sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Katsottu: Babylon 5 kausi 4

Viime Babylon 5 -jutusta on jo hieman aikaa joten nyt on korkea aika laittaa loput julkaisut pakettiin. Jäljellä olisi vielä kaksi tuotantokautta sekä useampi enemmän tai vähemmän laadukas TV-elokuva. Tällä kertaa vuorossa on neljäs tuotantokausi jonka aikana sattuukin sarjan suurimmat kliimaksikohdat ja on siten myös toimintatäytteisin kausista. Kaudella käsitellään ainakin kolmea suurempaa juonikuviota joita ovat Varjosodan loppumainingit, Centaurien tasavallan nousu sekä sota Maata vastaan.

Edellisen kauden lopussa Sheridan (Bruce Boxleitner) lähti laittamaan kapuloita Varjojen rattaisiin tekemällä itsemurhaiskun näiden kotiplaneetalle Z'ha'dumiin. Suunnitelma kyllä onnistuu mutta Varjoja on silti edelleen hengissä ja yksi heidän suurimmista vihollisista eli Planeettainvälinen liitto alkaa hajoamaan Sheridanin ollessa poissa ja todennäköisesti kuollut. Aiemmin lähinnä sivusta seuranneet Vorlonit alkavat ottamaan aktiivisempaa osaa Varjosotaan mutta aiheuttavat uudella superaseellaan valtavaa tuhoa kaikille ympärillä oleville. Sheridan palaa "kuolleista" hieman hämärissä olosuhteissa ja saakin tällä mysteerisellä paluullaan muut rodut takaisin ruotuun ja mukaan Varjosotaan. 

Samaan aikaan kun muualla soditaan Varjojen ja Vorlonien kanssa, Londo Mollari (Peter Jurasik) ja G'kar (Andreas Katsulas) ovat Centaurien kotiplaneetalla. Varjot ovat tehneet liiton mielipuolisen keisarin Cartagian (Wortham Krimmer) kanssa joka meinaa uhrata kaikki alamaisensa pyrkiessään kohti jumaluutta. Londo ei pysty estämään tätä yksin ja tarvitsee vihamiehensä ja orjuuttamansa G'karin apua. 

Loppukaudella käydään vielä yksi suurempi sota kun Sheridan liittolaisineen lähtee vapauttamaan Maata diktaattorimaisesti hallitsevalta presidentti Clarkilta (Gary McGurk). Sheridan liittolaistensa kanssa joutuu punnitsemaan sen kanssa että onko heillä oikeutta hyökätä maahan vai onko hän vain seonnut suuruudenhullu mies erityisesti hänen hämärän "kuolleista heräämisen" jälkeen.

Tämä sarjan neljäs tuotantokausi on erinomainen ja viihdyttävä, näihin ratkaisun hetkiin koko sarjan hitaasti alkanut pohjustelu on tähdännyt. Sarjan TV-elokuvista Thirdspace sekä Tie Babyloniin sijoittuvat ajallisesti tai juonellisesti neljännen kauden puoliväliin joten ne voi katsoa viimeistään tämän kauden loputtua ilman spoilaantumisvaaraa. Suosittelen ehdottomasti myös tätä tuotantokautta, tosin vain jos aiemmat kaudet on tullut katsottua. Tarina on kuitenkin sen verran loistava että siihen käytetty aika ei ole tosiaankaan hukkaan heitettyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti