lauantai 18. helmikuuta 2012

Eureka ja Maa 2

Uhosin eilen, että kirjoitan tänään muutaman sanan parista hyvästä TV-sarjasta ja kerkesinkin juuri ennen puolta yötä laittamaan tämän jutun :-) . Nokkelin siellä jo kerkesikin arvaamaan/tietämään, että kyseessä ovat Eureka ja Maa 2. Syynä kirjoittamiseen on se, että katselin Eurekaa puolen kauden verran, jonka jälkeen jaksot taas loppuivat. Maa 2 oli puolestaan sarja, jota ajattelin siirtyä katsomaan.

Eureka

Eureka on mielestäni turhan vähän tunnettavuutta Suomessa saanut sarja. En toki ihmettele ollenkaan, kun lähetysajat on sijoitettu keskelle yötä ja DVD-julkaisutkin laahaavat pahasti perässä. Kyseessä on kuitenkin erinomainen ja viihdyttävä sarja, joten kannattaa ehdottomasti tutustua. Sarja on pääasiassa komediaa, scifiä ja ehkä hieman draamaakin.

Sarja kertoo Jack Carterista, josta tulee kuin sattuman kaupalla eristyksessä olevan Eureka -nimisen pikkukaupungin sheriffi. Eureka on tiedeyhteisö, jossa melkein kaikki ovat neroja, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Melkeinpä jokaisessa jaksossa jokin koe menee pieleen ja on aiheuttaa jättikatastrofin ja loppujenlopuksi se on (suureksi yllätykseksi?) sheriffin tehtävä pelastaa kaupunki tai jopa koko maailma.

Sarja painottuu erittäin paljon komedian puolelle, jopa päähenkilö itse Jack tuo kokoajan esiin omaa tyhmyyttään muiden vain hymyillessä vieressä. Hän on kuitenkin todella sympaattinen hahmo ja Colin Ferguson on erittäin osunut valinta rooliin. Muita omasta mielestäni hauskoja hahmoja sarjassa ovat ybernörtti ja aina ongelmiin joutuva Fargo sekä valitettavasti sarjasta jo poistunut Jackin rakkaudenkohteen Allisonin hurmuri ex-mies Stark.

Jaksot ovat pääosin loistavia ja huonoimmillaankin hyviä. Ainoa harmittava juttu sarjassa on (Suomen lähetysten ja julkaisujen lisäksi) se, että sarja tuntuu olevan kokoajan tauolla. Neljännen kauden alussa, keskellä ja nyt lopussa on ollut pitkiäkin pausseja sekös harmittaa aina, kun on päässyt jaksoissa vauhtiin.

Maa 2

Tämä toinen sarja eli Maa 2 on 90-luvulta. Katselin sitä muutamia jaksoja ja kiinnostuin kovasti. Jostain syystä (jota en muista enää) katsominen jäi, mutta muistan sarjan olleen näiden muutamien jaksojen perusteella todella kiinnostava sekä ympäristön, että näyttelijöiden vuoksi.

Sarja kertoo ajasta 200 vuotta tulevaisuudessa, jolloin ihmiset asuvat maapallon kiertoradalla olevilla avaruusasemilla ja osa lähtee 22 valovuoden päähän asuttamaan maan kaltaista planeettaa ja etsimään lääkettä erääseen sairauteen. Aluksella tapahtuu onnettomuus ja ihmiset joutuvat poistumaan alukselta hätäkapseleilla. Seurue laskeutuu kuitenkin väärään kohtaa manteretta ja joutuvat lähtemään kuukausia kestävälle matkalle mantereen toiselle reunalle. Seurueen jäsenet eivät ole tietenkään ainoita asukkaita planeetalla, mistä muodostuu ongelmia.
Mielestäni oli suuri vääryys, että Maa 2:n tekeminen lopetettiin ensimmäisen kauden eli 22 jakson jälkeen. Sarjalla olisi ollut vaikka miten paljon potentiaalia, ehkä hieman Lostin tapaan. Näyttelijöiden joukossa oli muutamia tapauksia, joista tuli myöhemmin yhtiä eniten pitämistäni näyttelijöistä. Eniten tykkäsin Clancy Brownista ja myöhemmin hän esiintyi persoonalliseen tapaansa mm. Uinu Uinu Lemmikkini 2:ssa, Starship Troopersissa ja Lostissa. Tim Curry puolestaan on esiintynyt monesti pahiksen roolissa, mutta erityisesti mieleeni on jäänyt Rocky Horror Picture Show, Pennywise -klovni Se-elokuvassa ja Gabriel Knight -pelien päähenkilön ääninäyttelyroolissa. Puuttumatta näyttelijän "hyvyyteen" se seikka, että Debrah Farentino näyttelee sekä Eurekassa, että Maa 2:ssa on puhdas sattuma.

Mutta siis in conclusion: molemmat sarjat ovat erinomaisia, suosittelen!

2 kommenttia:

 1. Kun alunperin Maa2 tuli Suomen telkkarista, seurasin sitä tiiviisti ja tykkäsin. Pitäisikin katsoa se uudestaan, että onko se vielä yhtä hyvä :) Samaa mieltä olen kyllä siitä, että sen lopettaminen yhteen kauteen oli suuri virhe.

  Eurekasta on tullut intoiltua oman blogin puolella:
  http://lonkeropiirakka.blogspot.com/2011/08/sarjavinkkaus-eureka.html

  Ja samaten avauduttua sarjan lopettamispäätöksestä:
  http://lonkeropiirakka.blogspot.com/2011/08/avautumista-eurekan-lopettaminen.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mä olen kattonu tuota maa 2:ta nyt n. 1/3 ja ainakaa vielä ei ole vaikuttanu huonolta, toivottavasti tilanne ei muutu ainakaan huonompaan :) harmittaa ettei tuota sarjaa saa ostettua dvd-boxina, sitä katsoisi mielellään vaikka kerran vuoteen, hieman kuten olen babylon 5:n kanssa tehny. ite asiassa pitäisikin alkaa sitä katsoo...

   ainii olet kirjottanu noista, oli hyviä kirjoituksia :) mä olin vaa lukenu että eurekasta ollaa kuvaamassa 5. kauden jaksoja, niin en sitte murehtinu pahemmin lopettamisesta :/

   pistää ihan vihaksi tuo sarjoen lopettaminen. mua ei niin haittaa atlantiksen loppuminen, mutta universe kylläkin. en ole ite asiassa katsonu vielä universen viimeisiä jaksoja, olen pitäny niitä vähä niiku "jemmassa" :D toivon todella ettei warehouse lopu, kun kuka voi olla pitämättä sarjasta, jossa on supervoimat antavat alushousut :D

   caprica vaikutti hieman tylsä, mutta kyllä sitäki olis mieluusti kattonu, ku noiden scifi-sarjojen tilanne on nykyää mikä on. ensin ryssitään galactican loppu. sitten sanotaan että vuoden päästä julkastaa caprican pilotti. sen jälkee menee vuosi että ite sarja alkaa. sitte puolen vuoden päästä sanotaan että sarja lopetetaan ja koitetaan lohduttaa että kyllä on tulossa joku uusi saman universumin sarja... ties miten monen vuoden kuluttua. :( arrrghh!

   Poista