tiistai 12. maaliskuuta 2013

Katsottu: Das Experiment

Saksalaiset elokuvat tai TV:n poliisisarjat ei ole minulle kovinkaan tuttuja mutta Das Experiment -niminen elokuva nahkahousujen luvatusta maasta on ollut myönteinen poikkeus. Elokuva perustuu 1970-luvulla yhdysvaltalaiseen kokeeseen joka elokuvan lailla epäonnistui. Tapahtumasta on tehty myös kirja sekä tästä elokuvasta Yhdysvaltalainen versio.

Elokuva kertoo kokeesta johon haetaan lehti-ilmoituksella pariakymmentä vapaaehtoista pientä maksua vastaan. Vapaaehtoiset jaetaan psykologisten ja fyysisten testien mukaan kahteen ryhmään, vankeihin ja vartioihin. Mukana on sekalainen sakki miehiä; yksi tekee kokeesta salaa lehtijuttua, toinen on arka kioskinpitäjä ja kolmas yritysjohtaja. Koetta valvotaan ympäri vuorokauden mutta vartijoille annetaan kuitenkin täysi valta kurinpidossa kunhan vain väkivaltaa ei käytetä. Aluksi sekä vangit että vartijat ottavat kokeen leikiten ja naureskellen mutta pian hymy hyytyy kun vartijoilla alkaa kurinpito menemään liian pitkälle ja lopulta karkaa jopa testin pitäjiltä käsistä.

Mukana on paljon hahmoja mutta muutamia tärkeimpiä mainitakseni mm. taksikuski/reportteri Tarek Fahd (Moritz Bleibtreu), kokeen hieman liian tosissaan ottava vartija Berus (Justus von Dohnanyi) sekä omissa oloissa hiljaa tilannetta seuraava vanki Steinhoff (mm. Perikato -elokuvasta tuttu Christian Berkel). Ekstroina DVD:llä on näyttelijöiden esittelyjä ja haastatteluja sekä elokuvan traileri mukana on myös noin 9-minuuttinen Making of -dokumentti.

Elokuva on kokonaisuudessaa viihdyttävä. Olen kai hieman vältellyt saksalaisia elokuvia ja TV-sarjoja siksi että kyseinen kieli "hivelee" korvia (pahoitteluni jos lukijoidetteni joukossa on saksalaisia) mutta tässä elokuvassa kieli unohtui melko helposti ja pystyin keskittymään varsinaiseen elokuvaan. Jos jotain kritisoitavaa pitäisi keksiä niin mielestäni loppupuolella tapahtuneet takaa-ajokohtaukset eivät sopineet kovinkaan hyvin aluksi niin rauhallisesti alkaneeseen elokuvaan. Se on toki vain minun mielipiteeni. En ole nähnyt tätä uudempaa yhdysvaltalaista versiota joten en osaa vertailla elokuvia keskenään. Tämä saksalainen versio oli kuitenkin erinomainen ja suosittelen sitä kaikille!

2 kommenttia:

 1. Katsoin itsekin tämän juuri pari viikkoa sitten. Mullakin on tuo asennevamma saksankielen (ja monen muunkin) suhteen, mutta kuten sanoit, tässä se jotenkin meni siinä ohessa. Enkä tiennytkään että tästä on jenkkiversiokin, kiitti vinkistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo eipä kestä, kiva jos tuli uutta tietoa :) olen tähän mennessä vielä vältellyt sen jenkkiversion katsomista kun usein ensin näkemästä versiosta tykkää eniten ja sitten tulee tehtyä hirmu vertailuja :D forest whitaker siinä toisessa versiossa kyllä kiinnostaisi mutta leffa on saanut "vaan" 6.3 imdb:ssä joten jätän katsomisen myöhemmäksi.

   vielä tuohon kielien asennevammaan sen verran että myös ranska on sellainen kieli jota hieman arastan mutta toki sekin hyvän leffan kohdalla unohtuu. venäjän kieli/aksentti puolestaan kuulostaa ihan hauskalta :D

   Poista