sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Katsottu: Pi

Olen viime aikoina katsellut lähinnä Babylon 5 -sarjaa, joten elokuvarintamalla on ollut hieman hiljaisempaa. Nyt katsoin kuitenkin Netflixin puolelta elokuvan nimeltä Pi, jonka olen halunnut nähdä jo pidemmän aikaa. Kyseessä on  yhden lempielokuvistani eli Unelmien Sielunmessun tekijän Darren Aronofskyn aikaisempi mustavalkoisella kuvaustekniikalla tehty tuotos vuodelta 1998 ja se on samalla hänen ensimmäinen täysipitkä elokuvansa.


Elokuva kertoo erittäin lahjakkaasta lukuteoreetikosta Max Cohenista (Sean Gullette). Hänellä on päähänpinttymä voida todistaa, että kaikkeen ympärillä tapahtuvaan on olemassa matemaattinen kaava. Erityisen kiinnostunut hän on löytämään kaavan pörssikurssien heilahteluista, mutta juuri kun työ on valmistumassa, hänen tietokoneensa hajoaa ja tiedot sen mukana. Seuraavana päivänä Maxille selviää pörssiuutisista että hänen kehittämä kaava olisi ennustanut oikein ja hänen työstään kiinnostuvat muutkin tahot. Maxin työskentelyä ei helpota myöskään hänen vähän väliä saamat valtavat päänsärkykohtaukset, jotka hän sai lapsuudessa katsomalla liian kauan suoraan Aurinkoa kohti.

Elokuvassa on paljon vähemmän tunnettuja näyttelijöitä. Päähenkilönä toimiva Sean Gullen on yksi näistä, joskin suoriutui tehtävästään paremmin kuin hyvin. Itselleni tutuin oli Maxin opettajaa esittävä Mark Margolis, joka on esiintynyt Kylmä Rinki (Oz) -sarjan lisäksi ainakin neljässä muussa Aronofskyn elokuvassa mukaanlukien Unelmien Sielunmessu. Myös kadulla vastaan tullut mies (en huomannut oliko muissakin kohtauksissa) näytti tutulta ja pieni Googlaus paljastikin miehen olevan Unelmien Sielunmessun riettaissa juhlissakin ollut Stanley B. Herman (hänkin ollut näköjään useissa muissakin Aronofskyn elokuvissa). Muista näyttelijäsuorituksista en osaa sanoa muuta kuin että ihan menetteleviä.

Elokuvan mustavalkoisuus sopi elokuvaan hyvin ja seikan unohtikin melko pian. Elokuva on enemmän pohdiskeleva trilleri kuin toimintaelokuva ja erinomainen sellaisena. Leffa kestää 84 minuuttia joka on juuri sopiva kesto ettei kerennyt vielä kyllästymään. Suosittelen tätä leffaa kaikille jotka tykkäävät hieman pohdiskelevammasta otteesta Expendables -leffojen sijaan.

Lisätty: En tunnistanut aiemmin, mutta näköjään myös Sean Gullette näytteli Unelmien Sielunmessussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti