lauantai 28. kesäkuuta 2014

Pikakatsaus: Sniper Elite 3

Tutustuin vuosi sitten Sniper Elite V2 -peliin, joka osoittautuikin erittäin viihdyttäväksi hiiviskely, taktikointi- ja toimintapeliksi miten sen nyt kukin haluaakaan määritellä. Peli tuli tunnetuksi killcamista, jossa yhdellä laukauksella tehdyt tapot näytettiin hidastettuna ja väkivallalla mässäillen, että pelaaja näki aiheuttaneen todellakin vahinkoa.

Nyt perjantaina julkaistiin sarjan jatko-osa nimeltä Sniper Elite 3 ja kun kikkailemalla oli mahdollisuus saada peli reilusti Steam-hintoja halvemmalla, niin pakkohan tämä oli heti hankkia vaikken uutuuspelejä kovin usein yleensä hankikkaan. En ole pelannut peliä luonnollisestikaan vielä läpi (itse asiassa vain pari ensimmäistä kenttää), mutta halusin kirjoittaa pienen esittelypostauksen, kun blogini sisältö on ollut lähinnä pelitarjouksia viime aikoina.

Sniper Elite 3 eroaa edellisestä osasta sillä tapaa, että tapahtumapaikkana ei olekaan enää Eurooppa vaan tällä kertaa hiippaillaan Afrikan maisemissa. Luvassa ei ole enää sokkeloisia rauniokaupunkeja vaan pelaaja liikkuu kallioilla ja luonnon helmassa ja ihmiskeskittymät ovat lähinnä sotilasleireissä. Avarampi ympäristö tarkoittaa myös sitä, että enää ei edetä edellisen osan tapaan putkijuoksuna vaan pelaaja saa valita vapaammin etenemisreittinsä ja taktiikkansa, joskin kyllähän niitä näkymättömiä seiniäkin tuli vastaan etenemisreitin laitamilla.

Avoimessa ympäristössä äänet kantautuvat jokaisen lähialueella olevan vihollisen korviin. Sen vuoksi tällä kertaa äänet pitää huomioida mielestäni aiempaa osaa enemmän, sillä ensimmäinenkin laukaus hälyttää viholliset ja toinen laukaus paljastaa näille jo ampujan tarkan sijainnin. Jos äänekkään laukauksen on pakko ampua, kannattaa heti sen jälkeen poistua paikalta vähintään 30 metrin päähän etteivät viholliset havaitse ja peli ilmoittaakin avuliaasti, kun tarpeeksi etäälle on siirrytty.

Onneksi äänettömiäkin tapoja nirhata vihollisia löytyy. Jos vihollisen taakse pääsee hiippailemaan, voi tämän nirhata äänettömästi. Myös vakiovarusteisiin kuuluva pistooli tappaa äänettömästi, mutta vaatii luonnollisesti lähietäisyyttä. Jos tarkkuuskivääri on kuitenkin Sinun Juttu(TM), kannattaa laukaukset naamioida muun melun sekaan. Tämä ominaisuus oli edellisessäkin Sniper Elitessä, mutta mielestäni sitä hyödynnetään nyt enemmän. Joissakin paikoissa karttaa sijaitsee päriseviä sähkögeneraattoreita, joita hieman sabotoimalla laitteet menevät osittain epäkuntoon ja päästävät vähän väliä kovempaa pauketta. Tämän ehkä kahden sekunnin aikana kestävän paukkeen aikana lähialueelta voi ampua kiväärillä ilman paljastumista, mutta sinä aikana joutuu vielä tähtäämäänkin joten kiirettä pitää.

Edellisessä osassa pystyi ilmeisesti taggaamaan vihollisia co-op -pelissä ja sama toiminto on mukana tässäkin osassa, joskin yksinpelissä. Kiikareilla voi merkata viholliset, joiden sijainnit näkyvät jatkossa vaikka olisivat esteiden takana piilossa. Kyllähän kyseinen toiminto tuntui hieman huijaamiselta, mutta helpotti ainakin pelaamista. Tällä kertaa sotilaiden lisäksi vihollisina ovat myös ajoneuvot. Kiikareilla ajoneuvoista nähdään näiden heikot kohdat (huomaa monikkomuoto) ja ajovälineen tuhoaminen vaatii osuman jokaiseen näihin kohtiin.

Tappoja kerätessä saadaan ylennyksiä ja aukaistaan lisävarusteita, mutta näiden käyttötapa ei kerennyt vielä selviämään allekirjaoittaneelle. Kaipa asevarastoista saadaan sitten erilaisia ansoja jne? Siinä vaiheessa kun yksinpelikampanja alkaa tympimään, voi samat pelata vielä kaverin kanssa cooppina. Muita pelimuotoja ovat mm. jatkuvia vihollisaaltoja vastaan taisteleminen ja ainakin itseäni kiinnostaa cooppi-muoto, jossa toinen pelaajista hoitaa ilmeisesti ampumisen kun taas toinen hoitaa spottaamisen (jos joku teistä omistaa tämän pelin ja haluaa koittaa, niin ilmoittautukoot minulle :) )

Summa summarum... ainakin tähän asti peli on sangen kiinnostavan oloinen. Suht. avoin ympäristö ja erilaiset lähestymistavat antavat paljon erilaisia pelaamismahdollisuuksia ja ainakaan minun pelityylillä kentät eivät olleet mitää speedrunnauksia vaan vihollisia sai nirhata yksi kerrallaan pitkän aikaa. Mielestäni kyseessä on siis erinomainen jatko-osa jo entuudestaan erinomaiselle pelisarjalle!

Tässä vielä lopuksi muutaman minuutin pituinen video, jossa on pieniä pätkiä pelistä. Videon kannattaa avata alakulman napista Youtuben omalle sivulle, niin kuva näkyy hieman suurempana ja rataspainikkeesta voi laittaa videon laatua paremmaksi. (Video sisältää väkivaltaa, joten herkimpien tai alaikäisten ei kannata katsoa.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti