maanantai 16. lokakuuta 2017

Katsottu: Disney Classics 41 - Lilo & Stitch

Seuraavana Disneyn leffakatseluissani oli vuorossa elokuvastudion vuonna 2002 ilmestynyt scifi-/draamaelokuva Lilo & Stitch. Nimeä lukuunottamatta elokuva oli minulle entuudestaan tuntematon, mutta odotukseni leffaa kohtaan olivat kuitenkin suhteellisen optimistiset, koska kukapa ei tykkäisi koalakarhua muistuttavista otuksista. 

Sininen ja isokorvainen Stitch ei ole mikä tahansa tavanomainen karvaturri, vaan hän on tulos laittomasta geenimanipulaatiokokeesta. Stitchin luonut tohtori Jumba Jookiba joutuu Galaktisen Federaation oikeuden eteen teostaan, koska hän on koittanut luoda olennon, joka aiheuttaa tuhoa ja kaaosta. Tämä olento Stitch onnistuu kuitenkin pakemaan oikeuslaitosta avaruusaluksella ja päätyy lopulta Maa-nimiselle planeetalle, tarkemmin sanottuna Hawajin saarille. Tohtori Jumba Jookiba tuntee luomuksensa parhaiten ja hänelle luvataan armahduksen rikoksistaan, mikäli tämä tuo sinisen hirviön takaisin.

Samaan aikaan Hawajilla asuu vanhempansa menettänyt sisaruspari: jo aikuisikään kasvanut Nani sekä hänen nuorempi sisko Lilo. Arki ei ole sisaruksilla kuitenkaan helppoa, sillä Nanilla on vaikea löytää pysyviä työpaikkoja ja Lilo puolestaan joutuu jatkuvasti hankaluuksiin ikätoveriensa kanssa. Tilanne muuttuu vielä pahemmaksi, kun sosiaaliviranomaiset alkavat seuraamaan sisarusten elämää ja uhkaavat viedä Lilon pois, mikäli tytöt eivät ryhdistäydy. Nani ja Lilo ottavat Stitchin eläinsuojasta lemmikikseen luullen tätä koiraksi. Valitettavasti tämä tuhon ja kaaoksen luomiseen kehitelty olento ei ole kuitenkaan mikään mallikansalainen ja aiheuttaa vain lisää ongelmia tyttöjen jo entuudestaan hankalaan elämäntilanteeseen...

DVD-version mukana tuli kaikenlaisia extroja ja näistä mielenkiintoisimmat olivat  elokuvan kahden ohjaajan puhuma kommenttiraita sekä melkein kymmenen minuuttia pitkä esittelyvideo Hawajin saarista. Itse elokuva ei tuntunut aluksi kovinkaan kiinnostavalta, mutta edetessä mielipiteeni kuitenkin muuttui. Disneyn elokuvat pyörivät yleensä satujen ja taikuuden ympärillä, mutta nyt mukana oli todellisen elämän draamaakin mukana. En ainakaan muista, että aiemmissa Disneyn elokuvassa oltaisiin menty aivan sille tasolle, että sosiaaliiviranomaiset uhkaavat tulla erottamaan perheenjäseniä toisistaan. Sisarusten käymä kinastelu ja sanaharkka oli kuitenkin mielenkiintoista katsottavaa ja tämän realistisuuden (vaikkakin scifiä on mukana) ansiosta elokuva nousi kirjoissani keskinkertaisesta ihan hyväksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti