sunnuntai 8. tammikuuta 2017

Katsottu: Disney Classics 01 - Snow White and the Seven Dwarfs

Disneyn klassiset animaatioelokuvat kuuluvat jokaisen länsimaalaisen ihmisen yleissivistykseen. Itsekin on tullut nähtyä useat niistä lapsuusvuosina, mutta tästä huolimatta moni on edelleen näkemättä, erityisesti 90-luvun jälkeen tehdyt elokuvat. Sivistääkseni itseäni ostin viime kesänä alennusmyynnistä leffaboxin nimeltä Disney Classics Timeless Collection, joka sisältää hulpeat 53 Disneyn klassista elokuvaa. Näissä elokuvissa onkin katseltavaa pitkäksi aikaa ja päätin että katselisin niitä nyt pitkin alkanutta vuotta ja kirjoittelisin niistä blogin puolelle viikottain. 

Ensimmäinen elokuvista eli Lumikki perustuu Grimmin veljesten samannimiseen satuun ja kertoo prinsessasta nimeltä Lumikki ja tämän pahasta äitipuolesta, kuningattaresta. Kuningatar pelkää että Lumikista tulee jonain päivänä häntä kauniimpi ja laittaa tämän rääsyihin pukeutuneena tekemään palvelijan hommia. Kuningattarella on taikapeili, jolta hän kysyy päivittäin "kerro kerro kuvastin, ken on maassa kaunehin" ja peili vastaa aina että kuningatar on kaikkein kaunein. Eräänä päivänä samaa asiaa kysyttäessä peili kuitenkin vastaa ettei kuningatar olekaan enää kaikkein kaunein ja nainen arvaa heti, että kyse on Lumikista. Kateudesta vihaisena kuningatar käskee metsästäjän viemään Lumikin metsään ja surmaamaan tämän. Perille päästyä metsästäjä ei pystykään kuitenkaan noudattamaan kuningattaren käskyä ja päästää tämän karkaamaan. Metsästä Lumikki löytää seitsemän kääpiön talon ja Lumikki saakin jäädä tänne heidän luokse asumaan vastineeksi huushollin ylläpidosta.

Lumikki on varmasti yksi Disneyn tunnetuimmista animaatioista ja onkin suuri ihme, jos joku ei sitä ole vielä nähnyt. Tämä vuonna 1937 tehty animaatio oli uraauurtava elokuva monellakin tapaa. se on mm. Disneyn ensimmäinen elokuvan pituinen animaatio, värilliset elokuvat eivät tuohon aikaan olleet kovinkaan yleisiä ja elokuvan naishahmot mallinnettiin suoraan oikeista näyttelijöistä, mikä teki lopputuloksesta aikaansa nähden todella upean näköistä. Leffan eläinhahmot olivat myös todella sympaattisia. Elokuvan mukana tulee extroissa mm. kommenttiraita, johon on koostettu Walt Disneyn kertomuksia Lumikin luonnista ja projektissa olleista suurista haasteista. Aivan kokonaan en tuota kommenttiraitaa vielä kuunnellut, mutta todella mielenkiintoista settiä oli sen perusteella mitä kuuntelin. Päätin katsoa Lumikin alkuperäiskielellä englanniksi, mutta halukkaille mukana oli dubbausvaihtoehdot myös muille pohjoismaille. Vaikka elokuva onkin näin vanhemmalla iällä jo hieman lapsellinen, oli se silti ihan hauska katseltava kerta viime kerrasta on varmasti jo yli parikymmentä vuotta.

2 kommenttia:

  1. Tossa setissä on varmaan myös Karhuveljeni Koda, se on ihan helvetin hyvä elokuva!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo se näyttää olevan numerolla 43 eli loppuvuodelle meneepi... mutta tulee kuitenkin :D

      Poista