maanantai 18. joulukuuta 2017

Katsottu: Disney Classics 50 - Tangled

Tangled eli Suomalaisittain Kaksin karkuteillä on paitsi Disneyn vuonna 2010 valmistunut animaatioelokuva, samalla myös studion 50. leffa ja siten tärkeä merkkipaalu heidän historiassa. Elokuva pohjautuu Grimmin veljesten Tähkäpää -tarinaan ja oli itselleni tämän kautta tuttu entuudestaan. Olin kuullut Tangledista kuitenkin muutoinkin kehuja, joten voisin jopa sanoa että tämä elokuva oli kaikkein eniten odottamani animaatioelokuva tässä katsomassani 53 elokuvan boxissa.

Elokuva kertoo tytöstä nimeltä Tähkäpää (Rapunzel englanninkielisessä versiossa), joka on asunut koko ikänsä korkean tornin huipulla eristyksissä ulkomaailmasta. Tyttö omaa valtavan pitkät maagiset hiukset ja elää näiden vuoksi eristäytynyttä elämää. Ainoana vierailijana hänellä ovat Pascal -niminen kameleontti sekä hänen äitinsä Gothel, jonka Tähkäpää joutuu vetämään ylös torniin pitkillä hiuksillaan. Äiti kuitenkin kieltää tytärtään edes haaveilemasta tornista poistumisesta, sillä muut ihmiset maailmassa ovat itsekkäitä ja haluavat viedä tytön hiukset omiin tarkoitusperiinsä. Tähkäpää on nähnyt kuitenkin tornin ikkunasta, että hänen jokaisena syntymäpäivänä läheisestä kaupungista lähetetään taivaalle sadoittain lentäviä lyhtyjä ja Tähkäpää meinaa vielä joku päivä selvittää mistä tässä on kyse. Kun Tähkäpää on tulossa täysi-ikäiseksi, hän rohkaistuu ja pyytää äidiltään lupaa päästä tornista pois näkemään taivaalle lähetettäviä lyhtyjä. Äiti kimpaantuu tytön röyhkeydestä ja kieltää koskaan toiste enää edes puhumasta asiasta. Eräänä päivänä nuori mies/varas Flynn Rider kiipeää torniin paetessaan häntä jahtaavaa psykopaattista hevosta ja Flynnistä Tähköpää saakin apurin karata tornista.

Elokuvan mukana tulevien extrojen määrä oli hieman aiempia vähäisempi, mutta toisaalta ne olivat ehkä hieman laadukkaampia. Mukana oli muutama eri versio siitä, miten tekijät suunnittelivat aloittavan elokuvan. Lisäksi mukana oli lyhyt montage-video, jossa näytetään lyhyet klipit jokaisesta Disneyn tuohon mennessä tehdystä animaatioelokuvasta. 

Disney teki nettilähteiden mukaan Tangled -elokuvaa kuutisen vuotta ja on yksi kalleimpia koskaan tehtyjä elokuvia. Tämä satsaus kuitenkin näkyy, sillä elokuva näyttää todella upealta eikä miltään pikaisesti kasaan rykäistyltä tekeleeltä. Paras puoli elokuvassa ovat hahmot, jotka ovat todella yksityiskohtaiset, ilmeikkäät ja muutenkin saatu todella mielenkiintoisiksi. Äkkiseltään en osannut keksiä Tangledista mitään merkittävän huonoa asiaa. Elokuva kuuluukin siis omissa kirjoissani Disneyn elokuvien kärkipäähän ja sanomattakin selvää, että suosittelen sitä kaikille hyvistä ja viihdyttävistä elokuvista pitäville!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti