torstai 9. helmikuuta 2012

Miksi pelata näppäimistöllä?

Ihmiset vaativat päästä pelaamaan mielummin tälläisellä
ergonomiaohjaimella...

Olen monesti jutellut ihmisten kanssa vanhoista pelikonsoleista, pääasiassa Nintendosta. Siitä, kuinka hauskaa pelaaminen oli vielä silloin, kun  Super Mario Bros 3 ja Bubble Bobble olivat kuuminta hottia. Kun keskustelu kääntyy kaipaukseen päästä takaisin noihin aikoihin, kysyn usein, että miksei tämä kokeilisi emulaattoreita, niillähän pelataan suoria kopioita kyseisistä peleistä. Vastauksena tulee kuitenkin melkein aina, että eihän se ole ollenkaan sama pelata Mariota näppäimistöllä. Enhän minä millään näppäimistöllä tarkoittanutkaan  niitä pelata, vaan gamepadilla!
... sen sijaan, että pelaisivat tälläisellä.

Tämä saattaa tulla joillekin shokkeeraavana yllätyksenä, mutta näppäimistö ja hiiri eivät ole ainoita tietokoneen ohjauslaitteita. Samoin peliohjaimet eivät ole vain konsolien yksinoikeutta. Samanlaisia peliohjaimia saa siis myös tietokoneelle, vaikkei niitä yleensä tulekaan koneen mukana. Ne täytyy aivan itse ostaa!

Mielestäni on turha mollata emulaattoreiden ohjausta huonoksi vain näppäimistön vuoksi, koska näitä pelejä ei alunperinkään tarkoitettu sillä pelattavan. Se on totta, että nämä tietokoneen gamepadit eroavat reilusti siitä epäergonomisesta Nintendon mukana tulleesta neliskulmaisesta ohjaimesta, mutta ei ergonomian lisäyksessä ole mielestäni mitään väärää, päinvastoin. Jo kultakautenaan Nintendolle kehitettii erilaisia ohjaimia,  joystick -tyylisestä lähtien, joten ei pitäisi olla "väärin" pelata jollain muullakin ohjaimella, kuin sillä alkuperäisellä rasialla.

Peliohjaimen ei tarvitse myöskään rajoittua pelkästään emulaattoreilla pelaamiseen, vaan niillä
voi pelata tietokoneen muitakin pelejä. Esimerkiksi Batman: Arkham Asylumin pelattavuus nousi
toiseen potenssiin vaihtaessani näppäimistön gamepadiin.
Minkä tyylisiin peleihin gamepadit ovat sitten hyvä ja minkä tyylisiin huono valinta? Kuten aina, mieltymykset vaihtelevat riippuen keneltä kysyy. _Minun_ mielestä ne sopivat hyvin tasohyppelyihin, urheilupeleihin ja autopeleihinkin, jos ei ole halukas sijoittamaan rahaa rattiohjaimeen. Analogiset tattiohjaimet vaan ovat niin loistavia pienten korjausliikkeiden tekemisessä.

Huonosti gamepad toimii (taaskin _minun_ mielestä) esimerkiksi FPS -räiskintä/roolipeleissä, Worms-peleissä (nina rope) ja peleissä, joissa pitäisi yhtäaikaa liikuttaa hahmoa ja tähdätä vihulaisia. Toki kaikki nämäkin ovat vaan tottumisasioita.

En tarkoita tätä mitenkään mainoksena, mutta esittelen lyhyesti oman ohjaimeni, jota olen kehunut
muutenkin ihmisille kokemuksiini perustuen. Kyseessä on siis Logitechin Rumblepad 2 ja tarkemmin
sanottuna johdollinen versio. Ohjain muistuttaa muodoltaan ja näppäinten sijoituksiltaan erittäin
paljon Playstationien Dualshock -ohjaimia, mutta on mielestäni ergonomisempi. 

Rumblepad 2 ja PS2:n Duashock ((jossa vasen tatti ottanut vähän damagea) vertailussa.
Löytyy ristiohjain, ja kaksi tattiohjainta (joissa painallusnapit). Oikeasta reunasta löytyy
ympyrä/kolmio/laatikko/rasti -näppäinten vastineet numeroilla, keskeltä startin ja selectin
vastineet sekä ohjaimen etureunasta neljä näppäintä etusormille. Keskellä on vielä näppäimet
värinätoiminnon aktivoimiselle sekä ohjauksen siirtämiselle tattien ja ristiohjaimen välillä.


Rumblepad 2:sta löytyy sekä johdollisena, että johdottomana versiona. Johto on kuitenkin riittävän pitkä, että en nähnyt itse ainakaan tarvetta johdottomaan versioon. Ohjaimen näppäimistä puuttuu myös PS3 -ohjaimen paineherkkyys, mutta en tiedä tukeeko PC -pelit edes kyseistä ominaisuutta. Ohjaimen muotoilu on vallan mainio. Pyöristettyjen reunojen ja riittävän kokonsa ansiosta ohjain suorastaan sulautuu käteen. Ohjain on todellakin lisännyt pelien nautittavuutta. Hintaa tuolle
nautinnolle tulee johdollisella versiolla n. 35 euroa, langattomalla n. 50 euroa.

Kyseinen ohjain ei ole kuitenkaan ainoa markkinoilla oleva ohjain, jokaisen tarpeeseen löytyy varmasti sopiva. Jos olet valmis panostamaan vähääkään pelaamisharrastukseesi, niin hyvä ohjain on erinomainen paikka aloittaa!

Entä onko teillä jonkinlaisia ohjaimia tietokoneeseen näppäimistön ja hiiren lisäksi, ja jos on, niin minkälaisia? 

2 kommenttia:

  1. mä aion hommata tollasen "pleikkaohjaimen" :) miten siit saa sit niit nappuloit säädettyä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hyvä valinta :) siinä säätöjutussa on useita vaihtoehtoja.

      joissakin peleissä ne näppäimet voi ilmoittaa suoraan siellä pelin asetuksissa samalla tavalla kuin näppäimistön asetukset eli eka valitsee pelin toiminnon ja sitten painaa gamepadista näppäintä jolla haluaa tehdä sen.

      jos tuo ei toimi niin ainakin näiden tunnettujen ohjainten mukana tulee "mappausohjelma" joka pyörii pelin aikana taustalla. mun tuossa rumblepadissa tulee logitech profiler -ohjelma jolla voi jokaiselle näppäinpainallukselle määritellä haluamansa näppäimistöpainalluksen (tai monimutkaisemmankin painamissarjan).

      jos tuollaista ohjelmaa ei ole käytettävissä (jos on vaikka joku vähemmän tunnettu tai alkuperäinen konsolin ohjain käytössä) niin yksi vaihtoehto on käyttää esimerkiksi x360ce -nimistä emulaattoria (löytyy googlella) jolla koneen annetaan ymmärtää että käytössä on xbox360:n ohjain ja siinä voi kanssa itse säätää näppäimiä ja asetuksia. minä oon saanu tuon oman ohjaimen toimimaan batman arkham asylum ja city -peleissä vain tällä x360ce:llä kun pelin tekijöillä on kai joku sopimus että tukevat virallisesti vain xboxin ohjainta... no tällä ohjelmalla asian voi kiertää :)

      jos taas haluaa koittaa saada uudehkon konsolin langatonta ohjainta toimimaan niin kannattaa googlettaa motioninjoy -nimistä ohjelmaa. sain ainakin oman ps3-ohjaimen toimimaan tuolla, joskin usb-johdon välityksellä kun koneessani ei ole blutooth-vastaanotinta. tämän ohjelman käytöstä oli vähän aikaa sitten aikomus kirjoittaa erillinen postaus mutta unohtui... täytyypä koittaa uudestaan :D

      huh tulipa pituutta vastaukselle. pointti kuitenkin että vaihtoehtoja on... :)

      Poista