torstai 16. toukokuuta 2013

Pelattu: Terraria


Kerroin aiemmin koukuttuneeni Terraria -nimiseen peliin aika pahastikin. En ole pelannut peliä vielä loppuun (jos se on edes mahdollista?) mutta sen verran pitkällä olen kuitenkin pelissä kaverin kanssa että voin jo melko hyvin esitellä pelin verrattuna siihen aiempaan pikaesittelyyn. Rehellisesti puhuen olin jo aikonut kirjoittaa pelin esittelyn tämän viikon sunnuntaille ja käynnistää samalla arvonnan kyseisestä pelistä vaan hemmetin Steam ilmeisesti sai tietää suunnitelmani ja halusi pilata sen järjestämällä pelin alennusmyynnin jo tässä viikolla. Nooh päätin että voisin kirjoittaa edes tämän esittelyn jotta jos joku pelistä innostuu niin voi nappasta sen vielä alennusmyynnistä (ale loppuu nyt perjantaina kello 2:00 yöllä joten kannattaa pitää kiirettä).

Terrariassa ei ole tietääkseni mitään ylevämpää juonta. Pelaajat saa temmeltää valmiiksi generoidussa maailmassa sillä tapaa kuin itseä huvittaa. Kyllä pelistä löytyy suuria ja pahoja pomovihollisia joita voi käydä nirhaamassa mutta ne eivät ole ollenkaan pakollisia tehtäviä jos ei välttämättä halua. Pelaajat voi keskittyä halutessaan ihan muuhun puuhasteluun kuten käytävien kaivamiseen, luolastoissa seikkailemiseen tai upeiden jättikokoisten rakennelmien rakentamiseen. Joitakin esimerkkejä hauskoista rakennusprojekteista ovat mm. niin syvän kuilun kaivaminen että se ylettää maan pinnalta helvettiin, kokonaisen meren patoaminen rajatulle alueelle taikka samaisen meriveden johdattaminen edellämainittuun kuiluun jolloin entinen merenpohja muuttuu kirjaimellisesti kaktuksia kasvavaksi aavikoksi. Hyödyllistäkö? Harvemmin.... mutta todella hauskaa!   Mainitsin pelaajat monikossa koska Terrariassa on erinomainen moninpeli. Olen kyllä löytänyt suurta hauskuutta tämän pelin yksinpelistäkin mutta useammalla pelaajalla se hauskuus vielä moninkertaistuu. Useampi pelaaja on toki tehokkaampi mutta tuo peliin myös jatkuvasti koomisia repeilyjä aiheuttavia tilanteita ja ei voi ainakaan sanoa pelaamisen olevan tylsää.

Eräs olennainen osa Terrariaa ovat luolat ja tapahtuuhan Terraria nimensä mukaisesti suurimmaksi osaksi maan alla. Maa koostuu erilaisista hiekka- ja kiviaineksista malmeista puhumattakaan. Maan alla on lukuisia luolia mutta käytännössä pelaa pääsee etenemään tahtonsa mukaisesti mihin suuntaan tahansa. Esteet voi hakata hakuulla ja maa- sekä kiviainesta voi kuljettaa taskuissa jolloin tarpeen vaatiessa voi rakentaa omia siltoja. Myöhemmin käyttöön voi saada myös mm. heittokoukun jolla eteneminen sujuu entistä sujuvammin katoissa ja seinissä roikkuen kuin mikäkin vuorikiipeilijä.

Luolat eivät ole kuitenkaan täysin vaarattomia vaan siellä liikkuu myös ties millaista zombieta ja elävää kuollutta erilaisista eläinkunnan tapauksista puhumattakaan. Näistä pääsee kuitenkin eroon kunhan pelaaja on varustautunut hyvin asein ja panssarein. Toisenlaisen vaaran luolissa kuitenkin tuottavat siellä olevat vesi- ja laavamassat joista ensimmäiset ovat kuitenkin yleisempi ongelma. Vesi valuu tunnetusti alaspäin joten kaivaessa tunneleita kannattaa olla varovainen ettei puhkaise ison maanalaisen järven reunaa sivusta tai alhaaltapäin. Järviä pystyy valuttamaan haluamiinsa uomiin pois tieltä mutta kannattaa aina muistaa että minkä taakseen jättää sen edestään löytää. Tai toisin sanoen  jos vesiä valuttelee vaan huolettomasti luolaston alapäähän niin ne saattavat olla sitten myöhemmin riesana ja tien tukkeena. Oma lempimenetelmäni on vaan hypätä uiskentelemaan (no kävelemään koska hahmo uppoaa pohjaan kuin kivi) ja kaivaa aina tarvittaessa kattoon ilma-aukkoja. Tässä menetelmässä on toki omat hukkumisriskinsä etenkin jos viholliset hyppävät kesken kaivamisten niskaan. Jos äkillinen hätä kuitenkin yllättää niin taikapeili palauttaa pelaajan samantien aloituspaikkaan... kunhan peilin on siis ensin löytänyt.

Miksikö siellä luolissa sitten rymytään jos siellä on vaarallista? Luonnollisesti sieltä saatavien varusteiden ja rikkauksien toivossa. Siellä-täällä pimeitä luolia löytyy mm. aarrearkkuja jotka sisältävät seikkailua helpottavia satunnaisia varusteita joista yhtenä juuri äsken mainittu taikapeili. Muita hyödyllisiä löydöksiä ovat mm. elämämittaria lisäävät sydämet sekä vihollisilta saatavat esineet joiden avulla voi rakennella sitten itselle parempia välineitä kuten jo mainitun heittokoukun. Pelkän hiekan ja kiven lisäksi luolastoista löytyy erilaisten raaka-aineiden (mm. kupari, rauta, hopea, kulta) esiintymiä joista voi myös jalostaa parempia varusteita.

Kun sieltä hämäristä luolista ollaan sitten kavuttu ylös niin mitäs maan päällä voi tehdä paitsi nousta vielä korkeammalle etsimään taivaalla piilossa olevia leijuvia saaria? No pelaaja voi mm. rakentaa rakennuksia jotka varustettua siellä voikin sekä olla hyvässä turvassa vihollisilta että rakentaa raaka-aineista varusteita. Metallit muuttuvat uunilla ja alasimella miekoiksi ja panssareiksi, paremmiksi kuokiksi sekä kirveiksi. Hämähäkin seitit muuttuvat kangaspuilla silkiksi erilaisiin varusteisiin, pulloista, sienistä ja limavihollisten "limasta" saa parannuspulloja jne. Valmistettavien tavaroiden määrä on valtava ja mitään reseptejä ei tarvitse muistaa ulkoa, riittää kun seisoo valmistuslaitteen edessä ja osat ovat taskussa niin valikko näyttää mitä tavaroita voit valmistaa. Suunnitelmallisemmat tavaroiden valmistajat voivat toki tarkastaa vaadittavat raaka-aineet vaikkapa Terraria Wikistä tai Terraria Onlinesta. Varusteiden lisäksi kylään eksyy myöhemmin lisää väkeä tiettyjen ehtojen täytyttyä joten heillekin pitää rakentaa omat kodit. Kyläläiset ovat avuksi mm. parantamisessa, tavaroiden myymisessä ja ostamisessa, joidenkin taikavarusteiden yhdistämisessä (säästyy inventoryssa tilaa) jne.

Kaikki ei halua kuitenkaan leikkiä pelkästään kotia ja nikkaroida hienompia taloja joten mitä sitten pitäisi tehdä kun pelkkä kaivaminen alkaa kyllästyttämään ja varusteet ovat kohdallaan? Hahmojen kehityttyä tiettyyn pisteeseen pelissä alkaa esiintymään mm. enemmän tai vähemmän satunnaisia tapahtumia. Joitakin näistä ovat mm. tiettyjen vihollisten hyökkäys kylään, erään pomovihollisen automaattisesti hyökkääminen ihmispelaajien kimppuun olivat nämä missäpäin maailmaa tahansa jne. Pelaajat voivat lähteä myös itse jahtaamaan näitä pomoja mutta kyseiset taistelut onnistuvat paremmin jos pelaajat ovat valmistautuneet niihin huolella. En ole vielä kaikkia pomoja kohdannut mutta lukemani ja videoista näkemäni mukaa erään pomon jälkeen pelimaailma muuttuu reilumminkin ja tämä onkin syy minkä vuoksi emme ole kaverin kanssa pitäneet vielä kiirettä vaan olemme halunneet ensin "naatiskella".

Terraria on todella loistava peli ja sille kannattaa antaa mahdollisuus sillä mainosvideoista pelistä saa todella vääränlaisen kuvan. Niiden mukaan Terraria on yhtä värikkäillä taikapalloilla räiskimistä jokaiseen suuntaan kun todellisuudessa peli on melko rauhallista kaivelua ja seikkailua luolastoissa. Sen siitä saa kun ovat halunneet painottaa että Terraria olisi paljon toimintapainotteisempaa Minecraftiin verrattuna. Jos haluat nähdä millaista Terraria käytännössä on (joskin vain yhdellä pelaajalla) niin katso vaikka Youtubeen laittamiani videoita Vladimirin seikkailuista. Harmi että jouduin kirjoittamaan tämän esittelytekstin pienellä kiireellä mutta halusin tekstin ulos riittävän ajoissa kun Steamin Terraria-tarjous on pian päättymässä. Useampikin tuttavani on kokeillut peliä ja yksikään ei ole vielä sanonut olleensa pettynyt, päinvastoin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti