sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Uusi peliohjain Logitech F310

Uusi F310
Ostin joskus ages ago (olisiko melkein 10 vuotta sitten) tietokoneeni rinnalle uuden gamepadin, koska näppäimistö ja hiiri vain ei ollut paras ratkaisu tietynlaisiin peleihin, kuten esimerkiksi tasohyppelyihin. Kyseinen ohjain oli Logitechin Rumblepad 2, joka muistutti muotoilultaan, näppäimiltään ja kutakuinkin jokaiselta muultakin ominaisuudeltaan Playstation -konsolien dualshock-ohjainta. Rumblepad 2 sopi täydellisesti käteeni, se oli monipuolinen ja toimi käytännössä kaikkien pelien kanssa ongelmitta (jopa PS3:ssa), langallisuutensa vuoksi oli myös kevyt eikä tarvinnut paristojen vaihtamista ja ohjain miellytti ulkoisestikin silmääni. Kyseessä oli mielestäni siis lähes täydellisyyttä hipova ohjain.

Viime vuosina ongelmia kuitenkin alkoin esiintymään. Useampi PC-peli alkoi tukemaan suoraan XBoxin omaa ohjainta, muiden ohjaimien jäädessä oudosti paitsioon. Ratkaisin ongelman käyttämällä netistä löytyvää XBox360 -ohjaimen emulaattoriohjelmaa, jonka tarvitsi vain kopioida pelin kansioon ja ohjain alkoi toimimaan. Itse emulaattori vaati kyllä ensimmäisellä kerralla pientä konffausta, mutta oikeat asetukset löydettyä samat tiedostot toimivat seuraavissakin pelissä.

Toinen ja ratkaiseva ongelma ilmaantui nyt tässä syksyllä,  kun huomasin ettei ohjaimen oikelle osoittava D-pad toimi enää kunnolla, joskin muuten ohjain toimi moitteetta. Kyllähän viallinen näppäinkin toimii, jos sitä painaa todella kovaa, mutta en halunnut jättää tilannetta tuollaiseksi että hektisen pelaamisen keskellä joudun painamaan ko. näppäintä survomalla ja silloinkin on 50% todennäköisyyden epävarmuus, että toimiiko se. Tulen varmasti joskus vielä avaamaan ohjaimen ja katsomaan saanko vian korjattua, mutta koska ohjaimessa oli myös tämä toinenkin mainitsemani ongelma, niin päätin laittaa tilaukseen samantien kokonaan uuden ohjaimen.

Rakkauteni Logitechin ohjaimia kohtaan oli edelleen vahva ja halusin ostaa samantyylisen ohjaimen, joskin uudemman mallin. Mizufluffy mainitsi aiemman postaukseni kommenteissa omistavansa Logitechin F310 -ohjaimen ja kun se vaikutti juuri siltä mitä haluan eikä hintakaan ollut 30 euroa kalliimpi, niin tilaukseen meni että pätkähti. Jouduin tosin odottamaan ehkä viikon että Verkkokauppa.comin varastoon tuli uusi erä kyseisiä ohjaimia, mutta tämä oli täysin tietoinen valinta itseltäni.

Kuva aiemmasta Rumblepad 2 -ohjaimesta
Ohjain sitten saapui lopulta ja kun pitkän taistelun, voimasanojen, veren, hien ja kyynelten jälkeen sain kaivettua ohjaimen suojamuoveistaan, niin laitoin sen heti testikäyttöön. Ohjain oli ulkoisesti hyvin paljon samanlainen kuin aiempi Rumblepad 2, mitä nyt silmiinpistävimpänä erona neljä toimintanäppäintä ovat XBox:maisesti väritetyt ja merkattu kirjaimilla A, B, X ja Y. Ohjaimen takana oli myös mystinen vipu, jolla ohjaimen sai kytkettyä XInput tai DirectInput -tilaan. Oletuksena vipu on XInput -tilassa, joka vastaa ilmeisesti XBox-ohjaimen emulointia.

Iskin ohjaimen USB-porttiin, joka haki muutamassa sekunnissa ohjaimen ajurit. Kävin varmistamassa vielä Windowsin gamepad-asetuksista, että nyt ohjaimen pitäisi olla elossa. Poistin vielä XBox-ohjaimen emulaattorin tiedostot Giana Sistersin kansiosta ja käynnistin itse pelin toivoen parasta ja peläten pahinta. Ilo oli ylimmillään kun ohjain toimi ilman sen suurempia kikkailuja. Tässä vaiheessa koitin vaihtaa ohjaimen XInputista DirectInputiin ja ohjain lakkasi toimimasta. Kytkin XInputin takasin, mutta ohjain ei vain palannut  toimimaan ennenkuin käynnistin pelin uudestaan ja opin samalla läksyni: älä koskaan koske kyseistä näppäintä kesken peliä.

Testasin ohjainta useilla muillakin peleillä ja jokaisessa ohjaukset toimivat ilman pienintäkään ongelmaa. Nämä pelit olivat sen verran tuoreita, että tukivat suoraan XBox -ohjaimia. Jos pelattana olisi ollut joku vanhempi tuotos, olisin joutunut todennäköisesti kytkemään DirectInput -tilan päälle ja määrittelemään näppäimet erikseen Logitechin omalla Profiler -ohjelmalla. 

Ohjain on siis vanha tuttu Rumblepad 2 joskin muutamalla erittäin toimivalla parannuksella. Ohjaimen halpa hintakaan ei harmita ollenkaan näin loistavasta ohjaimesta ja suosittelen sitä kenelle tahansa. Olen tyydytetty asiakas.

4 kommenttia:

 1. Itse käytän PS4 ohjainta PC:llä :D pitää tosin ajaa tuota ps4 controller to xbox 360 "emulaattoria" taustalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tuo on tosi hyvä että nykyään noita konsoliohjaimiakin saa tietokoneessa toimimaan jos ei suoraan niin emulaattorien avustuksella. Tuossa kun Rumblepad 2:ni ei oikein toiminut niin tuli käytettyä PS3-ohjainta MotionInJoy -ohjelman avustuksella. Kun melkein kaikki ohjaimet saa käytännössä toimimaan niin voi hyvin käyttää juuri sitä ohjainta, joka omaan käteen sopii parhaiten :)

   Poista
 2. No jopas, tuli nyt vasta löydettyä tänne takaisin kun tein ajankulukseni Google-hakua nimimerkilläni. Onnittelut F310-ohjaimen hankinnasta!

  Oma F310-ohjaimeni on toiminut tässä vuosien varrella oikein erinomaisesti, tosin LB-napin tuntuma ei ole alkuperäisen veroinen mutta tietääkseni se johtuu siitä että tuo ohjain kolahti kerran pudotessaan hiukan rajummin. Pelaamista se on hankaloittanut, mutta sen kanssa on oppinut elämään.

  Ohjainta on tullut käytettyä tässä vuosien varrella sen verran runsaasti joidenkin pelien / pelilajityyppien osalta että nykyään tuntuisi hankalalta, jopa hiukan vieraalta, pelata sellaisia pelejä muulla kuin peliohjaimella tai hiukan harjoitusta se ainakin vaatisi.

  Parhaimmillaan ohjaimen käyttäminen on tuonut uutta eloa pelaamiseen tai vähimmillään tarjonnut vaihtoehtoista tapaa pelin ohjaamiseen. Toistaiseksi vastaan ei kuitenkaan ole tullut pc-peliä, jota ei olisi voinut ohjata hiirellä, näppäimistöllä tai molemmilla, ja joitain pelejä ei perusohjaimella oikein pystyisikään edes pelaamaan ilman ongelmia. Pelkkään näppäimistöön ja hiireen tuntuisi kuitenkin vaikealta palata, joten jos tuo ohjain sattuisi sanomaan sopimuksensa irti niin pakko sitä olisi uutta lähteä hankkimaan ja mieluiten joko samaa tai samankaltaista mallia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos-kiitos ja tervetuloa takaisin :) Minullakin tuo ohjain on toiminut pääpiirteittäin erinomaisesti, ainoa ongelma on esiintynyt joku aika sitten vihreässä A-näppäimessä kun se meinasi jäädä usein ns. pohjaan. Syynä tuolle on ollut todennäköisesti enemmän kuin aktiivinen Rocket League -peluu, jossa tuota näppäintä pitää painella tosi raivokkaasti :D Hankin kuitenkin ohjaimen avaamiseen työkaluun ja laittelin osaset uudestaan paikoilleen ja nyt ohjain toimii taas jos ei nyt ihan täydellisesti niin reilusti paremmin. Mitä noihin ohjaus-preferensseihin tulee, niin jokaiselle pelityypille ja toki pelaajalle on omat parhaimmat ohjaustavat eli ei voi mustavalkoisesti sanoa että näppis+hiiri tai gamepad olisi paras ohjaustapa kaikkeen :)

   Poista