maanantai 17. huhtikuuta 2017

Katsottu: Disney Classics 15 - Lady and the Tramp

Lady and the Tramp eli Kaunotar ja Kulkuri on Disneyn 15. kokoillan piirretty elokuva vuodelta 1955 ja samalla ensimmäinen animoitu laajakuvaelokuva. Walt Disneyn rakkaus koiria kohtaan kumpuaa omasta lemmikkikoirastaan ja hän päättikin tehdä ihan oman elokuvan koirien näkökulmasta. Aivan kuten kaikki muutkin Disneyn piirretyt tuohon aikaan, myös tämä elokuva pohjautuu jo olemassa oleviin kertonmuksiin eli Ward Greenin Cosmopolitanissa julkaistuun Happy Dan, The Whistling Dog.

Elokuva alkaa siitä, kun varakkaan perheen Jim Dear antaa vaimolleen Darlingille joululahjaksi Amerikancockerspanielin, jonka he nimeävät Ladyksi. Elämä omistajien ainoana "lapsena" hymyilee ja Lady saa vieläpä parista naapurin koirasta hyviä ystäviä. Eräänä päivänä Jim ja Darling alkavat käyttäytymään todella oudosti, mikä kummastuttaa kovasti talon koiraa. Pian syy kuitenkin paljastuu, emäntä Darling on nimittäin odottamassa perheeseen lasta. Jo pelkkä lapsen käsite on Ladylle täysin tuntematon ja naapuruston kulkukoira Tramp onnistuu pelottelemaan että kun perheeseen tulee vauva, niin koira saa lähteä. Lopulta lapsi syntyy ja aluksi Lady tuleekin todella hyvin toimeen tämän kanssa. Eräänä päivänä vanhemmat kuitenkin lähtevät muutaman päivän matkalle ja lasta saapuu hoitamaan täti Sarah sekä tämän kaksi siiamilaista kissaa. Valitettavasti uudet hoitajat eivät tule todellakaan toimeen koirien kanssa ja pian Lady joutuukin karkumatkalle Tramp apunaan, koska muutoin kohtalona on rankkurin häkkiin joutuminen.

Kaunotar ja Kulkuri oli hieman sellainen elokuva, etten tiennyt mitä pitäisi odottaa. Olen tämän nähnyt kyllä aiemmin lapsena, mutta vain yksittäiset kohtaukset ovat jääneet mieleeni. Leffa on todella nättiä katseltavaa ja sisältö on ihan kiinnostavaa, etenkin mikäli romanttiset elokuva ovat sinun juttusi. Elokuvan mukana tulevissa extroissa ei tule normaaliin tapaan kommenttiraitoja, mutta Diana Disney Miller muistelee isäänsä ja Puppypedia -osiossa käydään tutustumassa erilaisiin koirarotuihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti