maanantai 24. huhtikuuta 2017

Katsottu: Disney Classics 16 - Sleeping Beauty

Sleeping Beauty eli Prinsessa Ruusunen on Disneyn animaatioelokuva vuodelta 1959. Tämän elokuvan juuret ovat kaukana menneisyydessä ja samasta tarinasta omat versionsa ovat tehneet ainakin Grimmin veljekset sekä ensimmäisenä ranskalainen kirjailija Charles Perrault. Nämä aiemmat versiot olivat kuitenkin todella K-18 kamaa, joten on ihan hyväkin juttu, että Disney siisti omaansa reilummalla kädellä.

Satu alkaa siitä, kun usean vuoden odotuksen jälkeen valtakunnan kuningas ja kuningatar saavat kauan kaipaamansa tyttären ja antavat tälle nimeksi Aurora. Prinsessan kastetilaisuudessa hänen isä lupaa tyttärensä naapurivaltakunnan prinssille aviopuolisoksi, kunhan nämä molemmat kasvavat vielä hieman vanhemmiksi. Juhlien draama ei tähän kuitenkaan pääty vaan vieraiksi on kutsuttu velhoja, mm. kolme hyvää haltiaa. Naiset ovat juuri antamassa prinsessalle lahjojaan, kun paikalle tupsahtaa närkästynyt velho Pahatar. Pahatarta ei "muistettu" kutsua juhliin ja tästä suuttuneena langettaa Auroralle kirouksen. Kirouksen mukaan tyttö pistää sormensa 16 vuoden syntymäpäivänään värttinään ja kuolee. Hyvät haltiat eivät voi perua kirousta, mutta muuttavat sitä edes sen verran, että kuolemisen sijaan prinsessa ei kuole vaan vaipuisi syvään uneen. Kuningas määrää kaikki valtakunnan värttinät tuhottavaksi ja prinsessa lähtee kolmen haltiattaren kanssa sydälle metsään pakoon kirousta toivoen, että silloin kirous ei toteutuisi

Prinsessa Ruususen tarina on melko tunnettu ja minulla olikin jonkin verran ennakko-odotuksia sen suhteen, etenkin kun olen muistaakseni nähnyt tämän leffan joskus lapsena. Ilmeisesti muistini petti aikalailla ja elokuva tarjosi minulle useita yllätyksiä tarinan suhteen. Yksi yllätyksistä oli myös se, että Prinsessa Ruusunen/Aurora on elokuvan keskiössä yllättävän vähän ja leffassa seurataankin enemmän hyvien haltioiden elämää. Myös se oli hauskaa vaihtelua että elokuvan prinssillä oli kerrankin hieman toiminnallisempi rooli, mikä on harvinaista tuon ajan Disney-elokuvissa. Itse Aurora puolestaan keskittyi pääasiassa lauleskeluun. Kokonaisuudessaan Sleeping Beauty oli yllättävänkin hyvä elokuva.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti