - Pocahontas

Taas on aika katsastaa Disneyn animaatio-elokuvia. Viikko sitten katsomani Leijonakuningas taitaakin olla viimeisin Disneyn piirretty leffa, jonka muistan nähneeni aivan kokonaan (surullista, tiedän). Seuraavana vuorossa oli vuonna 1995 julkaistu Pocahontas, joka koittaa kertoa maailmalle Yhdysvaltojen alkuhistoriasta. Mitenkään kirjaimellisesti leffan tapahtumia ei kannata kuitenkaan ottaa, sillä vaikka mukaan onkin otettu oikeasti eläneitä henkilöitä, itse tarina on täysin fiktiota. Muistelin kuulleeni elokuvasta jonkin verran kehuja ja lähdinkin katsomaan leffaa suht korkein odotuksin.

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat 1600-luvun alkuun, aikaan jolloin englantilaiset ovat juuri saapumassa Amerikkaan. Pocahontas on alkuasukasheimonsa päällikön Powhatanin tytär ja luonteeltaan villi ja omapäinen. Eräänä päivänä hänen isänsä kertoo, että tytön on aika mennä naimisiin kylän suuren soturin Kucomin kanssa. Vakavamielinen soturi ei ole kuitenkaan levottoman sielun omaavan neidon mieleen ja tämä karkaa erämaahan saamaan neuvoja metsän hengiltä. Pocahontas törmää metsässä englantilaisten joukkojen John Smithiin ja pari ihastuu toisiinsa. Kyyhkyläisten elämään tuo mutkia kuitenkin heidän molempien kansat, jotka eivät millään osaa elää yhdessä rinnakkain.

Pelkän elokuvan lisäksi DVD:llä mukana tuli ihan kiva määrä extroja, vaikkei vieläkään tullut sitä mielestäni mielenkiintoisinta bonusta eli kommenttiraitaa. Mukana on mm puolisen tuntia kestävä Making of -dokumentti sekä useita lyhyempiä pätkiä tietyistä tuotannon osa-alueista.  Lisäksi Multi-Language Reelissä vertaillaan sitä, miten elokuvan eri lokalisoinnit eroavat toisistaan.

Pocahontas on teknisesti hieno elokuva, kuten Disneyn elokuvilta saattaa odottaakin. Elokuvassa on myös paljon lauluosuuksia, mikä on hieno juttu jos tuollaisesta sattuu tykkäämään. Jotenkin en syttynyt silti elokuvalle, vaikka olihan kyseessä ihan kelpo perus lasten animaatio. Elokuva olisi ollut omissa silmissäni reilusti mielenkiintoisempi jos se olisi noudattanut enemmän todellisia historiallisia tapahtumia. Ainakin lueskelin netistä että Pocahontasin tarinaan kuuluu kaikkea sellaistakin mistä voisi tehdä jopa lapsiystävällisen elokuvan (Pocahontas toimi eräänlaisena diplomaattina kahden kansan välillä) ja ihmettelen miksei tätä mahdollisuutta hyödynnetty. Jotenkin en vain tykännyt tämän elokuvan ratkaisuista, mutta kaipa tämä elokuva ihan hyvä on, jos ei kaipaa niin historiallisesti todenmukaista elokuvaa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti