maanantai 20. helmikuuta 2012

Katsottu: Herrat Pitävät Vaaleaveriköistä ja Romeo + Julia

Ajattelin pitää vaihtelun vuoksi hömppäleffasunnuntain. En nyt suoranaisesti ole sellaisten suuri fani, mutta pitäähän sitä nyt vaihtelun ja itsensä sivistämisen vuoksi noitakin joskus katsoa. Vuorossa ovat sellaiset teokset, kuin Herrat Pitävät Vaaleaveriköistä ja Romeo + Julia ja molemmat löytyivät kirjaston leffahyllyköstä.

Herrat Pitävät Vaaleaveriköistä

Täytyy myöntää, että Marilyn Monroen elokuvat ovat jääneet minulle melko tuntemattomiksi. Tiedän kyllä hänet ja vähän väliä saa kuulla näiden vuosikymmenten jälkeenkin hänen sitaattejaan ja ties mitä, mutta leffoja en ole kuitenkaan nähnyt. Ellei sitten lasketa joitakin ala-asteikäisenä nähtyjä leffoja, joista en muista yhtikäs mitään. Nyt kuitenkin tämä leffa tuli vastaan ja päätin korjata asian...  eipähän tarvitsisi tutustua sitten muihin Monroen leffoihin, jos tämä osoittautuu täydeksi flopiksi.

Elokuva kertoo kahdesta ystävästä, timantteihin ja rikkauksiin tykästyneestä Loreleista ja rakkauteen uskovasta Dorothysta. Lorelei on menossa naimisiin rikkaan Gusin kanssa, mutta tämän isä epäilee (aiheellisesti) Lorelein olevan poikansa perässä vain rahojen vuoksi ja on liittoa vastaan. Nuoret päättävätkin karata laivalla Pariisiin vihittäväksi, mutta Gusille tultua muita menoja Lorelei lähteekin matkalle jo ennakkoon Dorothyn kanssa. Rikkauksista helposti kiinnostuva Lorelei joutuu tottakai ongelmiin ihastuttuaan matkalla iäkkään miljardöörin vaimon timanttiseen tiaraan.

Katsoin elokuvan pääasiassa Monroen vuoksi. Ennakkoluulojeni mukaisesti hänen roolihahmonsa oli hyvin yksinkertainen, laskelmoiva ja pinnallinen ihminen ja en oikein pitänyt. Jopa Bond-tytöt alkoivat tuntumaan fiksuilta hänen rinnallaan. Hänen ystävä Dorothy puolestaan vaikutti mukavalta ja arvot kohdallaan olevalta tyypiltä, mitä nyt aluksi heilasteli kokonaisen urheilujoukkueen kanssa. Ehkä tuon ajan käyttäytymiset ja siirappimaisuus häiritsi minua hieman. Elokuva oli musikaali, joka yllättäen ei haitannut merkittävästi, kun lauluesityksiä ei ollut kuitenkaan koko aikaa.  Muutamat kohtaukset onnistuivat jopa naurattamaan.

Pähkinänkuoressa voisin sanoa, että elokuva oli ihan katsottava, joskaan ei itse Monroen ansiosta.

P.S. Dorothy oli mielestäni monessa kohtauksessa ihan Mari Kiviniemen näköinen.

William Shakespearen Romeo + Julia

Toinen tähän mennessä missaamani elokuva oli siis Romeo + Julia, tämä nykyaikaistettu versio Shakespearen näytelmästä. On pakko tunnustaa, että niinkin klassikko näytelmä kuin se onkin, en silti tiedä tai muista loppuratkaisua lukuunottamatta sen juonenkäänteitä. Sen vuoksi tämän nykyaikaistetun version vertailu alkuperäiseen oli melko mahdoton tehtävä. Juonesta tarvitsee varmaan kertoa sen, että kahden kilpailevan perheen nuorukaisten välillä leimahtaa lempi ja siitähän ei perheet tykkää... ja homma päätyy tragediaan.Näyttelijöiden työt olivat hyviä, vaikkakaan Leonardo DiCaprio ei mielestäni yleensäkkään muutu paljoa eri rooliensa välillä. Claire Danesista voisin sanoa sen verran, että kyllä minä mieluusti elokuvaa katsoin, kun hän sai aikaa ruudulla. Mercution näyttelijä oli myös erinomainen ja olin ihan varma, että kyseessä olisi Harold Perrineau. Elokuvan jälkeen huomasin kuitenkin netin puolelta, että kyseessä olikin Chris Rock - hups! :-D
Dialogien esittäminen alkuperäisessä muodossa oli mielestäni erinomainen ratkaisu ja niihin tottuikin nopeasti. Jos keskustelut oltaisiin muutettu nykyaikaisiksi, ei leffaa tunnistaisi edes Romeoksi ja Juliaksi, korkeintaan joksikin etäisesti samoja teemoja sisältäväksi kopioksi. Melkeinpä ainoa häiritsevä asia elokuvassa oli aivan elokuvan alussa olevan huoltoasematappelun melkein koomiseksi menevät kameraefektit, hidastukset ja naamojenvääntelyt.

Voisinpa melkeinpä suositella elokuvaa kenelle vaan, jota ei elokuvan runomuotoiset dialogit häiritse!

2 kommenttia:

 1. Hauskan oloinne blogi! (::

  http://blogi-qalisa.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. thänks... eihän tämä toki vielä mikää hiottu timantti ole, mutta jospa tämä pikkuhiljaa kehittyis paremmaksi :) pitteepä kävästä kurkkaa tuota sunki plokia :)

   Poista