sunnuntai 24. kesäkuuta 2012

Katsottu: Stargate Atlantis kaudet 1-5
Jotkut ovat saattaneet huomata, etten ole viime aikoina kirjoittanut tänne pahemmin elokuvista tai TV-sarjoista. Syynä tälle on ollut se, että olen keskittynyt kokonaan Stargate Atlantiksen katsomiseen. Olen nähnyt sarjan jo aiemmin pari vuotta sitten, mutta päätin katsoa sen nyt uudestaan alusta loppuun. Nyt urakan loputtua, viisi kautta ja tasan sata jaksoa myöhemmin ajattelin esitellä sarjaa siltä varalta, jos joku ei ole vielä sitä nähnyt.

Sarja jatkuu Stargate SG-1 -sarjan seitsemännen tuotantokauden lopusta, jolloin retkikunta lähtee tutkimaan tähtiportin kautta  muinaiset-rodun rakentamaa Atlantiksen kadonnutta kaupunkia Pegasus-galaksiin. Palaaminen kotiin ei enää onnistukkaan portin aukaisemiseen tarvittavan suuren energiamäärän vuoksi ja porukka onnistuu kaiken lisäksi herättämään galaksia vuosisatojen ajan terrorisoineet Wraithit horroksestaan. Wraithit ovat rotu, joka käyttää ravinnokseen ihmisiä imemällä näiden elinvoimaa. Wraithit ovat sen verran pahaa väkeä, ettei edes muuten ylivoimaiset muinaiset pärjänneet heille vaan joutuivat jättämään Atlantiksen ja pakenemaan galaksista. Tutkimusryhmän tehtävänä onkin siis paitsi koittaa selvittää miten päästä takaisin kotiin, myös puolustautua Wraithien alkavia hyökkäyksiä vastaan.Elizabeth Weir (Torri Higginson)
Tutkimusryhmää johtaa Elizabeth Weir, jonka ensiesiintyminen oli jo SG-1:n puolella, joskin roolia esitti toinen näyttelijä. Weir kuuluu siviilihenkilöstöön ja onkin monesti napit vastakkain sotilasjohtajien kanssa, jotka haluaisivat selvittää ongelmat aseiden avulla diplomatian sijaan. Johtajuudessa seuraavana toimii suurimman osaa sarjasta ilmavoimien Majuri John Sheppard (ylennetään sarjan aikana everstiluutnantiksi), joka toimittaa kärjistetysti sanoen yleissankarin ja vitsiniekan roolia. Onneksi ne vitsit ovat sentään hauskoja. Oma suosikkini on kohtaus, jossa John selittää Pegasus-galaksin asukkaalle maapallolla olevista kauheista olennoista eli klovneista, joita tulee Volgswagenista loputtomat määrät ja Sheppardin kuuntelija kuuntelee kauhuissaan.


John Sheppard (Joe Flanigan)
Muita merkittäviä henkilöitä sarjassa on tiedepuolta hoitava (filosofian) tohtori Rodney McKay, (lääketieteen) tohtori Carson Beckett sekä Pegasus-galaksin asukit Teyla Emmagan ja Ronon Dex. Rodney on itserakas ja ylimielinen, joskin monesti epävarma tiedemies, joka tuntuu oppivan sarjan edetessä olemaan kuitenkin vähemmän idiootti. Saamistaan kehuista huolimatta Carson on mielestäni hieman rasittava hahmo. Tykkään kyllä skottiaksentista, mutta Carsonia kuunneltua vasta pari kautta alkoi jo puuduttamaan. Lisäksi hänen yberkiltteys kaikkia kohtaan alkoi ärsyttämään. Teyla jäi alkukausien jälkeen melko mitäänsanomattomaksi hahmoksi ainakin itselleni. Viimeisillä kausilla hänen asemaa koitettiin nostaa juonikuvioilla (joita en tässä ala paljastamaan), mutta ne olivat niin kliseiset, että vihaksi pistää. Vihasta puheenollen toinen Pegasus-galaksin asukeista eli raamikas Ronon on kyllä luonteeltaan mukavan symppis ja lupsakka (liekkö Savosta kotoisin), mutta hän tuntui olevan yliluonnollisen hyvä melkeinpä jokaisella osa-alueella, niin meni hieman tylsäksi kun mikään ei voinut häntä pysäyttää.

Rodney McKay (David Hewlett) ja Carson Beckett (Paul McGillion)
Mitä sitten sarjasta jäi käteen? Tottakai yleisesti sarja on hyvä, koska jaksoin katsoa sen toiseenkin kertaan. Hahmoista Sheppard ja Rodney ovat loistavia ja pitivät yllä kiinnostustani sarjaa kohtaan, muut hahmot olivat hieman keskinkertaista tai jopa tylsää tasoa. Juonellisesti sarjan alku on erinomainen, silloin retkikunta jatkoi vielä tutustua uusiin paikkoihin ja kansoihin. Valitettavasti kolmannen kauden jälkeen samoja teemoja ja henkilöitä alettiin kierrättämään ainakin omasta mielestäni kyllästymiseen asti. Toki sarjan kannattaa katsoa aivan loppuun asti, kunhan ei odota kahdelta viimeiseltä kaudelta enää aivan yhtä priimaa, kuin alkukaudet olivat. Seuraavaksi katseluvuorossani on Stargate Universe. "Onneksi" se kestää vain kaksi tuotantokautta, joten uutta tekstiä tulee todennäköisesti reilustikin nopeammin.

4 kommenttia:

 1. Mun lempparit on kyllä ehdottomasti Ronon ja varsinkin McKay. Ronon koska se on asennevammainen ja niin helvetin huonolla tuulella aina ja McKay, koska se on no, McKay. Weir taas mun mielestä oli tajuttoman tylsä, kuten Teyla myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. saat nyt tämän kerran olla eri mieltä kanssani tuosta rononista mut ens kerralla... mckay oli kyllä muistaakseni melko raivostuttava sg-1:ssä vieraillessaan, mutta onneksi siitäkin on tullu sellanen symppis :) ja agreeaan tuossa weir -jutussa.

   Poista
 2. Aww Stargate <3 Katotaan näitä välillä poikaystävän kanssa :) Atlantis on parhain näistä ja Sheppard <3, tosin MacGyverkin (Jack O'Neill) on cool SG-1'ssä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo jack on kyllä sellainen comic relief että harvassa ovat hänen vakavemmat hetket :D väli-ilmotuksena että nyt on eka kausi SGU:ta katsottu, vielä tämä toinen kausi ja sitten annan strgatejen olla hetken aikaa. voisin melkeinpä keskittyä sitten elokuviin :) tai vaihtoehtoisesti battlestar galacticaan tai babylon 5:een.. äh vaihtoehtoja on niin monia! :/

   Poista