lauantai 8. maaliskuuta 2014

Katsottu: Järki Ja Tunteet

En ole mikään hömppäelokuvien suuri ystävä ja Jane Austenin teoksiin pohjautuvat elokuvat ovat jääneet allekirjoittaneelle tuntemattomiksi. Yleissivistääkseni itseäni minulla on ollut kuitenkin pieni uteliaisuus kyseisiä elokuvia kohtaan ja nyt kun tämä vuonna 1995 tehty versiointi Järjestä ja tunteesta tuli vastaan kirpputorilla 1.50 euron hintaan ja olihan vielä naistenpäiväkin lähestymässä, niin päätin ottaa tämän chick flickin käsittelyyn.

Elokuva alkaa Herra Dashwoodin (Tom Wilkinson) kuolinvuoteelta, jossa tämä kertoo jättävänsä talonsa aiemman avioliittonsa pojalleen Johnille ja tämän vaimolle Fannylle (James Fleet, Harriet Walter). Dashwoodin uudempi vaimo ja tämän kolme tytärtä (Gemma Jones, Emma Thompson, Kate Winslet, Emilie Francois) puolestaan jäävät vähäisille rahoille, joilla hädin tuskin tulee toimeen. Köyhän naisen asema tuon ajan maailmassa ei ole mitenkään helppo, koska ainoa keino varakkuuteen on avioliiton kautta ja varakkaat perheet eivätä halua poikiaan naimisiin köyhien naisten kanssa. Naisnelikko muuttaa asumaan serkkunsa ja tämän vaimon (Sir John Middleton, Elizabeth Spriggs) luokse, jotka piinaavat kuitenkin jatkuvalla toisten asioihiin puuttumisella ja juoruilulla sekä yrityksellä parittaa neitokaisia miehille. Naisten ympärillä alkaa pyörimään jos jonkinlaisia herrasmiehiä (Hugh Grant, Alan Rickman, Greg Wise), mutta aina esteeksi tuntuu tulevan näiden perheet ja aikansa periaate, että raha menee rakkauden edelle puhumattakaan siitä, ettei kaikki herrasmiehet ole aina sitä miltä aluksi vaikuttaa.

DVD-version mukana tulevissa extroissa on muutaman elokuvan trailerin lisäksi muutama poistettu kohtaus, Emma Thompsonin kiitospuhe Golden Globe -voittonsa jälkeen sekä kaksi kommenttiraitaa. Ensimmäisellä raidalla keskustelee Emma Thomplson ja tuottaja Lindsay Doran, toisella puolestaan ohjaaja Ang Lee sekä apulaistuottaja James Schamus. Parin tunnin elokuvan jälkeen en jaksanut alkaa enää kuuntelemaan koko kommenttiraitoja, mutta lyhyen pätkän kuunnteltua olettaisin keskusteluiden olevan kiinnostavia, erityisesti jos kirjat ovat tuttuja.

Elokuva on vanhalle tyylilleen uskollisesti melko rauhaisaa ja romanttista hömppää. Katselu oli kuitenkin mukavaa vaihtelua nykyaikaisille elokuville ja extroissa olleista Pikku naisia ja Pitkän päivän ilta -elokuvien trailereista tuli mieleen, että ne voisi vielä joskus katsoa näyttelijöittensä vuoksi, jos leffat tulevat joskus kirpputorilla vastaan. Mitä tähän esiteltyyn elokuvaan tulee, niin ei tämä huonokaan ole, joten suosittelen katsomaan tämän ainakin kerran elämänsä aikana vaikka ihan sivistyksen vuoksi!

Niin ja siis hyvää naistenpäivää! :)

5 kommenttia:

 1. Hatunnosto siitä, että katsoit leffan, joka on oman "mukavuusalueen" ulkopuolella! Se on aina jossain määrin opettavaista hyvässä tai pahassa :D

  Kyseinen leffa taas on täysin mun mukavuusalueelta, pienoinen Austen kokoelma on hyllyssä. Jos ikuna iskee semmoinen, että voisit näitä taas katsella, niin Ylpeys ja ennakkoluulo vuodelta 2005 ei ole niin pitkäpiimäinen kun monet muut Austenit

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos-kiitos! Lisäksi jos ne elokuvat osoittautuvat tosi huonoiksi omaan makuun niin sitten niitä voi mollata mielin määrin sillä perusteella kun on kuitenkin nähnyt ja tietää millaisesta tapauksesta on kyse :D Mutta siis kyllä minä mielellään noita mukavuusalueen ulkopuolisiakin leffoja katson, ovatpahan sopivaa vaihtelua niille normaalisti katsotuille leffoille. Esimerkiksi West Side Storykin odottaa hyllyssä katsomistaaan... :D

   Mitä Austeniin tulee, niin tunnen hänen tuotoksista (edes nimeltään) vain muutamia ja tuo Ylpeys ja ennakkoluulo kuuluu niihin harvoihin... joten voipi hyvin olla että sekin tulee katsottua sitten ensimmäisten joukossa :)

   Poista
 2. Ota seuraavaksi käsittelyyn Pikku Naisia ;) Löysin sen itse Netflixistä ollessani kipeänä joululomalla, ja ihan yllätyin siitä, ettei se ollutkaan yhtään siirappinen tai tylsä. Ja bonuksena ihan hillitön all star -cast nykyäänkin tunnettuja näyttelijöitä 20 vuotta nuorempina :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tuon näyttelijäkatraan vuoksi sitä meinasinkin katsoa, siinä ei montakaan tuntematonta pääosan esittäjää näkynyt trailerissa :) Koitin löytää kyseistä leffaa Netflixistä, mutta en löytänyt leffan enkä näyttelijöiden nimillä. Onkohan se poistettu tuon jälkeen vai katsotko kiertämällä jenkki-netflixin tarjontaa? :)

   Poista
 3. Hmm.. saattaa tosiaan olla, ettei ollut Suomen Netflix. Katson kaikkia Netflixeja Meksikosta Kanadaan ja Saksasta Jenkkeihin ;)

  VastaaPoista