sunnuntai 2. huhtikuuta 2017

Katsottu: Disney Classics 13 - Alice in Wonderland

Disneyn animaatioelokuvien maratoni jatkuu taas ja tällä kertaa vuorossa on Lewis Carrollin teoksiin pohjautuva Alice in Wonderland eli Liisa Ihmemaassa. Kirjoja en ole lukenut, mutta jotenkin Alicen seikkailut Ihmemaassa ovat herättäneet ihmisissä paljon kiinnostusta viime vuosina ja kirjojen lisäksi aiheesta onkin tehty mm. useampia elokuvia, näytelmiä kuin pari videopeliäkin. Itselläni kiinnostus Alicea ja Ihmemaata kohtaan heräsi siinä vaiheessa, kun pääsin pelaamaan peliä nimeltä Alice: Madness Returns. Alicen tarina sisältää lapsenomaisuudestaan huolimatta sekavampia sekä synkempiäkin puolia ja olinkin kiinnostunut näkemään, miten Disney on toteuttanut nämä puolet elokuvassaan. 

Alice on pieni ja levoton tyttö, joka eräänä päivänä on joen rannalla isosiskon kanssa opiskelemassa historiaa. Kuvattomien kirjojen lukeminen ei kuitenkaan pahemmin nuorta tyttöä kiinnosta ja mielenkiinto herääkin vasta kun hän huomaa vaatteisiin pukeutuneen ja puhuvan jäniksen juoksevan ohitse. Alice lähtee jahtaamaan tätä otusta ja tipahtaaa jäniksen kolossa olevaan rotkoon ja tämän kautta aivan outoon maailmaan - Ihmemaahan. Täällä uudessa maailmassa mitkään luonnon lait eivät toimi entiseen tapaan ja jahdatessaan jäniksen jalanjälkiä Alice tapaa useita uusia tuttavuuksia, kuten Hullun Hatuntekijän, Kaalimadon, Veijarikissan ja itse Herttakuningattarenkin muutamia mainitakseni. Vain yksi asia näissä uusissa tuttavuuksissa on varmaa - kaikki ovat tavalla tai toisella hulluja tai sekaisin.


Ennakko-odotukseni elokuvaa kohtaan olivat melko korkeat ja jännittikin hieman että tullaanko tässä nyt pettymään. Kaikeksi onneksi en kuitenkaan pettynyt, vaan nautin koko elokuvasta varmaan eniten kaikista tähän asti katsomistani Disney-leffoista. Elokuvassa ei ole perinteiseen Disney-tyyliin prinsessoja tai prinssejä, hahmot ovat kiinnostavia ja elokuva uskaltaa olla muutenkin omalla tavallaan kieroutunut ja erilainen. Pieni Wikipediassa surffaaminen paljasti että Disneyn versioinnista puuttuu useampikin chapteri alkuperäisestä kirjasta, mutta se on saattanut johtua siitä ettei elokuva venähdä turhan pitkäksi kun noin 70 minuuttia on ollut tuohon aikaan Disneyn animaatioleffojen vakiomitta. Kokonaisuudessaan Alice in Wonderland on yksi Disneyn animaatioelokuvien parhaimmista ja suosittelen ehdottomasti tämän katsomista. Pienenä bonuksena elokuvan DVD-version extroissa kerrotaan millaisia haasteita elokuvan toteutuksella aikoinaan oli, sillä Walt Disney suunnitteli Alice-elokuvan tekoa melkein 20 vuotta ennenkuin se lopulta toteutui. Lisäksi extroissa on Ihmemaata parodioiva Mikki Hiiri -animaatio, tuokin oli Mikki Hiiri -animaatioksi ihan hauska.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti