tiistai 17. maaliskuuta 2015

Katsottu: Star Trek Motion Picture Trilogy

Pari viikkoa sitten maailmaa kohahdutti suru-uutinen, kun legendaarisena avaruushemmona Spockina tunnettu Leonard Nimoy poistui autuaammille avaruusmatkoille. Itse kuulun joukkoon, joka kyllä tiesi hänen roolihahmon, mutta olin nähnyt vain kourallisen alkuperäisen Star Trek -sarjan jaksoista ja elokuvistakin vain vilauksia. Sivistymättömänä moukkana halusin nyt vihdoinkin katsoa muutamia miehen tähdittämiä leffoja ja tämä onnistuikin oivallisesti, sillä olin hankkinut itselleni joulun alla Star Wars Motion Picture Trilogyn. Boxin nimi on kuitenkin hieman harhaanjohtava, sillä kokoelma ei sisälläkään osia 1-3 vaan osat 2-4.

Star Trek II: Wrath of Khanissa Kirk on ylennyt amiraaliksi ja uusien kadettien kouluttajaksi. Lisäksi hänen pelko on tulla vanhaksi, koska ei ole enää tähtilaivojen kapteenina. Tähän hänelle tulee kuitenkin erinomainen mahdollisuus, kun kesken koulutusmatkan he vastaanottavat hätäviestin ja lähtevät luonnollisesti katsomaan mistä on kyse vain törmätäkseen Kirkin vanhaan arkkiviholliseen Khaniin...

Star Trek III: The Search for Spockissa kuten nimikin antaa ymmärtää, Spock ei ole edellisen osan jäljiltä enää lähimailla, mutta kuin ihmeen kaupalla löytyy mystisissä olosuhteissa Genesis -planeetalta.  Kirk joutuu käymään myös kamppailua Klingoneja vastaan Genesis -nimisestä laitteesta, jolla he voisivat tuhota halutessaan kokonaisia planeettoja...

Star Trek IV: The Voyage Homessa suuri luotain lähestyy Maapalloa lamauttaen kaikki sitä lähestyvät alukset ja Maahan saapuessaan koko Planeetan. Outo rakennelma päästää ääniä, jotka Spock tunnistaa jo sukupuuttoon kuolleiden valaiden ääntelyksi. Koska valaat ovat selvästi avain luotaimesta eroon päämiseen, aikamatkaavat Enterprisen miehistö menneisyyteen aikaan, jolloin valaat olivat vielä elossa.

Boxissa on kyllä kiitettävät määrät extroja. Ensimmäisellä levyllä on kaksi kommenttiraitaa (ohjaaja Nicholas Meyer ja Nicholas Meyer+Manny Coto), pienimuotoinen tietosanakirja Star Trekin termistöistö, useita kymmeniä minuutteja dokumentteja sekä elokuvan traileri. 

Search for Spockin mukana on myöskin kaksi kommenttiraitaa (ohjaaja Leonard Nimoy+kirjoittaja Harve Bennett+Charles Correll+Robin Curtis ja Ronald D. Moore+Robin Curtis) sekä lisää tietosanakirjaa, dokumentteja, trailereita jne.

Voyage Homella on yllättävästi... kaksi kommenttiraitaa (William Shatner+Leonard Nimoy ja Roberto Orci+Alex Kurtzman), tietosanakirjamerkintöjä sekä dokumentteja. Onneksi materiaali ei lopu tähän, vaan mukana on myös mm. Shatnerin, Nimoyn ja Kelleyn vartin kestävät haastattelut sekä edesmenneen Star Trekin luoneen Gene Roddenberryn muistelu.

Mitäkö sittten olin mieltä näistä 30 vuotta sitten tehdyistä klassikkoainesta olevista scifin tiennäyttäjistä. Valitettavasti taidan olla hemmoteltu nykyaikaisilla efekteillä ja hieman toimintapainotteisimmilla elokuvilla, sillä surukseni pidin näitä Trekejä ehkä hieman liian rauhallisina omaan makuuni. Shatner on kyllä aina loistava oli hän missä roolissa tahansa, mutta itse elokuvat olivat hieman turhan lepsuja. Toisaalta jos satut tykkäämään hieman rauhallisemmasta menosta, voivat nämä olla sinulle sopivia. Erityismainintani tulee tämän trilogia-boxin mukana tulevasta extrasisällöstä, dokumenteissa ja kommenttiraidoissa on varmasti viihdyttävää katseltavaa useiksi tunneiksi vaikkei itse elokuvat sinällään kiinnostaisikaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti