lauantai 27. lokakuuta 2012

Pelattu: Datura

Tuli hankittua ja tutustuttua Datura -nimiseen PS3 -teokseen, kun olin kuullut siitä ainakin hieman kehuja ja kyseinen tuote on nyt halloweenin ajan Playstation Storessa 4,00 euron hintaan. Daturaa on hankala kutsua peliksi niiden varsinaisessa merkityksessä, koska se on ensinnäkin hyvin lyhyt (minulla meni läpäisyssä noin kaksi tuntia) ja toisekseen vapaata pelaamista on melko vähän. Pelissä ei voi ilmeisesti edes "kuolla" tekemällä vääriä valintoja. Olisikohan hienon näköinen interaktiivinen demo parempi ilmaus kuvaamaan tätä... juttua.

Tarina alkaa siitä kun päähenkilö makaa ambulanssissa laitteissa kiinni, vetää sen enempää selittämättä johdot irti ja näkökenttä hämärtyy. Seuraavaksi ilmestyvä sitaattiteksti antaa ymmärtää, ettei nyt olla enää välttämättä elävien kirjoissa, mutta mitään ei kerrota varmasti. Pelaaja herää sumuisessa metsässä jossa tarkoituksena olisi ilmeisesti selvittää että mitä on tapahtunut ja minne harhailla seuraavaksi. Datura itse ei pahemmin selittele tehtäviä mutta välillä pelaaja singotaan erilaisiin ympäristöihin joissa tehdä eettisiä päätöksiä kuten että kaivaakko jään alta sinne jumiin jääneen ihmisen vai aarteen.

Daturaa voi pelata perinteisellä Dualshock -ohjaimella tai Movella, itse pelasin jälkimmäisellä vaikkakin välillä ohjaimella joutui huitomaan muutamia kertoja ennenkuin toiminnat mahdollistava "irtokäsi" tuli ruudulle. Testasin Dualshock -ohjausta myöhemmin ja voin todeta, että Move oli paljon parempi. Pelihahmo löntystelee eteenpäin suhteellisen hitaasti, mutta onneksi välimatkat ovat sen verran lyhyitä ettei se haittaa merkittävästi.

Pelin äkkinäinen loppuminen oli pienoinen pettymys, vaikka tiesinkin pelin olevan vain noin parituntinen. Olisin toivonut edes pientä selitystä asioihin, mutta ilmeisesti ne jäävät pelaajan omaksi pääteltäväksi. Daturan puzzlet ovat melko yksinkertaisia ja ei tarjoa pahemmin haastetta aiemmin pelanneille ihmisille. En ostaisi peliä sen normaalilla hinnalla (noin 8,00 euroa), mutta alennettu hinta oli menettelevä hienon ulkoasun ja tunnelman vuoksi. Peli voi olla hyvä hankinta sellaiselle ihmiselle joka tutustuu pelaamiseen ensimmäistä kertaa tai pelaa todella harvoin... tai jos haluaa päästä leikkimään Move-ohjaimella. Lisäksi jos keräilet trophyja, niin Daturasta niistä saa 10 kappaletta, joista kultatrophyja on 2.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti