maanantai 11. toukokuuta 2015

Katsottu: Pariisin Vainotut ja Broken Flowers

Pari vuotta sitten tuli käytyä melkein päivittäin paikallisessa kirjastossa, mutta sen jälkeen taukoa on ollut enemmältikin. En kylläkään ollut tuolloinkaan mikään lukutoukka, vaan tuonne paikkaan minut houkuttelivat aivan toisenlaiset hyllyt - nimittäin elokuvahyllyt. Ainakin Kuopion pääkirjastossa on useampikin hyllykkö täynnä sekä DVD- että Bluray-leffoja ja mikäs sen mukavampaa, kun suurin osa näistä elokuvista on sellaisia joita ei ole tullut aiemmin mieleenkään katsoa. Nyt kuitenkin lainasin pari uutta lehvaa ja ajattelin kertoa niistä lyhyet esittelyt.

Pariisin Vainotut kertoo siitä samasta vanhasta aiheesta eli Toisen Maailmansodan ajasta ja silloin tapahtuneista juutalaisvainoista. Tällä kertaa tapahtumia katsellaan ranskalaisten näkökulmasta, josta itse en ole ainakaan nähnyt vielä elokuvia. Pariisissa asuu tuhansia juutalaisia, jotka ovat toisen luokan kansalaisia ja joutuvat pitämään tästä merkkinä vaatteissaan tähteä. Hitleriä pelkäävä Ranskan virkamiehistö tekee saksalaisten kanssa diilin, että nämä saavat luvan kanssa tehdä valtavan ratsian ja "siirtää" niin aikuiset kuin lapsijuutalaiset väkisin kodeistaan. Tämä suunnitelma sitten myös toteutetaan eräänä yönä ja ihmiset viedään tupaten täynnä olevalle ja saastaiselle pyöräilystadionille odottamaan surullisenkuuluisaa kohtaloaan. Elokuvaa mainostetaan Jean Renon nimellä, mutta mielestäni hän jää melko sivurooliin.

Broken Flowers puolestaan kertoo aiemmin villiä naistenmiehen elämää viettäneestä Don Johnstonista (Bill Murray), joka on tullut vanhaksi. Juuri kun hän tulee jätetyksi sitoutumiskammonsa vuoksi, postiluukusta tulee mysteerinen vaaleanpunainen kirje ilman merkintää lähettäjästä. Kirjeen mukaan Donilla on jo 19 vuoden ikään tullut poika ja vaikka mies koittaakin antaa asian olla, hänen ystävä Winston (Jeffrey Wright) kääntää miehen pään. Siispä mies lähtee reissaamaan nuoruutensa tyttöystävien luokse ympäri maata koittaakseen selvittää, kuka kirjeen lähetti. Tyttöystävinä nähdään tunnettuja naisnäyttelijöitä, joista mainittakoon mm. Sharon Stone ja Jessica Lange.

Molemmat elokuvat olivat omilla tavoillaan hyviä, vaikkakaan eivät mitenkään tajunnan räjäyttäviä kokemuksia. Pariisin Vainotut oli tottakai arvattava elokuva, mutta silti aina niin tunteita herättävä muistutus millaisia julmuuksia ihmiset tekevät. Enkä tarkoita julmuuksilla pelkästään saksalaisia, vaan myös heitä jotka antavat moisten asioiden tapahtuvan. Broken Flowers oli ehkä turhan leppoisa elokuva minun makuun, vaikkakin Bill Murrayn roolisuoritukset ovatkin kyllä aina täyttä laatua.

Vaikka tällä kertaa leffat eivät olleetkaan täysiä kymppejä, tulen varmasti käymään kirjaston puolella lainailemassa vielä lähiaikoina lisääkin elokuvia. En tiedä miten paljon ihmiset vuokraavat näin nettilataamisen ja Netflixin aikakautena elokuvia vuokraamosta, mutta kirjastosta lainaaminen on ainakin hyvä ja halpa vaihtoehto. Itse pidän lainaamisessa mm. siitä seikasta, että mukana saa ne samat extra-dokkarit ja muut joita tulee myytävien leffojen mukana ja jos leffa on hyvä niin noita bonuksia on aina kiva katsella. Suosittelen kaikkia muitakin tutustumaan oman kirjastonne leffavalikoimiin! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti