sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Pikakatsaus: The Elder Scrolls Online Beta

Moni on varmaan tietoinen, että muutama viikko sitten oli The Elder Scrolls Online Betan ns. stressitesti, jonne kutsuttiin mukaan varmaankin jokainen ensimmäiseen Betaan hakeutunut ihminen. Minäkin satuin kuulumaan näihin onnekkaisiin, vaan käyttöehtojen mukaan mistään näkemästä ei saanut kertoa missään muodossa, niin agenttimaisen salaista puuhaa se oli. Nyt järjestettiin uusi testiviikonloppu ja tällä kertaa näkemästään ja kokemastaan saa kertoa, joten ajattelin kirjoittaa aiheesta tälläisen pikakatsauksen.

Aluksi haluan sanoa, että taustani nettiroolipeleihin tai Elder Scrollseihin on melko vähäinen. WOWia en ole pelannut kertaakaan ja muutkin nettiroolipelit ovat jääneet aikalailla yhden kokeilukerran asteelle. Elder Scrollseista minulla on kyllä jonkin verran kokemusta Oblivionista ja se onkin yksi parhaista pelaamistani roolipeleistä. Tästä huolimatta pelituntini ovat kuitenkin varmasti reilusti vähäisemmät kuin heillä, jotka ovat tahkonneet parin viime vuoden aikana Skyrimiä melkein unissaankin. Voin siis pitää itseäni melko noviisina nettiroolipelaajana eli ESO-kokemukseni kannattaa peilata tämän näkökulman kautta.

Peli alkaa perinteisellä hahmonluonnilla, joka on ESO:n tapauksessa melko kattava. Hahmon luonnin jälkeen pelaaja tiputetaan aluksi pieneen luolastoon ja tämän jälkeen ensimmäiselle pikkusaarelle, jotka molemmat toimivat eräänlaisina tutorialina varsinaiseen peliin. Tekemistä aloitussaarellakin riittää ihan kiitettävästi, jonka jälkeen siirrytään pelin varsinaiselle saarelle. En ole vielä aivan varma miten lopullinen peli toimii että aloittavatko kaikki pelaajat eri saarilla riippuen omasta rodustaan jne, mutta jos näin on, niin koko pelialue on siinä tapauksessa aivan järjettömän iso. Itselläni pelialueena toimi Auridonin saari, joka on muuten mukavan oloinen ja idyllinen paikka, mutta sitä riivaa jatkuvat merirosvojen hyökkäykset.

Itse pelasin Wood Elf -hahmolla ja pyrin panostamaan enemmän etä- kuin melee-aseisiin. Kaikkiin pelin toimintoihin ei löytynyt opastuksia (oma ohjeiden skippailu ei auttanut asiaa) ja moni asia piti opetella kantapään kautta. Aiempien salassapitovelvollisuuksien vuoksi netistä löytyvän ohjeistusten määräkin oli myöskin sangen niukka ja moni perusasia tuli opittua vasta viime hetkillä kun olin jo päättänyt että tänä viikonloppuna en enää pelaa. Eräskin taistelu olisi mennyt varmasti helpommin, jos olisin siinä vaiheessa tiennyt parannuspullojen pikanäppäimestä/tavaraslotista. Hahmot kuitenkin resetoidaan lopullisen pelin julkaisun yhteydessä, niin seuraavalla hahmolla pelaaminen sujuu varmasti jo reilusti paremmin.

Itse peli oli hyvin paljon samanlaista questien perässä juoksemista kuin aiemmissakin ES-peleissä. Olihan ne tehtävät kyllä hieman suoraviivaisempia, mutta olisi kai liikaa vaatia monimutkaisempia sisältöjä kun porukka juoksee tehtävät läpi muutamissa minuuteissa vaatien jo uutta tilalle. Itseäni huvitti tilanteet joissa tarkoitus oli muka hiipiä hiljaa lukitun oven läheisyydessä ja samaan aikaan muita pelaajia juoksi samasta ovesta niin että ovi vaan heilui niinkuin pyöröovi.

ESO-peliä voi pelata toki yksinkin, mutta hauskempaa se on porukalla. Pelissä voi perustaa kiiltoja ja ryhmiä ja ryhmäläiset sitten näkyvät toistensa kartoilla pienellä merkillä ja varsinaisessa näkymässäkin, jos ovat vaan lähellä toisiaan. Jotta pelaaminen ei menisi aivan liian helpoksi, niin joillekin alueille pääsee vain yksinään tai niin ettei muita pelaajia saa avukseen esimerkiksi taisteluun.

Jos pelistä pitää jotain valittaa, niin peli on vielä melko buginen. Välillä questien suoritus jää pattitilanteeseen, kun olennainen hahmo jää ilmestymättä. Onneksi questit pystyivät resetoimaan ja aloittamaan alusta, mutta ei sekään pelaajaa ilahduta. Peli jäi myös usein jumiin jos kesken keskustelun NPC:n kanssa alt+tabbasi Windowsin puolelle. Tähän onneksi auttoi chattiin kirjoitettu komento /reloadui ja suurempaa vahinkoa ei kerennyt tapahtumaan. Toivottavasti saavat korjattua nuo ongelmat kuitenkin lopulliseen versioon mennessä.

Peli on ulkoasultaan todella nättiä katsottavaa ainakin nettiroolipeliksi. Rehellisesti sanoen odotin ESO:lta paljon vähemmän ja kun peli osoittautuikin jo ensimmäisen Beta-viikonlopun aikana samanlaiseksi puuhasteluksi kuin esim. Oblivion, niin yllätyin erittäin positiivisesti. Mahdollisuudet tutustua betaan alkavat olemaan jo melko vähäiset ennen pelin varsinaista julkaisua huhtikuun alussa, joten toivottavasti mahdollisimman moni pääsi betaa koittamaan ja kokemaan saman ilon jonka itse koin! :)

Lopuksi vielä nopeasti kasaan heitetty satsi videoclippejä pelisession aikana tallennetuista pätkistä, olkaa hyvä! :) P.S. Videon saa suuremmaksi ja kuvanlaatua nostatettua oikeassa alakulmassa olevista painikkeista.

7 kommenttia:

 1. Itse kokeilin mm. wood ja high elfiä sekä dark elfiä ja totesin, että eri allianssien edustajat aloittavat eri saarilta.
  Ja samaa mieltä olen pelin opastuksesta, mm. pikanäppäinten kohdalla, että hieman heikkoa oli ja todellakin kantapään kautta oppien. Itsehän opin vasta eilen, että kursorin saa toggletettua näkyviin piste-näppäimestä, jottei aina tarvitse klikata auki esim. karttaa saadakseen klikattua chatissa olevaa linkkiä :D
  Luulen, että oma pettymykseni peliin, johtuu osittain siitä että peilaan sitä paljon pääasiassa WoWiin, mutta myös muutamiin muihin MMORPG:ihin, jotka pääasiassa ovat olleet ilmaisia, toisin sanoen melko huonoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saattaa olla että "opin" sen parannuspullojen pikanäppäimen erään nimeltämainitsemattoman Noobytressin peliarviossa olleesta kuvaruutukaappauksesta ;-D Tuon mainitsemasi kursorijutunkin sain tietää vasta myöhemmin ja kerkesin unohtamaan sen vielä joten sitten taas tuskailtiin että mitenkäs se kursori nyt saatiinkaan :D Joo minulla noita vertailukohtia ei ole niin paljoa joten pelille ei tullut hirmu korkeita ennakko-odotuksiakaan.

   Poista
  2. Kappas kehvanaa :D Tarkkaavainen sälli. Itsekin tosiaan vahingossa opin pullojen pikanäppäimen kun räpläsin vain kaikkia valikkoja läpi ja jotenkin yksi asia johti toiseen :D

   Poista
 2. Jokaisen porukan edustajat aloittavat eri pikkusaarilta ja pelialueetkin ovat kaikilla täysin eri. Uudelleenpeluuarvo eri rodun hahmolla on siis melkoinen. Tekstistä en osannut lukea rivien välistä, aiotko ostaa ESO:n, kun se julkaistaan? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho no siinä tapauksessa täytyy kyllä tehdä sitten aina heti uuden hahmon kun aiempi alkaa vähänkin puuduttamaan tai toistamaan itseä. Joo sen ostopäätöksen jätin tuossa mainitsematta. Paljastetaan nyt sitten että en meinaa ostaa sitä pelin ilmestyttyä... minä nimittäin ostin sen jo heti ensimmäisen betaviikonlopun jälkeen :D Sitä on saanut G2A.COMista 35 eurolla ja erikoispäivinä 30 eurolla :) Mitä tulee siihen kuukausimaksuun niin sen voi lopettaa sitten heti jos peli alkaa puuduttamaan tai ei tule vain pelattua.

   Poista
  2. Jes, hienoa! :D Keiden puolelle ajattelit mennä (ainakin ensimmäiseksi)? Itse menen ehdottomasti aldmeri dominioniin altmerilla. Jos satutaan samaan factioniin ainakin jossain vaiheessa, voidaan vaikka ryövätä joku luola yhdessä. :D

   Poista
  3. En ole vielä päättänyt asiaa, mutta kuten tekstissä taisi paljastua niin olin beta-pelissä myös Aldmeri Dominionissa, joskin Bosmereilla. Jos nyt samaan maailmaan eksytään sitten, mikä jottei voisi yhteisen seikkailun tai parikymmentä vetästä :)

   Poista