maanantai 3. heinäkuuta 2017

Katsottu: Disney Classics 26 - The Great Mouse Detective

The Great Mouse Detective eli Basil Hiiri, mestarietsivä on Disneyn animaatioelokuva vuodelta 1986. Elokuva pohjautuu Eve Tituksen Basil of Baker Street -nimiseen kirjaan, joka puolestaan pohjautuu löysästi Arthur Conan Doylen Sherlock Holmesin hahmoon. Itse en ole Basilia tainnut koskaan nähdä elokuvaversiona, mutta hahmo vieraili joskus Aku Ankka -sarjakuvien sivuilla ja sieltä hän on itselleni tuttu.

Basil on hiiri, joka elää Lontoossa Baker Streetillä erään kuuluisan ihmissalapoliisin talon hiirenkolossa. Basil on itsekin melkoisen etevä paitsi salapoliisina olemisessa, mutta omaa taitoja myös naamioitumisen, kemistin, viulunsoiton ja ylipäätänsä persoonallisen luonteen saralla. Eräänä sateisena iltana Basilin ovelle kolkuttaa juuri ulkomailta saapunut Tohtori Dawson sekä tämän seurassa pulaan joutunut hiirityttö Olivia Leikinheimo.  Olivian ainoa perheenjäsen leluntekijä isä on kaapattu ja tyttö ei tiedä kuka muu tässä voisi auttaa, kuin kuuluisa mestarietsivä Basil. Basil ei ole tehtävästä aluksi kovinkaan innostunut... kunnes kuulee, että rikoksen takana saattaa hyvinkin olla hänen arkkivihollisensa Professori Ratigan.

Myönnetään etten ole perehtynyt alkuperäiseen Sherlock Holmesiin kovinkaan hyvin ja missasin varmasti monia Holmes-viittauksia. Leffa tuntui siitä huolimatta todella viihdyttävältä tapaukselta. Mielenkiintoisimpana hahmona pidin elokuvan pääkonnaa Ratigania. Ratigan on rikollisista juonistaan huolimatta paitsi herrasmiesmäinen, mutta antaa Basilille myös kovan vastuksen älykkyydellään. DVD:lle olisin toivonut extrana elokuvan kommenttiraitaa (jota siis ei ollut), mutta ainakin siellä oli lyhyet videot etsivätyön historiasta sekä elikuvan tuotannossa.

2 kommenttia:

  1. Basil Hiiri on se leffa mikä aina yllättää viihdyttävyydellään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo myönnetään etten itsekään odottanut näin hyvää leffaa. Ihmettelen ettei tämä ole saanut niin paljoa huomiota Disneyn elokuvissa mitä ansaitsisi.

      Poista