maanantai 16. tammikuuta 2017

Katsottu: Disney Classics 02 - Pinoccio

Pinokkio on yksi Disneyn ikonisimmista hahmoista ja hänen nimikkoelokuvaa alettiinkin tekemään samoihin aikoihin kun Lumikki oli vielä työn alla. Aivan kuten Lumikkikin, myöskään Pinokkio ei ollut Disneyn alkuperäishahmo vaan se perustuu Italialaisen Carlo Collodin kirjoittamaan satuun. Itselleni Pinokkio on enemmän tuttu äänikirjasta, jollainen meillä oli lapsena. Kyse oli niitä sellaisia kirjoja, joissa laitettiin tarina kuulumaan C-kasetilta ja samalla katseltiin kirjasta kuvia :-D En ole aivan varma olinko nähnyt koskaan Pinokkio-elokuvaa kokonaan, ainakaan minulla ei ole siitä muistikuvia. Nyt tälle katsomiselle tuli ainakin hyvä mahdollisuus ja monet kohtaukset näyttivätkin hyvin tutuilta.

Elokuva alkaa siitä, kun kulkuri Samu Sirkka hiippailee hiljaiselta vaikuttavaan taloon aikomuksena yöpyä siellä. Talon asukkaiksi paljastuu pian iäkkäämpi poikamieselämää viettävä puunveistäjä Gepetto ja tämän lemmikkieläimet Figaro-kissa sekä Cleo niminen kultakala. Gepetto on saanut juuri valmiiksi oman masterpiecensä eli puunuken nimeltä Pinokkio ja kun hän yöllä näkee ikkunassa tähdenlennon, toivoo hän että Pinokkiosta tulisi oikea poika, jottei Gepetto olisi enää niin yksinäinen. Vastoin kaikkia todennäköisyyksiä toive tuleekin toteen. Taloon liihottaa Gepetton nukkuessa hyvä haltija, joka herättää Pinokkion ainakin osittain eloon. Muuttuakseen oikeaksi pojaksi Pinokkion pitää vielä osoittaa olevansa rohkea, rehellinen ja epäitsekäs. Näitä ehtoja valvomaan ja Pinokkiota muutenkin ohjastamaan haltija nimittää Samu Sirkan. Gepetto on luonnollisesti riemuissaan siitä että Pinnoccio on muuttunut eläväksi, mutta passittaa tämän heti seuraavana päivänä kouluun koska siellä oikeatkin pojat käyvät. Koulumatkalla pari ilkimystä kiinnittää kuitenkin Pinokkioon silmänsä ja paljastuu ettei elämä ole reilu yksinkertaiselle  ja herkkäuskoiselle puunukelle ja Samu Sirkalla riittääkin tekemistä pitääkseen Pinikkiota kaidalla tiellä...

Pinokkio oli elokuvana ihan hyvä, vaikkei tajunnanräjäyttäjä nyt ollutkaan. Pinokkio joutuu suuriin ongelmiin käyttäymällä itsekkäästi ja elokuva opettaakin lapsille hyviä arvoja. Viihteellisellä puolella itse päähahmo oli mielestäni suht tylsä, mutta sivuhahmoina toimivat Figaro-kissanpoika ja flirttaileva Cleo-kultakala olivat todella ihastuttavia. Samu Sirkkakin heitti kehiin useammankin hyvän tsoukin. Kun elokuva on nähty, niin lisäviihdettä saa kommenttiraidalla jossa useammat animaattorit ja Disneyn asioista tietävät kommentoivat Pinokkio-elokuvaa ja tämän syntytarinaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti