sunnuntai 23. kesäkuuta 2013

Katsottu: Stargate SG-1 kausi 1

Olen kirjoittanut blogiin aiemmin Stargate Atlantiksesta ja Stargate Universesta vaan vielä on jäänyt se ensimmäinen sarja eli 10 tuotantokautta kestänyt Stargate SG-1 käymättä läpi. Olin harkinnut kyseisen sarjan uudelleenkatsomista muutenkin joten sama se on esitellä niitä nyt sitä mukaan kun kaudet tulee katseltua. Omistan kaikki kaudet DVD-versiona mutta katson  ne nyt Netflixin kautta niin ei tarvi olla joka välissä vaihtamassa levyjä. Koitan kuitenkin kommentoida hieman myös DVD-versioista löytyviä extroja jos sellaisia löytyy mutta ainakin tällä ensimmäisellä kaudella niitä oli todella niukasti.

Sarjan tapahtumat jatkuvat vuoden päästä Kurt Russelin ja James Spaderin tähdittämän Stargate -elokuvan tapahtumista. Elokuvassa Daniel Jackson selvitti että miten Tähtiportin kautta päästään matkustamaan kaukaiselle muinaista Egyptia muistuttavalle Abydos-nimiselle aavikkoplaneetalle. Jackson ja elämäänsä tympääntynyt Jack O'Neill (elokuvassa O'Neil) lähtevät tutkimaan planeettaa ilman keinoa palata takaisin kotiin. Matkalla he tutustuvat aavikon asukkaisiin sekä heitä orjuuttavaan Ra-nimiseen hallitsijaan joka esiintyy korkean teknologian avulla jumalana. Ra saadaan kuitenkin aisoihin ja Jack palaa takaisin maahan Jacksonin jäädessä Abydosille uuden vaimonsa kanssa.

Stargate SG-1:n alussa tähtiporttia ei olla käytetty enää reiluun vuoteen kun se yllättäen aktivoidaan toisesta päästä. Portista marssii kiiluvasilmäinen ja kullattuun panssariin sonnustautunut Apophis (Peter Williams) joukkoineen ja ennen takaisin vetäytymistä he tappavat useita sotilaita ja kaappaavat yhden mukaansa. Pelastustehtävään haetaan taas SG-1 eli Jack O'Neill (Richard Dean Anderson) sekä pari muuta edellisellä matkalla ollutta miestä. Uutena jäsenenä ryhmään tulee Samantha Carter (Amanda Tapping), erittäin fiksu tutkija ja sotilas hänkin. Abydosille päästyään Jackson (Michael Shanks) on heitä vastassa ja kertoo ettei Apophis tullut ainakaan Abydosilta. Pian heille selviääkin että Maa ja Abydos eivät ole ainoita paikkoja jonne tähtiportilla pääsee vaan kyseessä on oikea tähtiporttien verkosto planeetoille ympäri galaksia kunhan vaan ensin tietää tarvittavat symbolit. SG-1 lähtee Apophiksen perään toiselle planeetalle ja vaikka tehtävä ei olekaan täysi menestys, saavat he ainakin käännytettyä ryhmäänsä Apophiksen oikeana kätenä toimineen Teal'cin (Christopher Judge). Ensimmäisen kauden aikana he sitten jahtaavat Apophista, etsivät uusia liittolaisia, pistävät hanttiin politiikoille jotka haluavat lopettaa Stargate -ohjelman, käyvät toisissa rinnakkaistodellisuuksissa sekä valmistautuvat Apophiksen uuteen hyökkäykseen.

Stargate SG-1 on erittäin viihdyttävä TV-sarja joka ei ota itseään turhan vakavasti. Alkuperäinen Jack oli itsetuhon partaalla oleva tosikko kun tässä hän puolestaan heittelee puujalkavitsejä ja näsäviisauksia alituiseen tahtiin. Samoin vakavan näköisestä indeediä toistavasta Teal'cista revitään vähän väliä huumoria. Ensimmäinen SG-1:n tuotantokausi koostuu pääasiassa erillisistä jaksoista jotka eivät ainakaan tässä vaiheessa liity toisiinsa mutta moneen niistä tullaan kuitenkin palaamaan sarjan edetessä. Olen katsonut sarjan alusta loppuun aiemmin ja sen kokemuksen perusteella suosittelen tämän sarjan (tai ainakin kahdeksan ensimmäisen kauden) katsomista ihan jo Richard Dean Andersonin vuoksi.

4 kommenttia:

 1. Stargatet on parhautta. Itse olen katsonut Atlantiksen ja SG-1:n varmaan kolme neljä kertaa läpi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo ne ovat :) ite olen katsonut sg-1:n kokonaisuudessaan vaa kerran mutta ne puolet alkupään kausista sitten taas senkin edestä :D harmi kun niin myöhään alkoivat julkaisemaan niitä myöhempiä kausia.

   Poista
 2. Se on harmi kyllä, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Nyt alkoi tässä tehdä mieli katsella nuo taas uudelleen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikun vaan katsomaan :) Voisin itse tehdä niin että katsoisin vielä tuon kolmannen kauden nyt loppuun, antaisin sitten vähän aikaa muillekin sarjoille ja sen jälkeen jatkaisin taas SG-1:n parissa niin ei ihan korvista ala tulemaan sarja ulos :D

   Poista