maanantai 6. tammikuuta 2014

Katsottu: Supernatural kausi 1

Vanhemmat lukijani ehkä muistavat, että Supernatural oli yksi ensimmäisistä blogiini kirjoittamistani televisiosarjojen esittelyistä. Kerkesin tuolloin katsomaan sarjasta neljä ensimmäistä tuotantokautta ja tämän jälkee aloin seuraamaan vaihtelun vuoksi muita televisiosarjoja. Näin jälkikäteen asiaa tuumailtua en ole täysin tyytyväinen tuohon aiempaan esittelyyn koska a) kävin siinä neljä kautta läpi todella lyhyenä tekstinä ja b) myönnän katsoneeni tuolloin sarjan lataamalla jaksot netistä. Tänä päivänä hyllyäni koristaa kuitenkin sarjan kaikki julkaistut DVD-boxit ja ajattelin tehdä paljon perusteellisemman läpikatsauksen kyseiseen sarjaan kausi kerrallaan. Koska sarjan idea on suurelle osaa ihmisistä jo selvä enkä halua myöskään spoilata muilta sarjaa kertomalla yksityiskohtaisesti juonia, niin pyrin keskittymään näissä esittelyissä siihen mitä netistä laittomasti lataavat tai Netflixistä katsovat eivät näe - DVD-versioiden mukana tuleviin extroihin. Aloitetaan kuitenkin lyhyellä esittelyllä.

Supernatural kertoo kahdesta Winchesterin veljeksestä Samista (Jared Padalecki) ja Deanista (Jensen Ackles). Sam on veljistä nuorempi joka on ottanut pesäeron perheeseen ja lähtenyt opiskelemaan Deanin jäädessä hoitamaan isän (Jeffrey Dean Morgan) kanssa perheyritystä. Kyseessä ei ole kuitenkaan mikään tavanomainen PK-yritys vaan Winchesterit kuuluvat Metsästäjiin, jotka jahtaavat urbaaneista legendoissa ja saduissa kerrottuja hirviöitä. Perheen äiti oli vuosia aiemmin yhden tälläisen hirviön uhri, mikä lisää heidän halua jahdata näitä otuksia. Ensimmäinen kausi alkaa siitä kun perheen isä katoaa ja Dean käy noutamassa Samin avukseen etsinnöissä. Kauden aikana veljekset ajavat ympäri Amerikan maata ja törmäävät useisiin urbaanien legendojen hahmoihin sekä pidempiaikaisiin tuttavuuksiin, kuten perheen ystävään Bobby Singeriin, keltasilmäiseen demoniin Azazeliin, hämärään naisihmiseen Meg Mastersiin sekä Winchesterin pahimpiin kilpailijoihin paranormaalien olentojen metsästyksessä: Hell Houndseihin!!!

Ensimmäisen kauden aikana keskitytään aika paljon yksittäisiin keikkoihin ja kauden pääjuoni ei etene ainakaan omasta mielestäni kovinkaan rivakkaan tahtiin. On tuossa tosin se hyvä puoli, että henkilöhahmojen esittelyyn keretään keskittymään paremmin. Eräs pian paljastuva seikka on se, että Samilla väitetään olevan joku suurempi rooli asioissa ja hänellä alkaa paljastumaan yliluonnollisia kykyjä. Kaudella on monia hyviä jaksoja, joista oma suosikkini oli ehkä Faith, jossa kikkaillaan ihmisten sairauksilla mikä oli mielestäni melko creepy koska vastassa ei ollut mitään tavanomaista mörköä. Toinen hauska jakso oli Hell House jossa sarjaan tuodaan mukaan ensimmäisen kerran jo aiemmin mainittu Hell Hounds -ryhmä.

DVD-levyillä tulee mukana muutamista jaksoista kommenttiraitoja. Pilottijakson raidassa sarjan luoja Eric Kripke, jakson ohjaaja David Nutter sekä (Kripken lisäksi) toinen tuottaja Peter Johnson keskustelevat mm. näyttelijöiden valinnoista, klassisen rokin merkityksestä sarjassa ja siitä millaisia jaksojen tarinat olivat alunperin ennen lopullisia muutoksia. Phantom Travelerin raidalla Jared Padalecki ja Jensen Ackles pulestaan keskustelevat pääasiassa omista ja vierasnäyttelijöiden suorituksista. Vaikka ne eivät olekaan aivan yhtä kiinnostavia kuin Kripken jutut, oli nämäkin ihan OK ja paranee loppua kohti.

Supernatural: Tales From The Edge Of Darkness -dokumentissa Eric Kripke ja muut sarjan isokihot kertovat esimerkiksi sarjan ideoiden lähteistä ja Impala -auton taustasta. Day In The Life Of Jared And Jensen -dokkarilla seurataan sarjan päätähtiä kuvausten tauolla, jossa pojat puuhailevat ja pelleilevät asuntovaunuissaan, käyvät ehostautumassa, tekevät jakson kommenttiraidan ja niin edelleen. Lisäksi on vielä Gag Reel eli epäonnistuneita kohtauksia, kuvagalleria ja vaihtoehtoisia kohtauksia jotka eivät päätyneet lopullisiin jaksoihin.

Supernatural on erinomainen sarja. Mukana on paljon huumoria, jopa kohtuullisesti jännitystä ja muutenkin hyvä meno erinomaisen rock-musiikin ansiosta. Veljekset esiintyvät useimmiten väärennetyillä nimillä ja katsojan onkin aina hauska seurata, että keiltä rock-legendoilta nimet ovat lainattuja. Aiemmalla katsomiskerralla keskityin ehkä liikaa sen kritisoimiseen että sarjan pojat ovat vain jotain naisia varten laitettuja prettyboyita mutta nyt kun heitä on nähnyt pidemmänkin aikaa niin kyllähän he ovat muutenkin ihan asiansa osaavia näyttelijöitä sekä hahmoja. Tähän lopuksi sanon vielä teille kaikille Supernaturalin faneille, että suosittelen ostamaan tuotantokaudet ihan kaupasta, sillä niiden mukana tulevat extrat ovat todella hyvää settiä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti