sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Katsottu: Twin Peaks + Fire Walk With Me


David Lynch on kuuluisa oudoista elokuvistaan ja muutamien näkemieni elokuvien perusteella kuuluu myös omien lempiohjaajien joukkoon. Hänen menestynein tuotos lienee Mark Frostin kanssa yhteistyönä 90-luvun alussa tehty TV-sarja Twin Peaks, joka nauttii edelleenkin kulttimainetta. Ostin sarjan molemmat tuotantokaudet sisältävän Gold Box Editionin muutamia vuosia sitten, mutta vieläkään en ollut saanut katsottua sarjaa aivan loppuun saakka ja nyt oli aika korjata tämä vääryys. Samaan syssyyn tuli katsottua myös sarjan esiosana toimivan elokuvan Fire Walk With Me.

Sarja alkaa siitä, kun Twin Peaks -nimisessä pikkukaupungissa löydetään lukiolaistyttö murhattuna. Kyseinen tyttö on kaikkien pitämä Laura Palmer (Sheryl Lee), jonka kuolema pysäyttää koko kyläyhteisön. Raskaimmin tapahtuman ottaa kuitenkin hänen parhaat ystävät, sekä isä. Rikosta saapuu tutkimaan omaperäisiä menetelmiä käyttävä FBI:n agentti Dale Cooper, joka saa tutkimuksissa apua paikallisilta sheriffeiltä, unista sekä naiselta joka puhuu puunrungolle. Pian Cooperille paljastuukin, ettei pikkukaupungissa ole ketään, joka olisi sitä miltä aluksi vaikuttaa. Varsinaisen murhan lisäksi kuvioihin liittyvät mm. eri tahojen yritykset kaapata paikallinen saha oikeilta omistajilta, rajan takana Kanadan puolella sijaitseva ilotalo Yksisilmä-Jack sekä mystinen punaisilla verhoilla varustettu huone, jonka Cooper näkee unessaan.

Twin Peaksin väki on lukuisaa ja värikästä, joten mainitsen tässä vain muutamista. Dale Cooper (Kyle MacLachlanin) on erittäin älykäs, joskin omalaatuinen hahmo, joka  keskittyy monesti tutkimuksia enemmän ihastelemaan Twin Peaksin ihmeellisyyksiä, kuten valtavia puita ja ruokaloiden herkkuja. Tutkimuksissa hän käyttää epätavanomaisia menetelmiä, kuten Tiibetiläisiä oppeja sekä heittelemällä kivillä lasipulloja arpoakseen, että kuka on syyllinen. Laura Palmerin parhaat ystävät (ärsyttävän nössö) James (James Marshall) ja Donna (Lara Flynn Boyle, elokuvassa Moira Kelly) aloittavat myös alkujärkytyksensä jälkeen omat tutkimuksensa, samoin koulun hemmoteltu pahistyttö Audrey (Sherilyn Fenn) joka iskee silmänsä myös Cooperiin. Tragikoomisin hahmo on Lauran isä Leland (Ray Wise), joka alkaa sekoamaan päästään sarjan edetessä. Hänen näyttelijä on minulle tuttu monista muista rooleistaan, mikä vuoksi pidän hänestä vielä enemmän. Yleisesti kaupungin väkeä voisi kuvata sillä tapaa, että jos jollain ei ollut jonkinlaista kytköstä Laura Palmeriin, hänellä on ainakin salasuhde, rikollistausta tai hän on muuten vain täysin pöpilämateriaalia.

Twin Peaks on surullisenkuuluisa siitä seikasta, että miten sarjan taso laskee loppuvaiheessa, tarkemmin sanottuna sen jälkeen, kun Laura Palmerin murhatapaus ratkeaa. Kyseinen murha oli koko TV-sarjan kantava voima ja  David Lynchin ja Mark Frostin alkuperäinen suunnitelma oli, ettei syyllinen koskaan paljastuisikaan. TV-kanava painosti heidät kuitenkin paljastamaan murhaajan ja tämä oli kuolemantuomio koko sarjalle. Tämän jälkeen sarjaan koitettiin tuoda useita uusia juonia, mutta näistä puuttui kokonaan sama tunnelma ja kiinnostavuus, kuin mihin erityisesti ensimmäisellä kaudella oltiin totuttu ja kun ketään ei oikein enää kiinnostanut, sarja päätettiin lopettaa.

Sarjalle tehtiin myös elokuva nimeltä Fire Walk With Me, joka kertoo Laura Palmerin viimeisimmistä hetkistä tämän ollessa vielä elossa. Etukäteen odotin elokuvan olevan todella kiinnostava, mutta voi pojat osasin olla väärässä. Laura Palmer osasi olla tylsä, kauhistuneena Sheryl Lee ylinäytteli aivan liikaa ja muidenkin näyttelijöiden suoritukset olivat aivan käsittämättömän pökkelöitä. Ainoa etäisesti kiinnostava osuus elokuvassa oli loppu, jossa kerrankin näytettiin miten sarjassa paljon puhuttu murha todellisuudessa meni.

Toisen kauden loppu ja Fire Walk With Me -elokuva olivat saaneet mielen melko apeaksi. Valoa tähän synkkyyteen toi kuitenkin Twin Peaks Gold Box Editionin extrat, jotka osoittautuivatkin runsaiksi ja erinomaisiksi. Ensimmäisenä tarjolla oli pilottijaksolle tehty vaihtoehtoinen loppu, joka oli kylläkin melko vaisu mutta Lynchin ja Frostin mukaan pakollinen siltä varalta, jos pilotista ei olisikaan tullut TV-sarjaa ja pilotti esitettäisiin elokuvana. 30 minuuttia kestävässä A Slice Of Lych -pätkässä David Lynch istuu hyvin Lynchmäisessä kahvilassa ja käy mielenkiintoisia keskusteluita Mädchen Amickin (Shelly), Kyle MacLachlanin (Cooper) ja apulaistuottaja John Wentworthin kanssa mm. Twin Peaksin synnystä, siitä miten sarjan pääpahis tuli ikäänkuin vahingossa mukaan sarjaan sekä siitä kuinka häntä harmittaa, että menivät painostuksen alaisina kertomaan Laura Palmerin murhaajan. Secrets From Another Place -osuuksissa kerrotaan pilotin luomisesta, ensimmäisestä ja toisesta tuotantokaudesta ja sarjan musiikin teosta, yhteensä kahden tunnin verran. Mukana on myös kaksi yhteensä noin 15 minuuttia pitkää Kyle MacLachlanin tähdittämää Saturday Nigh Liven sketsiä Twin Peaksista, joka olivat hulpeaa katsottavaa. Mainittujen extrojen lisäksi on vielä 20-minuuttinen juttu vuosittain järjestettävästä Twin Peaks Festival -tapahtumasta, sarjan tunnusmusiikin Falling video, iso määrä japanilaisia Twin Peaks -aiheisia kahvimainoksia, TV-spotteja, kuvagalleria ja monia muita pieniä lisäsäliä.

Kokonaisuudessaan Twin Peaks on erinomainen sarja, vaikka se pahasti lässähtääkin loppuvaiheilla. Jos sarjan katsomisen kuitenkin lopettaa siinä vaiheessa, kun Palmerin murha ratkeaa, niin luvassa on täyttä kultaa eikä katsoja menetä oikeastaan mitään, vaikka viimeiset jaksot jättäisikin väliin. Sarja on tunnelmaltaan tosi omaperäinen ja joissain kohti jopa piinaavan jännittävä. Vaikka sarjan saakin ladattua ilmaiseksi netistä tai katsottua Netflixistä, niin suosittelen ehdottomasti tämän kultalaatikon ostamista, jos David Lynch kiinnostaa yhtään enempää. Muutenkin suosittelen sarjan katsomista jokaiselle ainakin kerran elämässä, sen verran loistavaa settiä on kyseessä.

2 kommenttia:

  1. Oih, Twin Peaks oli aikoinaan mun suurimpia suosikkeja. Ja tuo Fire Walk With Me yksi isoimpia pettymyksiä. Oikeastaan olisi parempi jos en olisi sitä koskaan katsonutkaan – ja sama pätee oikeastaan Twin Peaksin viimeisiin jaksoihinkin. David Lynch on kuitenkin ihan omaa luokkaansa, kannattaa ehdottomasti tsekata myös Lost Highway ja Mulholland Drive.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo nuo mainitsemasi leffat ovat omiakin suosikkeja ja olen katsonu ne monta kertaa, Mulhollandin kävin teatterissa asti katsomassa. Wild At Heartin ja Inland Empiren pitäisi ainakin vielä katsoa. Ja Straight Story on yksi sympaattisimmista elokuvista :) http://mikkoakinkiinnostaa.blogspot.fi/2012/08/katsottu-straight-story.html

      Poista