tiistai 25. helmikuuta 2014

Pelattu: Saints Row - The Third

Kiertelemättä ja kaarteletta voidaan rehellisesti sanoa, että Grand Theft Auto -pelisarja on hallinnut täysin peligenreä, jossa juostaan vapaasti kaupungilla, varastetaan ajoneuvoja ja suoritetaan erilaisia, yleensä rikollisia tehtäviä. Grand Theft Autot eivät ole kuitenkaan ainoita tälläisiä pelejä ja hyvä niin, sillä jostain syystä ne eivät ole saaneet minua koukkuunsa vaikka erinomaisia pelejä ovatkin. En ollut aiemmin kuullutkaan Saints Row -pelisarjasta, ennen kuin sen jo kolmas osa julkaistiin vähän päälle kaksi vuotta sitten. Saint Row 3 tuli tunnetuksi kieli poskessa olevasta huumoristaan ja annoin sille nyt vähän aikaa sitten mahdollisuuden näyttää kyntensä. Mielestäni hyvä niin, sillä saattoipa tämä pelisarja mennä omissa kirjoissani paljon kehutun GTA-sarjankin ohitse...

Saints Row: The Third kertoo Steelportin kaupungissa toimivasta Third Street Saint -jengistä ja näiden edesottamuksista. Saintsit ovat voittaneet jengisodat (tai mitä ikinä edellisissä peleissä onkaan tapahtunut, en ole pelannut) ja ovat puhdistaneet imagonsa. Saintsit omistavat suuria yökerhoja, ovat brändänneet omia energiajuomia ja muutenkin elämä menee loistavasti. Jengiläiset eivät ole päässeet kuitenkaan vanhoista tavoistaan ja koittavat ryöstää tietämättään rikollissyndikaatin pankin jääden kiinni itse teossa. Syndikaatin johtaja Philippe Loren ehdottaa Saintseille että nämä saavat elää jos luovuttavat enemmistön omaisuudestaan, mutta näiden kieltäytymisen jälkeen vie loputkin rahat. Nimettömän päähenkilön tehtäväksi jääkin siis kerätä rahaa kasaan, tehdä kiinteistökauppoja ja ostaa sekä valloittaa lopulta kortteli korttelilta koko mediaimperiuminsa takaisin.

Teknisesti peli toimii hyvin samalla tavalla, kuin tutut GTA-pelit. Kaupungilla juostaan, ajoneuvoilla ajellaan ja aseilla ammutaan, sitä samaa huttua. Lisäksi pelaajalle tarjotaan aina välillä erilaisia QuickTimeEvent -toimintoja ja hän voi esimerkiksi kaapata vihollisia ihmiskilveksi. Tehtäviä on aina tarjolla vähintään muutamia kappaleita, joista yksi vie varsinaista pääjuonta eteenpäin. Pelissä tehdään kuitenkin muutamia kertoja ratkaisevia valintoja, joten näistä riippuu mitkä tehtävät pääjuonessa tulee pelattavaksi, hienoa koska antaa pelille uudelleenpelaamisarvoa. Saaduilla rahoilla voidaan sitten ostella itselle normaalien varustuksien ja vaatteiden lisäksi mm. kiinteistöjä, jotka tuottavat pankkitilille rahaa automaattisesti pikkuhiljaa silloinkin, kun itse peli ei ole päällä.

Millaisia ne SR3:n tehtävät sitten ovat? Samanlaisia tylsiä ja vakavamielisiä perustehtäviä mitä GTA-peleissä on aina ollut? Ei toki! Vakavimmissa roikutaan pilvenpiirtäjän seinällä suojellen alhaalla olevaa jengikaveria kiikarikiväärin avustuksella tai seurataan helikopterin ja singon kanssa kaduilla eteneviä autoja. Leppoisemmissa tehtävissä sitten ammutaan TV-kilpailujen merkeissä aseistautuneita jäniksiä, tehdään vakuutuspetoksia heittäytymällä autojen eteen (mitä useamman auton kautta kimpoilee, sitä paremmat vakuutusrahat saadaan), ollaan takaa-ajossa hevoskärryillä joita vetävät fetissiklubin röyhelöihin pukeutuneet miehet ja kaikkea muuta aivan sekoa. Myös hahmojen käymät keskustelut ovat loistavaa settiä, parhaimpana hahmona ehdottomasti fetissiklubien Zimos, joka on äänisyntetisaattorilaitteensa vuoksi yksinkertaisesti niin Gay :-D

Peli sisältää todella paljon kustomointia ja erilaisia varusteita. Itse hahmon saa kustomoida todella vapaasti ja tälle hankkia jos jonkinlaista vaatetusta ja aseistusta. Omaksi menopeliksikin saa avattua oman makunsa mukaan pelin edetessä niin autoja, moottoripyöriä, helikoptereita, hävittäjiä kuin noidan luudankin halutessaan. DLC:inä saa nykyajan tapaan myös paljon lisäsisältöä. GTA-pelien tapaan pelistä löytyy useita eri radioasemia ja näissä soi erinomaista humppaa, joskin parhaimmat musiikit alkavat soimaan juoneen liittyen tietyissä kohdissa ja pistivät hymyn huulille ainakin itselläni.

Mielestäni peli oli vallan mainio yllätys ja todellakin kiinnostavampi kuin GTA:t. Peliä voi pelata halutessaan myös kahden pelaajan yhteistyöpelinä, mikä ei juonellisesti eroa millään tapaa yksinpelistä mutta on tottakai hauskempi porukalla. Suosittelen tätä peliä jokaiselle joka on vielä onnistunut missaamaan pelin ja pelin aikuismaiset teemat tai yleensäkkään huumori ei haittaa. Tähän loppuun vielä pieni video jonka laitoin kasaan pelin actionista, olkaa hyvä!


10 kommenttia:

 1. Miten sait minut kiinnostumaan tästä, vaikka olen tätä kerran ilmaisviikonloppuna kokeillut ja todennut heti alun jälkeen, että ihan karseet jutut? Muistaakseni järkytyin aika vauhdilla jo siellä pankkikeikalla ja lopetin siihen. Tosin siitä on jo aika kauan, ehkä en enää ole niin tosikko? Nythän tämä kuulosti hauskalta. Kahden pelaajan yhteistyöpeli voisi olla todella siistiä. Hmh, harkintalistalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuon minäkin haluaisin tietää, että miten olet tuosta sepostuksestani huolimatta kiinnostunut? ;D Ainakin siinä pelin alussa nämä hahmot ovat vielä vähän "persoonattomia" mutta tilanne paranee melkein heti sen pankkikeikan jälkeen. Suosittelen koittamaan :)

   Poista
 2. Saints Row The Third on yksi lempparipeleistäni! :D Nelonenkin on valloittanut paikan sydämessäni. Muhun vetoaa juuri tuo tietynlainen huumori (perseily) mitä tuon pelisarjan peleissä on. Pelasin kolmosta kesällä niin paljon, että rupesin yksi ilta tosissani miettimään miksen vaan voi tappaa makuuhuoneen kattoon eksyneitä ötököitä liekinheittimellä? Niin, miksiköhän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minultakin löytyy se nelonen ja aloin pelaamaan sitä heti kolmosen jälkeen, mutta en kerennyt vielä kovinkaan pitkälle. Pitää jatkaa pelailua tuossa vähän myöhemmin, kunhan saan pari muuta peliä alta pois :) Löytyy minulta myös Saints Row 2, mutta pelkään ettei se ole niin yhtä yli vedetty huumorissa kuin mitä esim. kolmonen oli. Ajaa, jos tuollaisia miettii niin ehkä tekisi hyvä pitää vähän taukoa... vartin verran luulisi olevan riittävästi ja sen jälkeen taas pelit pystyyn :)

   Poista
  2. Saints Row 2 löytyy multakin ja olen jättänyt sen pelaamisen aika vähälle, mm. sen takia että jotta tehtäviin pääsee sulla pitää olla tarpeeksi respectiä. Aika tyhmää mun mielestä kun pelissä ei pääse kovin nopeasti eteenpäin. :/ Ja ei toi kakkonen kyllä ole mielestäni mikään kovin ihmeellinen, siitä vielä huomaa GTA-vaikutteet enemmän. IMO.

   Joo, mulla oli kesällä vähän turhankin paljon aikaa kun ei heti kesäkuussa ollut töitä niin tuli talitettua kotona tietokoneen ääressä. :D

   Poista
  3. Aijaa siinä on tuollainen systeemi. Pelasin sitä peliä viime kesänä testiksi ehkä puolen tunnin ajan mutta en kerennyt tutustumaan kovin tarkkaan pelin mekaniikkaan. Ja itselläkin oli sama tilanne vielä viime kesänä, nyt on tilanne hieman toinen ja se näkyy valitettavasti myös bloggausaktiivisuudessa, mutta koitetaan silti edes parhaan mukaan tännekin rustailla aina jotain :D

   Poista
 3. SR:t on ihan mahtavia!! Ite en myöskään ihan kauheesti lämpene GTA:lle just sen vakavan tunnelman takia (vaikka täytyy myöntää et GTA V oli paljon lepposampi ku esim. nelonen)! Plus mulla on vielä niin surkee huumorintaju et kikattelen noille Saints Rown vitseilleki koko ajan. :D Kaikista paras oli se escort mission ku piti kuljettaa tiikeri takapenkillä hideouttiin!! XDD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo se tiikeritehtävä oli kyllä aivan loistava :-D Itse asiassa alunperin meinasin sisällyttää siitä kohtauksen tuohon postauksen lopussa olevaan videoonkin, mutta enhän minä sitten lopulta muistanut koko asiaa vaikka videoklippejäkin oli jo olemassa :D Tosiaan pitäisi tuota GTA5:ttäkin joskus pelata eteenpäin, ostin sen black friday -alennuskampanjasta 30 eurolla vaan jotenkin se sitten unohtui... pelasin kai jonnekin ensimmäiseen Ryöstöön saakka, sen jälkeen tuli Saints Row :)

   Poista
 4. SR:t kuuluu myös mun suosikkeihin. Varsinkin kolmosen myötä kaikki yritykset ottaa tsensä vakavasti on kadonneet ja kaikki on vedetty ihan överiksi – ja ylikin :D GTA:t, vaikka niitä rakastankin, ottaa tosiaan itsensä toisinaan turhan vakavasti, ja "yrittää" olla bad ass -meininkiä. SR ei yritä olla katu-uskottava, vaan menee enemmän kieli poskessa -asenteella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla että SR over GTA -porukkaa löytyy enemmänkin :) Tuo kieli poskessa -asenne pelastaa juuri kyseisen pelin. En ole vielä SR4:ää pelannut läpi, mutta toivottavasti eivät lopeta sarjaa siihen tai julkaisisivat vaikka lisätehtäviä dlc:inä :)

   Poista