maanantai 28. tammikuuta 2013

Katsottu: Babylon 5 kausi 2

Ensinnäkin pahoittelut että tämän kirjoittamiseen meni näinkin kauan. Meillä suurilla kirjailijoillahan on aina joskus niin kutsuttu kirjoittajan blokki jolloin tekstiä ei vaan synny ja kaikki muu tuntuu olevan kiintoisampaa. Nyt päätin kuitenkin ryhdistäytyä ja kirjoittaa tämän toisen kauden esittelyn ja voisin melko pian kirjoittaa myös kolmannestakin kaudesta, kun sekin on jo tullut katseltua. Nyt kuitenkin toisen kauden kimppuun.

Toinen kausi jatkuu melkein heti ensimmäisen kauden tapahtumien jälkeen. Maan presidentti Santiago on salamurhattu, Michael Garibaldi (Jerry Doyle) on vielä koomassa ja Delenn (Mira Furlan) on koteloitunut hyönteisten tapaan ja kenelläkään ei ole aavistusta mistä on kyse. Ensimmäisen kauden eräänlainen päähenkilö,  Babylon 5:n johtaja Jeffrey Sinclair (Michael O'Hare), on siirretty pois muihin tehtäviin ja tilalle tulee 10 vuotta aiemmin käydyn Minbari-sodan sankari, pepsodent-hymyinen John Sheridan (Bruce Boxleitner). Lisäksi toisella kaudella sarjaan tulee mukaan mm. vartija Zack Allan (Jeff Conaway) sekä pilottielokuvasta tuttu telepaatti Lyta Alexander palaa myöskin kauden loppujaksoissa.

Alkukaudesta tutustutaan aseman uuteen johtajaan John Sheridaniin ja hänen menneisyyteensä. Sheridanin valinta aseman johtoon saa erityisesti Minbarit varpailleen ja se saattoikin juuri olla syy jonka vuoksi hänet valittiin tehtävään. Toinen merkittävä kauden teema uuden johtajan lisäksi on Londo Mollarin (Peter Jurasik) ja Mr Mordenin (Ed Wasser) salainen liitto joka johtaa Centaurien ja erityisesti Narnien väliseen sotaan. Pian Londo on niin syvällä juonittelujen suossa että sieltä on vaikea päästä enää pois. Muita kauden aiheita ovat mm. Rangers -ryhmän esiintuleminen, Yövartiosto -niminen sananvapautta liioitellusti rajoittava ryhmä pesiytyy B5-asemalle ja ensimmäistä kertaa Vorloni Kosh näyttää todellisen minänsä.

Babylon 5:n toinen tuotantokausi on mielestäni ehkä koko sarjan paras kausi. Sheridanin esittelyä lukuunottamatta hahmot ovat jo tuttuja ja jaksoissa keskitytään juonen viemiseen eteenpäin. Erityismaininnan ansaitsee kauden yhdeksäs jakso The Coming of the Shadows joka onnistui saamaan jopa Hugo-palkinnonkin. Jakso ei pelkästään sysäise pääjuonta reippaasti eteenpäin vaan osaa olla myös erinomainen mm. koskettavuuden saralla. Jakso kertoo Centaurien keisarin vierailusta Babylon 5 -asemalla, loputtomasta koston kierteestä ja siitä että jonkun täytyy voida tehdä sille loppu pyytämällä anteeksi. Jakso toimii mielestäni erinomaisesti yksittäisenä jaksonakin, joten suosittelen katsomaan ja tottakai vielä mielummin koko sarjan alusta alkaen! :)

Lisätty:

Extroissa sarjan luoja J. Michael Straczynski vertaa Babylon 5 -sarjaa novelliin ja esittelee millainen osuus toisella tuotantokaudella on koko sarjassa ja lisäksi jotkut näyttelijöistä esittelee oman hahmonsa. Mukana on kommenttiraidat jaksoista Geometry of Shadows, In the Shadows of Z'ha'dum ja The Fall of Night. Ensimmäisessä kommenttiraidassa keskustelevat Bruce Boxleitner, Claudia Christian ja Jerry Doyle, mutta siitä ei valitettavasti irronnut kovinkaan kiinnostavia juttuja kun he kommentoivat pääasiassa toistensa takamuksia, kulmakarvoja ja hiusrajoja.

Myöhemmät raidat ovat kiinnostavampia koska JMS kertoo niissä sarjan syvällisemmistä puolista ja tuotannosta. Raidoilla kerrotaan mm. monikäyttöisestä Sheridanin työhuoneesta, siitä ettei Kosh oikeasti mahdu Babylon 5:n oviaukoista, miksi Yövartiosto sai niin suuren jalansijan avaruusasemalla ja monista muista asioista.

Erillisissä dokumenteissä kerrotaan miten jaksot toteutetaan ja sarjan saamista Hugo-palkinnoista. Lisäksi mukana on tietopankki jossa kerrotaan Babylon 5 -universumin aikajanasta, teknologiasta, henkilöistä ja tapahtumista. Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä on noin kolme minuuttia pitkä kooste pilalle menneistä otoksista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti