tiistai 8. tammikuuta 2013

Katsottu: Kummisetä

Francis Ford Coppolan ohjaamat Kummisetä -elokuvat kuuluvat yhtiin kaikkien aikojen arvostetuimmista elokuvista. Olen kyllä joskus vuosia sitten katsonut ainakin ensimmäisen osan, jatko-osista en ole täysin varma. Koska aikaa on mennyt sen verran paljon että muistikuva elokuvasta/-ista on alkanut katoamaan pätkittäin ja ensimmäinen osa tuli vastaan kirjaston leffahyllyssä, päätin katsoa nämä rainat ja kirjoittaa niistä tänne jotain.

Elokuva (ja Mario Puzon romaani johon elokuvat ainakin osittain perustuvat) kertoo Corleonen mafiaperheen elämästä toisen maailmansodan jälkeisenä aikana. Elokuvan alussa ollaan viettämässä perheen tyttären Connien (Talia Shire) häitä. Juhlien aikana perheen rauhallinen ja kunnioitusta vaaliva päämies Don Vito (Marlon Brando) osoittaa ettei perhe harjoita aivan laillista liiketoimintaa ja samalla hänen juuri sodasta palannut poika Michael (Al Pacino) vakuuttelee tyttöystävälleen ettei hän ole ollenkaan samanlainen kuin muut perheensä jäsenet. Veljeksiin kuuluvat myös väkivaltainen ja äkkipikainen joskin sisaruksiaan suojeleva Sonny (James Caan) sekä hieman ulkopuoliseksi kuvioissa jäävä Fredo (John Cazale). Perheeseen kuuluu myös Don Corleonen ottopoika Tom Hagen (Robert Duvall), joka toimii perheen neuvonantajana.

Perheelle tarjotaan mahdollisuutta osallistua huumekauppaan mutta peläten sen tuhoavan heidän muun liiketoiminnan Don kieltäytyy mahdollisuudesta. Tästä seuraa muutaman välivaiheen jälkeen se, että rikollisperheet ovat julistaneet sodan keskenään ja loputonta väkivallan ja koston kierrettä on vaikea lopettaa.

Elokuva on melkein kolme tuntia kestävänä melkoista eeposta ja rehellisesti sanottuna loppupuolella piti jo tarkastaa että kukas tämä tyyppi nyt olikaan josta ne nyt puhuvat (joo en ole hyvä pysymään kärryillä italialaisten nimissä). Onneksi katselin elokuvaa taas DVD:ltä enkä televisiosta, niin pystyi tämänkin tekemään. Pituudestaan huolimatta näyttelijäsuoritukset  pitivät ainakin kohtalaisesti mielenkiintoa yllä ja leffan jaksoi katsoa loppuun saakka. Erityisesti Al Pacino on ollut yksi lempinäyttelijöitä vanhemmalla iällään ja näyttää mies olevan loistava myös nuorempana. Jos vaan tälläiset pidemmät elokuvat ei ole mahdoton ajatus niin suosittelen katsomaan tämän leffan vaikka ihan yleissivistyksen vuoksi!

1 kommentti:

  1. AFI:n Top 100 -listalla Kummisetä on kunnioitettavalla hopeasijalla. http://leffaurakka.blogspot.fi/p/blog-page.html

    Olen tämän ja jatko-osatkin nähnyt joskus vuonna kirves ja kypärä. Muistan pitäneeni ensimmäisestä osasta, mutta en niinkään jatko-osista. Paljon muuta en sitten muistakaan. Pitääkin katsoa tämä piakkoin ja verstää vanhoja muistijälkiä.

    VastaaPoista