sunnuntai 9. huhtikuuta 2017

Katsottu: Disney Classics 14 - Peter Pan

Peter Pan perustuu J.M. Barrien samannimiseen näytelmään ja on yksi Disneyn ikonisimmistä animaatioelokuvista. Olen nähnyt elokuvan varmasti joskus lapsena ja ainakin äänikirjamuodossa, mutta tarkempia yksityiskohtia juonen kulusta en muistanut. Paremmin muistoihin onkin jäänyt 90-luvun live-näytelty elokuva Hook, jota tähditti nykyään edesmennyt Robin Williams Peter Panina ja Dustin Hoffman Kapteeni Koukkuna. Tämä piirretty versiokin on kuitenkin sellainen klassikko, että odotin näkemistä todella kovasti.

Elokuva alkaa siitä kun Darlingin perheessä vanhemmat ovat lähdössä juhlimaan ja lapset leikkivät lempisatujensa hahmoja Peter Pania ja merirosvoja. Perheen isä hermostuu lopulta lasten touhuun ja syyttää vanhinta tytärtä Wendyä lapsellisten tarinoiden syöttämistä pikkuveljilleen ja että Wendyn tulisi käyttäytyä jo kypsemmin. Vanhempien lähdettyä yöelämään ja lasten mentyä nukkumaan, ikkunasta liihottaa sisälle vekkulimainen Peter Pan sekä tämän pienikokoinen ystävä Helinä-Keiju. Peter on vieraillut aiemminkin Darlingin perheen ikkunan takana salakuuntelemassa Wendyn satuja, mutta huolestuu nyt kuullessaan että Wendyn pitäisi aikuisua ja lopettaa näiden tarinoiden kertomisen. Peter saa houkuteltua lapset mukaansa Mikä-Mikä-Maahan, jossa ihmiset saavat olla ikuisesti lapsia. Samalla saarella asustelee lisäksi intiaaneja, merenneitoja, merirosvoja ja ennenkaikkea kaikkien pelkäämä Kapteeni Koukku.


Tarina on 70 minuutin pituiseen elokuvaan ihan riittävä vaikkei nyt mitenkään mullistava olekaan. Missä Peter Pan -elokuva kuitenkin loistaa ovat erinomaiset hahmot. Oma suosikkini oli Peter Panista mustasukkaiseksi tuleva ja mököttävä Helinä-Keiju ja Disney on saanut jopa sivuhahmona toimivaan Kapteeni Koukkua vaanivaan alligaattoriin persoonallisuutta ja kiinnostavuutta. Kerta Disneystä on kyse, niin myös animaation taso on huippuluokkaa. Elokuvan extrana löytyy kommenttiraita, mutta jätin tuon kuuntelun tällä erää väliin joten sisällön tasoa on vaikea arvioida. Aiemmin näkemissäni elokuvissa nuo ovat olleet kuitenkin suht tasokkaita ja kiinnostavia. Kokonaisuudesta voin kuitenkin sanoa, että Peter Pan jatkoi erinomaisten Disney -animaatioiden linjaa ja suosittelen elokuvaa niin pienemmille kuin isommillekin piirrettyjen elokuvien ystäville.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti