torstai 9. heinäkuuta 2015

En tee -haaste

Rakkaat arkkiviholliseni Nänni ja M454 saivat En tee -nimisen haasteen ja oli vain ajan kysymys, milloin haaste esitetään myös minulle ;-D Haasteen alkuperäiset säännöt ei ole täysin tiedossa, mutta mennään nyt sillä oletuksella, että tarkoitus on luetella vähintään kymmenen 'minä en' -sanoilla alkavaa väittämää itsestä'. Here we go..

(Päivitetty 9.7.)

Minä en...

-tuomitse Big Brotherin, Salkkareiden tai muiden "roska"-ohjelmien katsomista vaikka nämä ovatkin aiheuttaneet julkisuudessa paheksuntaa. Joskus saatan katsoa esim. BB:tä itsekin enkä häpeä asiaa :-D

-tuomitse myöskään emulaattoreilla pelaamista. Moni ihminen on sanonut, että eihän emulaattorilla pelaaminen tunnu samalta kuin aidolta laitteella, mutta samoja versioita pelistähän siinä pelataan. Emulaattoripeliäkin voi pelata sohvalta/lattialta samalta TV-ruudulta kun aidolla laittella ja onhan tietokoneelle tehty konsolien ohjainta varten tehtyjä replikoita, joilla ohjaustuntumakin on täysin alkuperäistä vastaava (tiedän, itsekin omistan USB-porttiin laitettavan NES-ohjaimen kopion). Ainoat mieleeni tulevat käytännön erot tulevat siitä, että emulaattoriversiot toimivat paremmin (grafiikat puuroutuvat kun koittaa pyörittää vanhoja konsoleita nykytelevisioilla ja tottakai vanhojen fyysisten pelikasettien toimivuus on niin ja näin) ja emulaattoriversiossa on mahdollisuus tehdä välitallennuksia mikä helpottaa aivan liikaa pelaamista, mutta eipä tuota toimintoa ole pakko käyttääkään. (lisätty 9.7.)

-ymmärrä, miksei Suomessa julkaista hyvien TV-sarjojen myöhäisempiä tuotantokausia. Missä ovat mm. loput kaudet Office US:sta, Eurekasta, Havenista ja kaikki kaudet Warehouse 13:sta? Ja vaikkei hyvyydestä välttämättä voidakaan puhua, niin Stargaten ympyrä sulkeutuisi sillä, että Stargate Universen toisen tuotantokauden julkaistaisiin myös boxina.

-ole lataillut edes lempisarjojen jaksoja netistä aktiivisesti useaan vuoteen ja seuraan sen vuoksi TV-sarjoja parhaimmillaan sillä tahdilla, kun sarjaa julkaistaan levyversiona. Viimeisin tälläinen netistä lataamani sarja (neljänteen kauteen asti) taisi olla Supernatural.

-useinkaan saa pelattua pelejä enää loppuun. Aloitan pelin, mutta nämä jäävät usein kesken. Kun palaan pelin pariin pidemmän ajan kuluttua, aloitan yleensä aivan alusta. On yleensäkin suuri ihme, jos kerkeän näkemään pelin loppu-creditit. Töissä käynti ei helpota tilannetta, kun kaikkea pitäisi keretä tekemään iltaisin mutta ns. vapaa-aikaa on vain vähän.

-tule koskaan kerkeämään pelaamaan kaikkia omistamiani pelejä. Edes osittain.

-pidä ns. suosituimmista pelistriimaamisen kanavista Twitchissä, koska niissä ei muodostu vakiovierailijoiden kesken tuttua porukkaa. Pienempien kanavien tai jopa amatööristriimaajien kanavat ovat puolestaan juuri parhautta (psst saa tulla mainostamaan omaa kanavaa, jos sellainen löytyy).

-tutustu uusiin peleihin/leffoihin/TV-sarjoihin niin paljoa, kuin pitäisi. Sen sijaan palaan sen miljoona kertaa vanhojen jo pelattujen/katsottujen pariin.

Tasatkaa tekstit, plz!
-pidä siitä, etteivät ihmiset tasaa kirjoittamiaan (erityisesti blogi)tekstejä molempiin reunoihin. Melkein kaikissa lukemissani teksteistä tasausta ei ole tehty oikeaan reunaan ja tämä tekee teksteistä todella epäesteettistä. Monesti on tehnyt mieli antaa asiasta suoraa palautetta ja muutenkin valittaa aiheesta, koska tämä oikeasti häiritsee minua... :-D

-arvosta sitä, että ihmiset kopioivat netistä kuvia blogeihinsa. Sama asia jos ihmiset upottavat muiden ihmisten/yritysten kanavilta esim. tulevien pelien trailerivideoita blogiinsa. Yleensä näissä kuvissa tai videoissa ei ole edes erillistä mainintaa, että kenen sivulta nämä kuvat/videot oikeasti tulevat. Oma tuotanto ja tekijänoikeudet kunniaan!

-mene perjantaina töihin, koska vapaapäivä. Luvassa siis normaalia enemmän kalsaripelailua ja -katselua, wuuhuu!

En viitsi haastaa erikseen ketään, mutta halukkaat saavat tehdä tämän halutessaan. Linkatkaa vaikka kommenttina tähän, mistä omat vastauksenne löytyvät :)

9 kommenttia:

 1. Taitaa olla iän mukanaan tuoma vaiva tuo, ettei enää ehdi / jaksa pelata pelejä loppuun asti. Olen huomannut itselläni saman jutun, että monia kyllä aloittaa, mutta se loppuun vieminen on kokonaan toinen tarina. Sääli sinänsä, jotkut pelit varmasti ansaitsisivat tulla pelatuksi loppuun asti.

  Jos blogin ulkoasussa jokin asia pistää ikävästi silmään, kyllä minusta siitä voi bloggaajalle sanoa, kunhan sanoo nätisti ja asiallisesti. Voi olla, että hän ei ole vain tullut ajatelleeksi tai sitten toki on se mahdollisuus, että hänen omaa silmäänsä toisenlainen toteuttamistapa miellyttää enemmän. Mutta joka tapauksessa olen sitä mieltä, että sekä kehuvaa että korjaavaa palautetta on hyvä antaa. Mikään ei koskaan muutu, jos asioista ei sanota ;)

  Ja nuo emulaattorit ovat kyllä juttu sinänsä. En minäkään suoranaisesti tuomitse, mutta soisin ihmisten kuitenkin ostavan pelinsä. Tosin itsekin teininä pelailin paljon emulaattoreilla, kun kaikkia kiinnostavia pelejä ei Suomesta saanut ja / tai ei vain ollut varaa ostaa niitä.

  Sittemmin kyseiset pelit on kyllä tullut ihan ostettuakin, mutta aika vähälle pelaamiselle ovat jääneet. Nykyisin ehkä juuri tuo grafiikkojen parantelu voisi olla minulle syy tarttua emulaattoriin. Esim. FFXII on yksi suosikkipeleistäni, mutta ei niin kovin kaunis nykytelkkareilla ja PS2:n virittelykin vie oman aikansa. PS2-emulaattorilla saisi varmaan silotellumpaa kuvaa ja pelaamaankin pääsisi kait suht nopeasti... mutta sitten taas... en tykkää pelata PC:llä ja en ole edes varma, jaksaisiko nuhapumppuni peliä ja emulaattoria pyörittää :D

  Jees, mutta kiva postaus. Enpä ollut tällaiseen haasteeseen vielä törmännytkään x)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla tuohon pelien loppuun pelaamattomuuteen vaikuttaa moni asia. Merkittävisin niistä on varmaankin se, että nykyään on vaan tarjolla niin paljon uutta ja hyvääkin pelattavaa, niin minun (huonolla) keskittymiskyvyllä tulee sitten helposti sinkoiltua pelistä toiseen. Pakko myöntää, että nykyään tuon vapaa-ajan puutteen vuoksi en pidä sitä enää minään huona asiana, jos joku peli on lyhyt tai siis läpipelaaminen vie "vain" alle 10 tuntia, kunhan peli muuten on hyvä.

   En ole kommentoinu tuosta oikealle tasaamisesta sen vuoksi kenellekään yksittäin, koska enemmistö jättää kuitenkin sen tekemättä. Ajattelin siis, että tämän postauksen yhteydessä sanomani tavoittaa laajemman kuulijakunnan :D Mutta olet kyllä oikeassa tuossa, että palautetta kannattaa ja pitääkin antaa rakentavassa mielessä :)

   Emulaattorien kannatuksella tarkoitin sitä, että jos henkilö ostaa muutenkin pelejä tai vielä parempi - sattuu omistamaan ne pelit jo entuudestaan kasettiversiona, niin siinä emulaattoripelaamisessa en näe mitään vikaa. Alkuperäisten konsolien virittely käyttökuntoon on sen verran työläs operaatio puhumattakaan mainitsemastasi jutusta, että miten hankala joitakin pelejä on saada itselle ainakaan kohtuulliseen hintaan, niin en näe emulaattorien käytössä vikaa. Vasta siinä vaiheesa alan tuomitsemaan, jos henkilö ei hanki laillisesti mitään pelejä vaan kaikki ovat jotain netistä ladattuja.

   Mitä tulee tuohon emulaattorien pyörimiseen tietokoneella, niin minulla on ollut ainakin positiivisia kokemuksia niistä. Ainakaan silloin-tällöin käyttämäni emulaattorit FCEUX (NES), ZSNES (SNES) ja Gens (Sega Mega Drive) ovat pyörineet jo ikivanhoillakin tietokoneilla. PCSX2 (PS1/PS2) on suurempi kysymysmerkki, mutta ainakin sillä pyörittämät aidot levypelit ovat toimineet ongelmitta ja käytössä on ollut tämä vuonna 2012 ostamani tietokone.

   Poista
 2. No emulaattoreillahan nuo vanhat PSone pelit pyörii niin Vitalla kuin PS3/PS4:llä :D uskoisin tosin että tarkoitat näitä PuuCeellä pyöritettäviä emulaattoreita, joille siis käytännössä pitää pelit warettaa että niitä pääsee pelaamaan. Siis joo onhan niihinkin laitteet että saa omista peleistä tehtyä ROM imagen ja silleen mutta ihan liikaa säätämistä. En itsekkään kyllä tuomitse yhtään vanhojen pelien peluuta emulaattoreita käyttäen, koitappa pelata vaikka Zelda a Link to the Past nykyään. Jos jostain satut pelin edes löytämään on hinta melko suolainen.

  Itseäni ei niinkään haittaa tuo tasaus, jokainen taaplatkoon tyylillään. Eniten ärsytystä joskus aiheuttaa fontti ja taustat. Jos tekstiä ei näe lukea niin jääkööt lukematta. :D
  Toisaalta itseäni ärsyttää eniten sellaiset blogit missä jankataan turhan paljon jostain pikkuasioista. Tai keskitytään liikaa johonkin epäolennaiseen. Siinäkin asiassa tosin jokainen tyylillään.

  Itse juurikin harrastan tuota kuvien pöllimistä googlen kuvahakua käyttämällä. Kunhan ei vesileimaa ole niin minulle aivan sama. Jos sen googlesta löytää niin ei olisi kannattanut julkaista nettiin ollenkaan ainakaan ilman vesileimaa. Taidekuvat tosin ovat sitten ihan erikseen, itse tarkoitan lähinnä ruutukaappauksia peleistä, leffoista etc. Itse kun vain on mahdollista otan omat ruutukaappaukset peleistä, mutta melko usesti tämä on melko mahdotonta ilman hirveää säätämistä. Steam pelit on erikseen ja samoin PS4, koska niissä on itsessään kaikki tarvittavat ohjelmat kuvan ja videon kaappaukseen. Tänään vasta hokasin että esim PSVitalla voi ottaa (joistain) peleistä ruutukaappauksia! Samoin 3DS:llä (erittäin vaikeasti ja ei taaskaan kaikista peleistä)
  Ymmärrän ehkä siis sellaisen copyright homman jos niillä kuvilla/videoilla jota ei itse ole ottanut joku muu tekisi rahaa. Sitten asia on eri, niinkauan kuin homma on kuten itselläni niin en näe mitään väärää googlen kuvahaun käyttämisessä :D

  Minkäköhän ilkeän haastepostauksen sinulle seuraavaksi nokitetaan?! ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo yksikertaistaakseni asiaa tarkoitin tosiaan emulaattorilla juuri näitä tietokoneella pyöritettäviä ohjelmia :) Itsekään en ole viitsinyt alkaa niiden säätämisten kanssa ja etenkin Pleikkarin emulaattorissa pitäisi erikseen ripata vielä laitteen BIOS jos haluaisi täysin laillisesti toimia eli olen skipannut senkin vaiheen mukavuussyistä. Nykyäänhän tuon Link to the Pastin (joka on btw omilla listoillani paras Zelda) saa Virtual Consolesta, joten ainakin jossain muodossa sitä pääsee kuitenkin pelaamaan ihan laillisestikin. Tuohan on juuri ainoa syy miksi en ole Super Nintendoa enää hankkinut alkuperäisenä laitteena, että vaikka minulla on sille vain kourallinen pelejä joista olisin sitten kiinnostunut (Super Mario World, Yoshi's Island, Link to the Past, Super Metroid ja Super Punch Out) niin noiden pelien yksittäiset hinnat ovat niin taivaissa, että tyydyn ihan suosiolla Virtual Console -versioihin :-P

   Totta tuo, että blogiteksteissä koskaan ei voi kaikkia tyydyttää täysin :) Itse opin tuon tasausjutun vasta muutamia vuosia sitten kirjoittaessani opintojeni loppuraporttia ja nyt kun tiedostan sen olemassaolon, niin se häiritsee aivan suunnattomasti jos jotkut eivät sitä käytä :-D

   Itsekin tuli selviteltyä noiden eri pelilaitteiden kuvaruutukaappausmenetelmiä ja oli suorastaan koomista, miten hankalaksi niistä on tehty :D 3DS:ssäkin pitää käsittääkseni kierrättää kuvat sen Nintendo-tilin kautta ja käydä tallentamassa sitten itselle nettiselaimen kautta :D Eräs tapahan ottaa niitä kaappauksia on tietysti tuo jota otselom käytin blogini alkuvaiheessa eli valokuvaa vaan näytöltä :D http://mikkoakinkiinnostaa.blogspot.fi/2012/02/katsottu-supernatural-kaudet-1-4.html . Kyse ei ollut siitä ettenkö olisi osannut jo tuolloin ottaa printscreenillä kuvaruutukaappauksia vaan saivartelin jo tuolloin kuvien oikeusjutuista ja ajattelin jollain ihmeellisellä logiikalla, että kameralla otetut kuvat olisivat sallitumpia :D:D:D

   Kauhulla odottelen että mitä haasteita siellä heitetään niskaani seuraavaksi :D

   Poista
 3. Arkkiviholliset! >:D Buahahahahahahahaaaaaaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikilla supersankareillakin on arkkivihollisia, joten miksei siis minullakin ;D

   Poista
 4. En oo muuten tajunnu aiemmin tota tekstin tasausta ja nyt ko kattoi vanhoja tekstejä niin huomasi kunnolla. :D No nyt on tasotettu, kiitti vinkistä! :P

  Oottelen muuten itsekin esim. Office US:n myöhempiä kausia ilmestyvän. Muutenkin kun erilaisten TV-sarjojen seuraaminen on aikalailla erikseen julkaisujen tai nettipalveluiden varassa niin...! Tietty englanniksikin pärjäisi, mutta onhan se eri asia seurata suomennetuilla tekstityksillä sinäänsä.

  Ja peleistä, monesti juuri tulee pelattua niitä samoja pelejä eikä ikinä tule siirryttyä uusiin hyviin potentiaalisiin tulokkaisiin. Ehkäpä nyt sitten kun jää urheilujen puolesta aikaa vähän pelailuillekin.

  Mun versio: http://arnohamis.blogspot.fi/2015/07/en-tee-ikina-koskaan-mitaan-haaste.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollos hyväs, tavoitteenani on että vuoteen 2035 mennessä kaikki maailman tekstit ovat tasoitettu molemmilta reunoilta ;-D

   Noiden kauusiboxien julkaisujen odotus on kyllä yhtä piinaa kun ei ole edes varmaa tietoa, tuleeko niitä. Esim. Stargate SG-1:n julkaisut olivat todella pitkän aikaa jumissa vain kolmeen ensimmäiseen kauteen ja vasta usean vuoden odottelun jälkeen alkoivat julkaisemaan niitä kausi per kuukausi tahdilla.

   Tuossa aiemmin Afenille kommentoin tätä, mutta tosiaan pelien runsaan tarjonnan vuosi melkein häkeltyy ja sitten niihin ei osaa sitten uppoutua niin paljon. Sitten kun on varma tieto jostain vanhemmasta pelistä että se ainakin oli loistava, niin sen pariin tulee sitten helposti palattua. Minulla tuollaisia kestosuosikkeja (ei pelkästään peleissä9 ovat mm. Megaman 2, Super Mario Bros 2, Aliens, Babylon 5 jne :) Mutta tosiaan jos satut pelailemaan niin kirjoitahha niistä sessioista bloginkin puolelle :)

   Poista
 5. Emulaattoriversioissa on tosi paljon helpompi unohtua tekemään jotain muuta sen sijaan että keskittyisi täysin peliin, siksi kokemus on aika erilainen. :D Käsikonsolilla pelatessa harvemmin hairahtaa selaamaan internettiä tai juttelemaan ihmisille jos on vaan vetäytynyt sohvanpohjalle keskittymään nimenomaan peliin. Yleensä ehkä emulaattorituomitsijat tuomitsevat lähinnä nimenomaan sitä, ettei peleistä maksa?

  Ja haha, itseänikin ärsyttää tosi usein jos tekstiä ei ole tasattu. Samaan aikaan vaan on myös järjetön stressi tekstin ulkoasusta, ja joskus tekstin tasaaminen ei sovi yhtään yhteen tekstin kuvien kanssa. Tulee tarpeettomia välejä sinne tänne tai teksti muotoutuu ihan kummallisesti. :D Nätti ulkoasu menee ihan liian usein edelle!

  Kuvien kanssa hyvä nyrkkisääntö varmaan on se, ettei lisää blogiinsa ollenkaan yksityishenkilöiden kuvia. Kun tekstissä mainitaan miltä poppoolta peli on ja käyttää vaan virallista arttia, niin ei luulisi olevan ongelmaakaan Yksityistuotannon käyttö luvatta on aivan älyttömän rasittavaa, henkkoht tekee aina mieli käydä valittamassa jokaiselle toistuvalle kuvavarkaalle aiheesta, heh.

  Hauska postaus. :D

  VastaaPoista