torstai 5. joulukuuta 2013

Katsottu: Donnie Darko

Viikko sitten löysin kirpputorilta elokuvan Donnie Darko. Olin kuullut monesta lähteestä sen olevan erinomainen elokuva, joidenkin mielestä jopa paras, joten piti sen tottakai napata talteen. Elokuvalla oli melkoiset ennakkopaineet, mutta päätin ottaa härkää sarvista kiinni ja katsastaa, että oliko se maineensa veroinen.

Donnie ei ole aivan normaali nuori vaan hän on psyykkisesti häiriintynyt poika, joka käy säännöllisesti psykologilla. Eräänä yönä jänispukuun pukeutunut mielikuvitushahmo Frank houkuttelee Donnien ulos ja kertoo että maailmanloppu tulee 28 päivän kuluttua. Kotiin palattuaan hänelle selviää, että jättikokoinen lentokoneen moottori on pudonnut taivaalta juuri sille kohdalle, jossa Donnie normaalisti nukkuisi. Tilanne on senkin vuoksi suuri mysteeri, ettei edes ilmailualan ihmiset osaa selittää mistä moottori on pudonnut. Tapahtumien jälkeen Donnie alkaa tekemään tihutöitä (kuten aiheuttamalla tulvan kouluun) muka Frankin vaikutuksen alaisena ja käyttäytymään muutenkin kapinallisesti. Kun Donnie alkaa huomaamaan ympärillä vakavempiakin ikäviä tapahtumia ja Frank vinkkasee hänelle aikamatkailusta, alkaa Donnie selvittämään mahdollisuutta palata menneisyyteen.

Elokuvassa on paljon tunnettuja näyttelijöitä, joskaan ei montaakaan omaa lempinäyttelijääni. Jake Gyllenhaal vetää erinomaisesti hieman poissaolevan ja sekaisin olevan Donnien roolin. Donnien äitinä ollut Mary McDonnell oli tässä(kin) elokuvassa täysin samanlainen kuin kaikissa muissakin näkemissäni rooleissaan ja Patrick Swayze on muuten vain aina tylsä. Mielestäni mielenkiintoisin roolivalinta oli Donnien siskon Elizabethin kohdalla, häntä kun näyttelee Jake Gylenhaalin oikeakin sisko Maggie Gyllenhaal.

Elokuvan mukana ei tule traileria lukuunottamatta extroja ja se trailerikin on niin pitkä että paljastaa kutakuinkin elokuvan sisällön. Leffa ei saavuttanut ainakaan niitä ennakko-odotuksia joita olin muodostanut etukäteen, mutta oli tämä silti "ihan hyvä". Yksi lempielokuvistani on Perhosvaikutus ja tässä oli ainakin joitakin samoja piirteitä. Oli tämä silti sellainen elokuva, että saatan vielä joskus toistekin katsastaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti