keskiviikko 10. lokakuuta 2012

Katsottu: Babylon 5 - Kokoontuminen

Nyt oli taas aika valita seuraava TV-sarja jota alkaa katsomaan alusta loppuun. Viime aikoina on tullut katseltua scifi-sarjoja ja kun ne harvemmin tuottavat pettymyksiä, valitsin seuraavaksi sarjaksi ajattoman klassikon ja ehkä jopa omasta mielestäni kaikkien aikojen parhaimman TV-sarjan eli Babylon 5:n. B5:sta tuli katsottua melkein jokaisen jakson sen tullessa kultaisella 90-luvulla mikä on itse asiassa harvinaista koska harvemmin mikään TV-sarja jaksaa kiinnostaa kauaa telkkarista katsottuna. B5 jaksoi kuitenkin kiinnostaa ja on muutenkin eeppisempi avaruusooppera kuin mikään Star Wars tai Star Trek... hetki sitten katsomani Battlestar Galactica pääsee sentään jo melko lähelle. Babylon 5 on niin hyvin pitänyt minut koukussa että tämän viisi kautta kestävän sarjan + siihen liittyvät elokuvat tulee katsottua alusta loppuun aina parin vuoden välein ja nyt on taas tuo aika kulunut viime katselukerrasta joten... sarja tulille!

Babylon 5 kertoo samannimisestä avaruusasemasta, jonka tarkoituksena on toimia diplomaattisena ja puolueettomana kohtaamispaikkana eri rotujen välillä eli eräänlaisena tulevaisuuden YK:na. Asema on ihmisten rakentama ja hallinnassa, mutta paikalla on edustajistoa jokaisesta merkittävästä rodusta. Jokaisessa sarjan jaksossa on oma pienempi juonensa, mutta taustalla etenee kokoajan myös toisia suuremman mittakaavan juonikuvioita kuten poliittiset kähmäilyt maapallolla, eri alienrotujen selkäänpuukottamiset sekä sodat. Nämä taustalla tapahtuvat jutut vaikuttavat kuitenkin sangen usein avaruusasemankin tapahtumiin ja eri rotujen edustajien välisiin suhteisiin (erityisesti Centaurien ja Narnien), joten kannattaa ehdottomasti seurata niitäkin vaikka tuntuisivatkin aluksi merkityksettömiltä. Sarjan luoja J. Michael Straczynski suunnitteli ja käsikirjoitti sarjan kokonaan ennen ensimmäisenkään jakson kuvaamista joten sarjasta löytyy hyvinkin kauas viittaavia tapahtumia eikä tapahtumia olla keksitty sitä mukaan kun sarja on edennyt.

Babylon 5 -sarjan eräänlaisena pilottijaksona toimi Babylon 5: The Gatherin / Kokoontuminen -elokuva. Pilottina olemisen huomaa muutamista eroista varsinaiseen sarjaan verrattuna. Ensimmäinen helposti huomattavan eron huomaa Minbar -rodun ulkonäössä. Tämä on toki vain oma mielipiteeni, mutta pilotin Minbarit ovat luisevine kasvoineen tosi rumia. Lieneekö toteutus saanut rakentavaa kritiikkiä, kun varsinaiseen sarjaan heistä oli muokattu pyöreä- ja siloposkisia, ehkä jopa hieman lapsenomaisia otuksia. Erinomainen muutos kuitenkin. Centaurit ja Narnit säilyivät ilman muutoksia, tosin enpä olisi sellaisia kaivannutkaan. Toinen silmiinpistävä tai enemmänkin korviinpistävä ero oli musiikin erilaisuudet. Heti elokuvan alussa alkaa soimaan joku ihmeen disco-/konemusiikki ja taisi sitä soida myöhemminkin, aivan käsittämätöntä kun ottaa huomioon varsinaisen sarjan mahtipontiset äänimaailmat. Eräs melko hauska yksityiskohta pilotissa kyllä on... tarkkasilmäisimmät katsojat saattavat huomata että komentokeskuksen miespuolinen jäsen on sama näyttelijä joka vetää myöhemmin myös suhteellisen merkittävän Mr Mordenin roolin :)

Pilottijaksossa puuttuu vielä muutamia vakiohahmoja, mutta mukana on ainakin aseman johtaja Jeffrey Sinclair (Michael O'Hare), turvallisuuspäällikkö Michael Garibaldi (Jerry Doyle), Centauri Londo Mollari (Peter Jurasik), Narni G'Kar (Andreas Katsulas), Minbari Delenn (Mira Furlan), ihmistelepaatit Lyta Alexander (Patricia Tallman) ja Talia Winters (Andrea Thompson) sekä ehkä universumin mysteerisintä rotua  Vorloneita edustava Kosh (Jeffrey Willerth, äänenä Ardwight Chamberlain).

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat siihen kun Vorlonien suurlähettiläs Kosh saapuu Babylon 5 -asemalle. Vorlonit ovat vanha ja muita kehittyneempi rotu josta oikein kukaan ei tiedä yhtään mitään. Vorlonit suojelevat jopa ulkonäköään pukeutumalla paksuun suojahaarniskaan, jottei kukaan näkisi miltä he oikeasti näyttävät. Koshin saapuessa tälle käy suurista turvatoimista huolimatta hassusti ja tutkimukset syyllisestä ja yleensäkin siitä että mitä varsinaisesti edes tapahtui käynnistyvät. Tilannetta ei helpota muut Vorlonit, jotka uhkaavat kostotoimilla koko asemaa kohtaan jos syyllistä ei anneta heidän käsiin. Edellä mainitun juonen lisäksi hahmoilla on hyvä tilaisuus avata keskusteluilla auki sarjassa tulevia teemoja kuten Maan ja Minbarien välinen sota 13 vuotta sitten sekä Centaurien ja Narnien välinen verinen historia.

Pilottijakso on melko tyypillinen esimerkki tulevan sarjan jaksoista ja muutenkin hyvä esittely ainakin mukana olevista hahmoista. Myöhemmin sarjaan tulevat mukaan vielä apulaisjohtaja Susan Ivanova (Claudia Christian) sekä lääkäri Stephen Franklin (Richard Biggs), merkittäviä hahmoja molemmat. Avaruuskohtauksissa käytetyt tietokoneanimaatiot ovat melko huonoja ainakin nykymittakaavan mukaan, mutta sen ei kannata antaa haitata muuten loistavaa sarjaa. Kannattaa huomioida että Babylon 5 oli ensimmäinen tietokonegrafiikkaa hyödyntävä sarja ja siihen aikaan laskentatehot olivat Amiga 2000 -koneilla jotain aivan muuta luokkaa kuin nykyään. Suosittelen tätä sarjaa jokaiselle itseään kunnioittavalle ja hyviä scifi-sarjoja arvostaville ihmisille!

Koska tällä sarjalla on erityinen paikka sydämessäni, päätin että tulen kirjoittamaan tästä sarjasta useampiakin esittelyjä enkä vain yhtä möhkälettä aivan sarjan lopussa. Vaikka niin että yksi per kausi ja yksi per elokuva, jos oikein laskin niin siitä tulee...  12 kirjoitusta! :)

2 kommenttia:

 1. Nyt onkin sopiva aika pitää uusintakierros, sillä ikävä kyllä juuri syyskuun lopussa Michael O'Hare kuoli sydänkohtaukseen. Viikatemies on korjannut jo aiemmin Babylonin riveistä Andreas Katsulaksen sekä Richard Biggsin :(

  Pilotin mimbarien ruman ilmeen selittää se, että alunperin Delennin piti olla alussa mies(ääni oli tarkoitus muuttaa myöhemmin) ja muuttua naiseksi koteloitumisensa aikana. JMS oli kuitenkin sitä mieltä että se ääni ei kuulostanut hyvältä ja muuttivat koko konseptin ekaan kauteen mennessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kuulin ohimennen pari päivää sitten että joku sarjan jäsenistä on taas poistunut mutta en muistanut sitten jälkikäteen selvittää että kuka se oli. harmillinen juttu kun (tuossa kuvassakin näkyvä) sinclair oli hyvä hahmo. myös zack allania näytellyt jeff conaway poistui vuosi sitten paremmille metsästysmaille... :/

   aijaa tuota minbarien juttua en tiennytkään, tänks :) tässä se taas nähtiin että babylon 5:stä löytyy uusia puolia vielä lukuisten katselukertojen ja vuosien jälkeenkin :D

   Poista