sunnuntai 8. tammikuuta 2017

Pelattu: Batman - The Telltale Series

Batman ja Kissanainen kissatappelemassa
Joka vuosi Telltale -pelifirman liukuhihnalta pullahtaa ulos parikin episodimaista peliä ja tästä on muodostunut heille melkoinen rahakone. Nämä seikkailupelit koostuvat noin viidestä pari tuntia kestävästä episodista ja kantavana voimana on, että pelaajan tekemät valinnat vaikuttavat myöhempiin tapahtumiin. Telltalen on yleensä ostanut lisenssin joltain ulkopuoliselta taholta ja tämän ansiosta heillä on ollut lupa tehdä mm. sarjakuviin, kirjoihin tai elokuviin perustuvia pelejä. Tähän asti näitä sarjakuviin perustuvia pelejä ovat olleet mm. Sam & Max, Walking Dead ja Wolf Among Us. Olikin vain ajan kysymys milloin Batman saa Telltale-käsittelyn, mutta kun tuo peli julkaistiin viime vuoden lopulla ja tuli nyt PS Storessa alennukseen niin ajattelinpa ottaa sen käsittelyyn.

Bruce pelaamassa online-pelejä
Batmanin tarinasta on tehty tähän mennessä useita erilaisia versioita. Telltalen peli ei perustu johonkin tiettyyn näistä, vaan yhdistelee kaikkia aiempia ja hämmentää soppaa omilla tarinakuvioillaan. Peli sijoittuu aikakauteen, kun Batman on vasta aloittanut viittasankarin uransa. Eräänä iltana Gothamin kaupungintalolla tapahtuu ryöstö, jonka lepakkomies onnistuu estämään. Tapahtuman aikana Batman saa kuitenkin ensikosketuksen niin luutnantti James Gordoniin kuin Kissanaiseenkin, mutta harmikseen jälkimmäinen pääsee karkuun. 

Batmanin todellisella minällä Bruce Waynella puolestaan on toisenlaiset ongelmat, sillä hänen hyvä ystävä Harvey Dent on pyrkimässä kaupunginjohtajaksi ja Waynen kartanossa ollaan järjestämässä kampanjalle rahankeräystä. Kampanja ja erityisesti Brucen maine joutuu kuitenkin vaaraan, kun kaupungin pahin gangsteripomo Carmine Falcone tulee kuokkimaan juhliin ja vihjailemaan Waynen perheen aiemmista gangsteriyhteyksistä.

Peli etenee suurimmaksi osaksi Telltalen aiemmista peleistä tuttuun tapaan eli ihmisten kanssa jutellaan ja paljon. Välillä keskusteluissa pääset valitsemaan parista eri vaihtoehdosta mitä haluat sanoa ja keskustelun toinen osapuoli reagoi jatkossa sen mukaisesti. 

Vicki Vale, Harvey Dent ja Bruce Wayne bilettämässä
Kumipukuun pukeutunut Batman on puhumisen sijaan enemmän toiminnan miehiä. Nämä toimintakohtaukset on toteutettu Quick Time Eventeillä eli peli hidastuu tuolloin merkittävästi ja ruudulle pomppii ohjeita mitä nappia täytyy painaa rivakkaasti, jolloin Batman mättää vihollisia turpaan ennaltamäärätyllä tavalla. Yleensä suurempia vihollisjoukkoja kohdatessa Batman voi suunnitella hyökkäyksiään etukäteen rauhassa ja tällöin pääset valitsemaan mihin pöydänkulmaan kunkin vihollisen tinttaat ja kun kaikki suunnitelmat on laitettu valmiiksi, alkaa hurja John Woo/Matrixmainen mättökohtaus.

Batman/Bruce Wayne on paitsi rikas playboy ja kumipukuun sonnustautunut tappelija, mutta häntä pidetään myös maailman parhaana etsivänä. Telltale on ottanut tämänkin huomioon kun Batman joutuu tutkimaan johtolankoja. Tässä pelissä Batman tutkii aluksi rikospaikan esineitä ja uhreja. Tämän jälkeen yhdistellään johtolangat toisiinsa ja kun kaikki johtolangat on yhdistelty, Batman kertoo vielä selkeämmän tapahtumien kulun meille tyhmille katsojille.

Tarinaltaan Telltalen Batman tarjoaa pelaajalle aimo annoksen viihdettä ja tässä pelissä monet hahmot onkin käännetty nurinniskoin aiemmin totutuista tulkinnoista, mikä tuo mukavaa vaihtelua. Haastetta peli ei kylläkään paljoa tarjoa, mutta se lieneekin tämän pelin sivuseikka ja keskiössä on mielenkiintoinen, joskin uudelleen rukattu Batman-tarina. Kun peli oli pelattu läpi, mielenkiintoa toi vielä extroina tarjotut viisi Batman Unmasked -videota joissa haastateltiin mm. pelin käsikirjoittajia ja ääninäyttelijöitä. Kestoa näillä jaksoilla oli kullakin 30-45 minuuttia, joten katsottavaa jäi vielä useammaksi tunniksi. Kokonaisuutena voin sanoa kuitenkin että Telltalen Batman oli loistava tekele ja suosittelen sen pelaamista kenelle tahansa Batman-fanille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti