sunnuntai 12. helmikuuta 2017

Katsottu: Disney Classics 06 - Saludos Amigos

Viime aikoina olen kirjoitellut Disneyn alkuaikojen elokuvista, kuten Lumikista, Pinokkiosta ja nyt viimeisimpänä Bambista. Kaikki Disneyn elokuvat eivät ole saaneet kuitenkaan aivan yhtä suurta tunnettavuutta ja muutamien seuraavien viikkojen aikana onkin aika katsastaa kourallinen Disneyn vähemmän tunnettuja leffoja. Ensimmäinen näistä mysteerileffoista on Saludos Amigos vuodelta 1942, joka on pyörinyt Suomessa ilmeisesti nimellä Oppitunti.

Aina elokuvat ei ole pelkästään viihdettä, vaan niillä saattaa olla esim. poliittisempikin tarkoitusperänsä. 1940-luvun alussa länsimaailma oli palamassa ja Ýhdysvaltojen hallitus oli huolissaan siitä, että Etelä-Amerikan valtiot olivat ehkä turhankin hyvissä väleissä Natsi-Saksan kanssa. Ennaltaehkäistäkseen tulevia konflikteja ja koska Mikki Hiiri ja moni muu Disneyn hahmo olivat suosittuja kyseisissä maissa, Yhdysvaltojen hallitus pyysi Disneyn väkeä tekemään elokuvan kyseisissä maissa ja parantamaan samalla valtioiden välejä.

Saludos Amigos on dokumenttielokuva, johon on yhdistetty Disneymäistä animaatiota. Disneyn taiteilijaväki kävi elokuvan tekemisen aikana tutustumassa latinalaisen Amerikan kulttuuriin ja sen eri piirteisiin ja tekee näistä sitten animaatioita omaan tunnettuun tapaansa. Näissä pätkissä esiintyvät itse legenda Aku Ankka, Pedro-lentokone, Hessu Hopo sekä Brasilialainen papukaija Jose Carioca, joka johdattaa Akun samban pariin.

Saludos Amigos poikkesi hyvin paljon perinteisestä animaatioelokuvasta ja 40 minuutin pituutensa puolesta sopisikin enemmän TV-dokumentiksi. Saludos Amigos muistuttaa osittain Disneyn aiempaa floppielokuvaa Fantasia, mutta on kuitenkin paljon viihdyttävämpi. Jos Etelä-Amerikan näkeminen 1940-luvulla kiinnostaa enemmänkin, on extrojen puolella Disneyn kuvaamaa materiaalia enemmänkin kuin mitä elokuvan aikana näytettiin. Kokonaisuudessaan Saludos Amigos oli ihan ok "leffa", vaikkei nyt mikään tajunnanräjäyttäjä ollutkaan. Plussaa Hessu Hopon mukanaolosta, koska hän on yksi omia lempihahmojani Disneyltä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti