maanantai 30. lokakuuta 2017

Katsottu: Disney Classics 43 - Brother Bear

Disneyn elokuvaboxini alkaa lähestymään jo loppumetrejään, sillä jäljellä on enää kymmenen elokuvaa. Seuraavana vuorossa on vuonna 2003 valmistunut elokuva Karhuveljeni Koda, joka kertoo kaukana menneisyydessä asuneen eskimokansan suhteesta luontoon. Elokuvaa en ollut koskaan aiemmin nähnyt, mutta olin kuullut jotain elokuvasta ja odotin sen näkemistä suurin odotuksin.

Elokuva kertoo kolmesta eskimoveljeksestä Kenaista, Denahista ja Sitkasta, joista nuorin Kenai on juuri aikuistumisen kynnyksellä. Jokainen heimon miehistä saavat miehistymisriittinä itselleen toteemieläimen, jonka on tarkoitus määrittää heidän tulevaisuutensa. Veljistä Denahi sai aikoinaan toteemieläimekseen viisauden suden ja Sitka johdatuksen kotkan. Kun Kenai saa eläimekseen hieman nössöltä kuulostavan rakkauden karhun, mies ei pysty peittelemään pettymystänsä. 

Eräs epäonninen karhu sattuu varastamaan veljesten kalastamia kaloja ruuakseen ja nyt karhuja erityisesti vihaava Kenai lähtee jahtaamaan tätä karhua veljiensä kanssa. Hurjan taistelun päätteeksi veljeksistä vanhin eli Sitka saa surmansa ja karhu pääsee viimeisillä voimillaan karkuun. Kaikesta tapahtuneesta tulistunut Kenai lähtee karhun perään vielä kertaalleen ja saavuttaa vahingoittuneen eläimen. Vaikka mikään Kenain teko ei toisi veljeänsä enää takaisin, poika surmaa eläimen silkaksi kostoksi. 

Taivaalla revontulien muodossa olevat esivanhemmat eivät kuitenkaan pidä Kenain teosta eli melko tarpeettomasta olennon surmaamisesta vain koston vuoksi. Tästä rangaistakseen esivanhemmat muuttavat Kenain karhuksi, jotta tämä oppii näkemään elämää myös toisesta näkökulmasta. Veljeksistä keskimmäinen eli Denahi saapuukin juuri taistelupaikalle ja erehtyy luulemaan, että karhumuodossa oleva Kenai on surmannut veljensä ja lähtee jahtaamaan veljeään. Karkumatkallaan Kenai törmään yliystävälliseen karhunpentuun Kodaan ja pari lyöttäytyy yhteen matkalla kohti karhujen asuttamaa kylää.

DVD-elokuvan mukana tuli Disneyn tapaan ihan kiva määrä extroja. Mukana oli niin poistettuja kohtauksia, elokuvassa esitettyjä musiikkeja, muutaman minuutin videopätkät ääniefektien tekemisestä ja graafisesta ulkoasusta ja viimeisenä muttei vähäisimpänä - kommenttiraita jossa puhuvat elokuvan sivuhahmoina olleet hirvet (Rick Moranis ja Dave Thomas). Jotenkin en huomannut elokuvassa montaakaan valittamisen aihetta. Leffa oli käytännössä jokaisella osa-alueellaan vähintäänkin hyvä ja erityisesti sivuhahmoissa oli mukana useita mielenkiintoisia ja koomisia tapauksia. Kokonaisuudessaan Karhuveljeni Koda lunasti korkeat odotukseni ja suosittelenkin elokuvan katsomista siis muillekin.

2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Joo itsekin tykkäsin kovasti :) Vielä olisi kymmenisen leffaa jäljellä, mutta kyllä tämä parhaimmistoon kuuluu :)

      Poista