maanantai 5. elokuuta 2013

Katsottu: Stargate

Olen katsellut alkukesästä Stargate SG-1 -nimistä televisiosarjaa ja vihdoinkin sain hyppysiini myös koko sarjan aloittaneen elokuvan niin pitihän senkin sitten katsoa. Olen siis katsonut kyseisen elokuvan jo lukuisia kertoja mutta jospa suhtautuminen olisi erilainen nyt TV-sarjan katsomisen jälkeen.

Elokuva alkaa siitä kun kuuluisan arkeologin tytär Catherine Langford (Viveca Lindfors) pyytää egyptologi ja kielitieteilijä Daniel Jacksonia (James Spader) auttamaan erään löydöksensä kanssa. Löydös on jo 20-luvulla Egyptista kaivetti jättikokoinen metallirengas jonka nimetään myöhemmin tähtiportiksi. Jackson ratkaisee tähtiportin arvoituksen ja avaa reitin toisessa galaksissa sijaitsevalle planeetalle. Mukaan tiedusteluretkelle lähtee eversti Jack O'Neil (Kurt Russell) sekä kourallinen muita sotilaita. Matkaan mahtuu luonnollisesti useita ongelmia sillä ensinnäkin paluu takaisin maahan ei onnistukaan aivan niin helposti kuin oltiin suunniteltu ja planeetan väestöä terrorisoiva Ra-jumalaksi itsensä tituuleerannut herra saapuu myös sopivasti paikalle. 

Elokuvia pitäisi kai katsoa omana kokonaisuutena mutta tätä leffaa katsoessa en voinut olla vertailematta sitä Stargate: SG-1 -sarjaan. Kurt Russelin esittämä O'Neil on erittäin tunteettoman, masentuneen ja itsetuhoisen oloinen verrattuna Richard Dean Andersonin esittämään hahmoon ja Kurtin hahmolta ei pahemmin vitsejä irtoa. Daniel Jacksonien vertailu on itselleni hieman vaikeaa sillä sekä elokuvan Spader että sarjan Michael Shanks tekivät hyvää työtä. Ehkä tykkäämiseni kallistuu hieman Shanksin puolelle koska hän oli välillä jopa hauska eikä muutenkaan samanlainen nössö kuin Spaderin tulkinta hahmosta. Muissa näyttelijöissä on sellainen hauska yksityiskohta että vaikka pääroolien näyttelijät vaihtuvatkin elokuvan ja sarjan välillä  niin ainakin Kasuf (Erick Avari) ja Skaara (Alexis Cruz) jatkavat rooleissaan.

Muistan että Stargate -elokuva oli aikoinaan ihan jees elokuva ja tavallaan se on sitä edelleenkin. Olen vain sattunut tottumaan ja tykästymään SG-1 ryhmän näyttelijöihin jo niin paljon että en pidä enää niin paljoa tylyilmeisestä O'Neilista ja nössöstä Jacksonista. Elokuvasta puuttuu myös samanlainen hömppähuumori mitä on sarjassa. Elokuvan mukana tulevat extrat olivat myös todella vähäiset mikä oli pienoinen pettymys. Jos taas pitäisi sanoa jotain kehuttavaa elokuvasta niin ainakaan pahisten vartijat eivät olleet samanlaista tusinatavaraa vaan jokainen heistä vaikutti erilliseltä hahmolta. Lisäksi kerta kyseessä oli elokuva niin korkeamman budjetin vuoksi tietokonetehosteet näyttivät reilusti sarjaa paremmalta. Lopputuomioni on että onhan tämä ihan hyvä alku koko Stargatelle vaikkakin mielestäni SG-1 onkin viihdyttävämpi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti