maanantai 1. tammikuuta 2018

Katsottu: Disney Classics 52 - Frozen

Frozen on Disneyn vuonna 2013 tietokoneella työstämä animaatioelokuva, joka pohjautuu löyhästi Hans Christian Andersenin Lumikuningatar -tarinaan. Elokuva on ollut viime vuosina todella suosittu ja olenkin tuntenut oloni tynnyrissä eläneeksi, kun en ollut tätä vielä nähnyt. Saamansa suosionsa vuoksi Frozen oli kuitenkin yksi eniten odottamistani elokuvista tässä meneillään olevassa 53 Disney-elokuvan boxissa. Olin nähnyt etukäteen joitakin kuvia sekä todella lyhyitä kohtauksia Frozenista ja en oikein kokenut niiden perusteella, että tämä elokuva olisi kuitenkaan Minun Juttu(TM). Muuttuiko näkemykseni elokuvaa kohtaa kuitenkin nähtyäni sen kokonaisuudessaan? Sen saatte kuulla aivan pian!

Elokuva kertoo kahdesta Arendellen valtakunnan prinsessasta: Elsasta ja Annasta. Sisaruksista Elsa on sen verran poikkeuksellinen tapaus, että hänellä on kyky luoda tyhjästä ilmasta jäätä. Eräänä päivänä vahinko sitten tapahtuu ja Elsa onnistuu satuttamaan Annaa vakavasti heidän leikkiessä taialla. Vanhemmat vievät tytön lähellä asuvien peikkojen luokse, jotka saattaisivat pystyä pelastamaan Annan. Peikot pystyvätkin auttamaan perhettä, mutta suostuvat siihen vain yhdellä ehdolla. Onnettomuuteen johtaneet tapahtumat pyyhitään kokonaan Annan muistista, mukaanlukien sen tiedon, että Elsalla ylipäätänsä on taikavoimia. Toisekseen Elsan tulee pysytellä erossa muista ihmisistä niin kauan, kunnes pystyy todella hallitsemaan voimansa ettei samanlaisia onnettomuuksia enää satu vastaisuudessa. Vaikka Anna saadaan pelastettua, sisarusten välit eivät ole enää koskaan entisensä. Kuninkaallinen perhe eristäytyy omiin oloihinsa linnaan ja vanhempien painostuksesta myös Elsa sulkeutuu huoneeseensa jättäen sisarensa Annan ilman selitystä ulkopuolelle.

Vuodet kuluvat ja tyttöjen kasvaessa heidän vanhempansa menehtyvät laivaonnettomuuden yhteydessä. Elsa on kuninkaallisen perheen seuraava kruununperijä ja 21 vuoden kohdalla tulevatkin hänen kruunajaiset. Kruunajaiset ovat senkin vuoksi historiallinen hetki, että pitkän tauon jälkeen normaalit kansalaisetkin pääsevät taas kuninkaallisten linnaan. Anna onnistuu kuitenkin juhlien keskellä hermostuttamaan Elsan ja tämä paljastaa vahingossa koko juhlaväen silmien edessä yliluonnolliset kykynsä. Taikuuteen tottumattomat ihmiset säikähtävät näkemäänsä ja pitävätkin Elsaa hirviönä. Elsa karkaa paikalta häntä jahtaavia ihmisiä läheiseen vuoristoon muuttaen samalla vahingossa koko Arendellen valtakunnan jäiseksi maaksi. Anna lähtee sisarensa perään ja saa avukseensa jääkuutioiden myymisellä elantonsa saavan Kristoffin, tämän eläinystävänsä Sven -poron sekä eläväksi muuttuneen lumiukon Olafin.

Kirjoituksen alussa mainitsemani pelkoni elokuvan hyvyydestä osoittautuivat onneksi aiheettomiksi, sillä Frozenissa on kehuttavia asioita vaikka muille jakaa. Elokuvan juoni ja teknisen toteutus oli upeasti tehty ja elokuvaa oli todella nautinnollista katsoa. Jokainen tärkeistä hahmoista osasi olla omalla tavallaan mielenkiintoinen ja voi pojat miten heille oli saatu lisättyä persoonallisuutta pienillä ilmeiden muutoksilla. Elokuva on täynnä erinomaisia musiikkiesityksiä ja pankin räjäyttää kyllä Let It Go -kappale, jonka aikana Elsa kasvaa muita tottelevasta mutta tyytymättömästä ihmisestä itsenäiseksi naiseksi, joka saa olla juuri sellainen kuin itse haluaa. Kyseinen biisi toimi elokuvassa täydellisesti ja tulipa tuon kuunneltua useampaan otteeseen Youtubesta vielä jälkikäteenkin. Jos jotain vähäistä kritiikkiä pitää keksiä, niin elokuvan mukana tuli käytännössä olematon määrä extroja, mikä harmittaa kyllä itseäni. Elokuvan kehityksessä on ollut aikoinaan niin paljon mutkia ja muutoksia, että elokuvasta olisi katsonut mielellään useammankin making of ja behind the scenes-dokumentin ja tietenkin sen kuuluisan kommenttiraidan. Yhteenvetona voin kuitenkin sanoa, että Frozen oli ennakkopeloistani huolimatta yksi parhaimmista Disney -animaatioista ever!

P.S. 53 Disney -elokuvan kokoelma alkaa olemaan jo loppusuoralla ja viikon päästä katsastetaan viimeisin elokuva. Entä mitä tämän jälkeen? Onko Disneyn leffaboxin jälkeen enää elämää? Onneksi vastaus on kyllä ja suunnitelmat jatkosta ovat jo selvillä. Pidän teitä jännityksessä vielä viikon ajan ja tuon jälkeen paljastan hurjat suunnitelmani jatkosta. Koittakaahan kestää sinne asti ja hyvää alkanutta vuotta 2018! :-)

2 kommenttia:

  1. Frozen on yksi modernin ajan parhaimpia Disney-leffoja. Olen nähnyt sen lukuisia kertoja niin englanniksi kuin suomeksikin ja aina se on ihan yhtä hyvä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo oli kyllä loistoteos, pitää kyllä ehdottomasti katsoa vielä joku päivä uudestaankin. Tuo katsomani versio oli englanninkielinen, mutta ehkä sitten ensi kerralla laitan Suomi-dubbaukset päälle :D

      Poista